Σε τεντωμένο σχοινί η συγκυβέρνηση

Σε τεντωμένο σχοινί η συγκυβέρνηση

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες βαθιές ρωγμές στη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων άνοιξαν στον απόηχο των δηλώσεων Καμμένου από την άλλη άκρη του Ατλαντικού περί «βαλκανικού τόξου» με τη συμμετοχή ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Βουλγαρίας και σε δεύτερο χρόνο πιθανόν της Σερβίας. Η ενόχληση του Μαξίμου ήταν σε τριπλό επίπεδο: Πρώτον, στο μη θεσμικό της τοποθέτησης του ΥΕΘΑ, καθώς την ώρα που υπάρχει ενεργή μία διμερής συμφωνία και η διαδικασία υλοποίησης είναι σε εξέλιξη, εν ενεργεία υπουργός βάζει στο τραπέζι μία άλλη πρόταση. Δεύτερον, στο μομέντουμ. Στο Μαξίμου θεωρούν πως η συγκυρία αναδεικνύει ακόμα περισσότερο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ως χώρας-καταλύτη, καθώς τα προβλήματα τούτη την ώρα βρίσκονται στην πλευρά των Σκοπίων, με τον Ζόραν Ζάεφ να δυσκολεύεται ιδιαιτέρως στο εσωτερικό της χώρας του να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα. Τρίτον, στο Μαξίμου θεωρούν πως η αναφορά Καμμένου δεν συνάδει με την «εθνική στρατηγική», καθώς αφήνει στα Σκόπια «ανοικτά παράθυρα» για εναλλακτικές λύσεις, την ώρα που η συμφωνία των Πρεσπών «περιλαμβάνει το μείζον που επιδίωκε η χώρα, δηλαδή την αλλαγή του ονόματος».

Η δυσαρέσκεια επιτείνεται από το γεγονός ότι προσφάτως Τσίπρας – Καμμένος σε συνάντησή τους είχαν αποφασίσει «ανακωχή» μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, συμφωνία που με κάθε ευκαιρία, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ίσως υπό το δημοσκοπικό βάρος για το κόμμα του, καταπατά. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, με την επιστροφή Καμμένου από τις ΗΠΑ –αναμένεται στην Ελλάδα την Κυριακή– δεν αποκλείεται νέο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, κάτι που κυβερνητικές πηγές το αφήνουν ανοιχτό, ώστε να τεθούν και πάλι επί τάπητος τα ζητήματα της συνεργασίας τους. Ο κ. Καμμένος πάντως χθες, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει το αρνητικό κλίμα, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM, σημείωσε πως δεν διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά «συζήτησε με φίλους και συμμάχους» μία «εναλλακτική, ρεαλιστική λύση», προσθέτοντας πως «δεν είπα ότι θα αποφασίσω μόνος μου, ερήμην της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ –συνεδρίαζε χθες– και ερωτηθείς για τις δηλώσεις Καμμένου, επέλεξε μία χιουμοριστική απάντηση: «Στις ΗΠΑ έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται Πάνος, λέγεται… Μάικλ», επιχειρώντας με αυτή την αινιγματική απάντηση να αποτυπώσει, προφανώς, πως η κυβέρνησή του δεν κλυδωνίζεται από τις τοποθετήσεις Καμμένου. Και αν σε επίπεδο Μαξίμου η δυσαρέσκεια αποτυπώνεται με σαφή αλλά εύσχημο τρόπο, δεν συμβαίνει το ίδιο και στην ευρύτερη κυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον στο κόμμα. Ενδεικτικά χθες, ο, καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα, υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΞ και υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, τοποθετήθηκε, χωρίς καν να ερωτηθεί, ενδεικτικό ότι επεδίωκε την απάντηση στον Καμμένο. «Ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει» σημείωσε, με την «πάσα» να τη λαμβάνει και ο Νίκος Παππάς, που άδραξε την ευκαιρία να σχολιάσει: «Αγαπητέ Νίκο, νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή». Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Βούτσης, δήλωνε πως δεν αντιλαμβάνεται πλήρως την πρόταση Καμμένου, ζητώντας να αποσαφηνίσει τα λεγόμενά του.

Την ίδια ώρα μπαράζ δηλώσεων από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναδείκνυαν, στο σύνολό τους, τη διάσταση μεταξύ των εταίρων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Ξυδάκης, «έκλεισε» ουσιαστικά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, σημειώνοντας (News247) πως «δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν το 2015», προσθέτοντας πως ο κ. Καμμένος κάνει «ζημιά στην κυβέρνηση» και διολισθαίνει σε «θεσμικά ατοπήματα». Επιπλέον, ο Πάνος Ρήγας συνέστησε (Πρακτορείο 104,9 FM) προς όλους να είναι πιο προσεκτικοί και υπεραμύνθηκε των Πρεσπών. Με πιο ακραία ρητορική, ο Γιώργος Κυρίτσης χαρακτήρισε «ενοχλητικές» τις κινήσεις του ΥΕΘΑ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε αντιθεσμική συμπεριφορά, λέγοντας πως ο ΥΕΘΑ «δεν είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής». Παράλληλα, κατέκρινε τον Πάνο Καμμένο και για την πρόταση δημιουργίας τριών αμερικανικών βάσεων στην ενδοχώρα, υπογραμμίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή