Λαγκάρντ: «Οι νομισματικές κρίσεις υπονομεύουν την ανάπτυξη»

Λαγκάρντ: «Οι νομισματικές κρίσεις υπονομεύουν την ανάπτυξη»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμη μία φορά από το νησί Μπαλί της Ινδονησίας, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε χθες για τους κινδύνους των εμπορικών και συναλλαγματικών πολέμων όσον αφορά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Με αφορμή την έναρξη της φθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κ. Λαγκάρντ πρότεινε την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Την Τετάρτη, τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σημείωσαν μεγάλη πτώση, λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία των οικονομιών στον ανεπτυγμένο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στις αρχές της εβδομάδας, το ΔΝΤ ανακοίνωσε χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας κατά κύριο λόγο.

Παράλληλα, οι αναδυόμενες αγορές βάλλονται εδώ και αρκετό καιρό, λόγω Τουρκίας και Αργεντινής. Από το Μπαλί, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις του αναδυόμενου κόσμου δεν θα πρέπει να διστάσουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν για να συγκρατήσουν τις μεγάλες εκροές κεφαλαίων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε χθεσινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών των G-24, δηλαδή της ομάδας χωρών του αναδυόμενου κόσμου: «Η αβεβαιότητα για το παγκόσμιο εμπόριο σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούν στις χρηματοοικονομικές αγορές οδηγούν σε πτώση τα νομίσματά μας και σε άνοδο το κόστος δανεισμού, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις λόγω του εμπορικού πολέμου και της ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ». Οι επενδυτές ρευστοποιούν μεγάλες θέσεις από τις αναδυόμενες αγορές, οδηγώντας σε μεγάλη πτώση την τουρκική λίρα και το πέσο της Αργεντινής έναντι του δολαρίου. Καθίσταται δυσχερής έτσι η δυνατότητα των εταιρειών στις χώρες αυτές να αποπληρώσουν δάνεια που έχουν πάρει σε ξένο νόμισμα – συγκεκριμένα σε δολάριο. Το χρέος των αναδυόμενων αγορών έχει αυξηθεί στο 47% από το 33% του ΑΕΠ πριν από πέντε χρόνια. Τον Σεπτέμβριο, η Αργεντινή ζήτησε δάνειο 57 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Αρχικά είχε ζητήσει 50 δισ. δολ.

Η κλιμάκωση εμπορικού πολέμου από τις ΗΠΑ δημιουργεί φόβους τόσο για την εξασθένηση της κινεζικής οικονομίας όσο και για στρεβλώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, οι ΗΠΑ δρομολογούν αυστηρότερα μέτρα για τις συναλλαγές των ξένων εταιρειών στην αμερικανική οικονομία. Στόχος είναι να μην αποκτούν κινεζικές εταιρείες πρόσβαση σε τεχνολογικές καινοτομίες στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, επισημαίνουν οι New York Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή