«Βαυαρικά» παραληρήματα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση του επικεφαλής της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ενώσεως [CSU] της Βαυαρίας και υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ότι «οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα και ίσως θα ήταν καλύτερα εάν δεν ήταν προσωρινό», προκάλεσε αγανάκτηση.

Την Ελλάδα δεν εκυβέρνησαν οι Βαυαροί, αλλά ο βασιλεύς των Ελλήνων Οθων, γόνος της δυναστείας των Βίτελσμπαχ και γιος του ένθερμου φιλέλληνα βασιλέως της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄. Η άποψη ότι στους εστεμμένους κατισχύουν οι οικογενειακοί δεσμοί και οι συγγένειες και όχι οι εθνικές επιδιώξεις των υπηκόων τους αποτελεί επινόηση της Αριστεράς. Με βάση αυτή τη «λογική», απόγονοι Γερμανών πριγκίπων κατέχουν σήμερα τον θρόνο της Βρετανίας που ηγήθηκε δύο Παγκοσμίων Πολέμων εναντίον της Γερμανίας.

Υπήρξαν αυταρχικές υπερβασίες κατά τη βασιλεία του Οθωνος, που έθιξαν βαθύτατα τη φιλοτιμία των Ελλήνων, αλλά η συνεισφορά του Βαυαρού Γεωργίου Λουδοβίκου φον Μάουερ για την οργάνωση της Δικαιοσύνης, της Εκκλησίας και της Εκπαιδεύσεως στην αναρχούμενη Ελλάδα ήταν κολοσσιαία.

Το «πρόβλημα» του Οθωνος για την ευρωπαϊκή διπλωματία της εποχής ήταν ότι ενστερνίσθηκε πλήρως το όραμα των υπηκόων του, και η έξωσή του οφείλεται στις μηχανορραφίες και τους ανταγωνισμούς των προστάτιδων δυνάμεων. Προσβάλλει ο κ. Ζεεχόφερ με τους ισχυρισμούς του όχι απλώς τους Ελληνες, αλλά και τους Βίτελσμπαχ.

Η στήλη αυτή δεν φιλοδοξεί να συμβάλει στην επιμόρφωση του κ. Ζεεχόφερ, που υπό την ηγεσία του το CSU υπάρχει κίνδυνος να εξασφαλίσει στις προσεχείς εκλογές στη Βαυαρία το «ιστορικώς χαμηλό» ποσοστό από ιδρύσεώς του. Αλλά οι πολιτικοί λαρυγγισμοί του δεν πρόκειται να σώσουν τους Συντηρητικούς. Οι «ψευδοηγέτες» της συστημικής Δεξιάς είναι αυτοί που οδηγούν τους πολίτες στη λεγόμενη Ακροδεξιά.

Οι σημερινοί ηγέτες του CSU δεν έχουν την παραμικρή σχέση ούτε με τον ιδιοφυή Βαυαρό πολιτικό Γιόζεφ Στράους, που χάρη στις φορολογικές του ελαφρύνσεις προσείλκυσε τις βιομηχανίες από την Πρωσία στη Βαυαρία, και ενώ ήταν εξόχως αντικομμουνιστής υπήρξε οπαδός της Οστπολιτίκ και επισκεπτόταν συχνά την Αλβανία του Ενβέρ Χότζα για κυνήγι. Αλλά ο Στράους ήταν πολιτικός και όχι κενολόγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή