Τα σκουπίδια χωρίς lifestyle

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως να μη γνωρίζατε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που ρυθμίζει την ηχορρύπανση της αποκομιδής απορριμμάτων. Φτάνει η σκουπιδιάρα, σέρνουν οι «υπάλληλοι καθαριότητας» τα «προσωρινά μέσα αποθήκευσης», δηλαδή τους κάδους, τους κτυπούν μια-δυο φορές, τους εναποθέτουν με πάταγο και τους κυλούν με βοή στην εγκοπή (αν υπάρχει) του πεζοδρομίου (το οποίο δεν φτάνει για να περπατήσεις…). Κάποιοι, λίγοι, υπάλληλοι κλείνουν το βαρύ καπάκι, αλλά οι περισσότεροι το αφήνουν όπως το βρήκαν: ανοικτό και μυρωδάτο.

Δεν γνωρίζω πόσες αποκομιδές εκτελούνται καθημερινά στην Περιοχή Πρωτευούσης. Μόνον στον Δήμο Αθηναίων, γίνονται 200 δρομολόγια την ημέρα! Χιλιάδες κάδοι, σχεδόν ανά 70-80 μέτρα κι ένας. Για να μην κουράζονται οι δημότες, αναμενόμενο όταν κάποιοι σημαδεύουν από μακριά με την πρόχειρη πλαστική σακούλα, την οποία προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να μαζέψουν αν πέσει δίπλα. «Οι μεγάλοι κάδοι για τα οικιακά απορρίμματα πρέπει να χωροθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο δημότης να μη χρειάζεται να διανύσει απόσταση μεγαλύτερη από 100 μέτρα», γράφει ειδική έκθεση.

Δεν τολμώ να ζητήσω αλλαγή στο «σύστημα» αποκομιδής. Οχι μόνον γιατί γνωρίζω ότι θα χαρακτηριστώ «γραφικός» (συνηθίσαμε…) αλλά και γιατί δεν θα βρεθεί κανείς υποψήφιος δήμαρχος να δεσμευτεί και πολύ περισσότερο να κάνει κάτι τόσο πρακτικό και τόσο ριζοσπαστικό όπως είναι η άρδην αλλαγή των συνηθειών μας σε όλα τα στάδια της αλυσίδας που χρειάζεται η επεξεργασία των αστικών απορριμμάτων.

Τι ώρα μαζεύονται τα σκουπίδια; «Βραδινές ώρες, προκειμένου να μην επιβαρύνεται η κυκλοφορία στους δρόμους τις ώρες αιχμής», απαντά επισήμως ο Αθηναίων Δήμος. Κουβέντα για το κόστος της εκτός ωραρίου εργασίας. Και τι κάνουν οι «υπάλληλοι» την ημέρα; Αγνωστο!

Κατάθλιψη προκαλεί και η αντίδραση δημοτών με τους οποίους συζητώ, όταν βρίσκουμε την ευκαιρία, φουτουριστικά θέματα όπως: να μην περνάει κάθε μέρα το σκουπιδιάρικο και, προφανώς, να μην κατεβάζουμε τα σκουπίδια μας όποτε μας βολεύει. Καθόλου δημοφιλές θέμα είναι επίσης η προστασία των κάδων ανακύκλωσης, οι οποίοι τοποθετούνται σε ενδιάμεση απόσταση από τους «κλασικούς», προφανώς για να μην κουράζονται εξτρά οι ψηφοφόροι.

Περιμένω τον υποψήφιο δήμαρχο που θα ξεκινήσει τη συζήτηση για παρόμοια ζητήματα της καθημερινότητας. Εκτός από το lifestyle δίπλα στην υψηλή πολιτική, τις πλάγιες κομματικές συμμαχίες και τις μεγάλες κουβέντες, οι «Αρχοντες» πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά, ευρωπαϊκών προδιαγραφών και με λιγότερα δημοτικά τέλη. Πόσοι το σκέφτονται;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή