Μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ύστερα από την προχθεσινή μεγάλη πτώση της Wall Street. Το κλίμα στις αγορές επηρεάζεται από τους κίνδυνους που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν οικονομίες στον ανεπτυγμένο και στον αναδυόμενο κόσμο. Οι αμερικανικοί δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν χθες απώλειες έως και 1,25%, λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street.

Βασική ανησυχία είναι ο προστατευτισμός στο παγκόσμιο εμπόριο και η αύξηση του κόστους δανεισμού σε δολάρια. Ομως, η χθεσινή επίθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για τις προχθεσινές απώλειες της Wall Street, δεν βοήθησε στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 1,48% και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 1,92%. Στο Μιλάνο, το οποίο δέχεται πρόσθετες πιέσεις λόγω της διαμάχης για τον προϋπολογισμό μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, διολίσθησε κατά 1,84%. Στη Μαδρίτη, ο δείκτης Ibex-35 απώλεσε το 1,69% της αξίας του.

Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, οι τιμές κατρακύλησαν χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων και πλέον, λόγω του ευρύτερου κλίματος απαισιοδοξίας. Επιπροσθέτως, ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση «μαύρου χρυσού» το 2019 επί τρίτο συναπτό μήνα. Η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη επιδεινώθηκε ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η τιμή στα συμβόλαια του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 71,10 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ διολίσθησε κατά 3,27% στα 80,37 δολάρια το βαρέλι.

Το δολάριο έφθασε χθες, επίσης, στο ναδίρ δεκαπενθημέρου, λόγω της χαμηλότερης του αναμενομένου αύξησης των τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι καλαθιού νομισμάτων υποχώρησε χθες κατά 0,43%. Το ευρώ αναρριχήθηκε στο υψηλό εβδομάδας έναντι του δολαρίου, διότι τα πρακτικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δημοσιεύτηκαν χθες, έδειξαν πως δεν θα αλλάξει τα σχέδιά της για τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή