Οι αποζημιώσεις στο προσκήνιο

Οι αποζημιώσεις στο προσκήνιο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δαρθήκαμε μέχρι συμφιλιώσεως»… Ηταν η γερμανική φράση που επέλεξε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ για να σηματοδοτήσει τη νέα φάση στην οποία εισέρχονται οι ελληνογερμανικές σχέσεις. «Νέα αρχή», την οποία υποδεικνύει η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα με την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και την οποία κατέστη σαφές κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα ότι επιδιώκουν να σηματοδοτήσουν τόσο η Αθήνα όσο και το Βερολίνο.

«Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει», είπε ο κ. Σταϊνμάγερ ενώπιον του Αλ. Τσίπρα. Στο Μαξίμου, εξάλλου, υπεγράφη η συμφωνία για τη λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, μεταξύ του υπ. Παιδείας και του γερμανικού υπουργείου Οικογενείας. Λίγο αργότερα, ο κ. Σταϊνμάγερ επισκεπτόταν μαζί με τη σύζυγό του το «Μπλοκ 15» του Χαϊδαρίου σε μία συμβολική κίνηση, ενώ κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στη «συγγνώμη» του Γιόαχιμ Γκάουκ, τον Μάρτιο του 2014, του πρώτου Γερμανού αρχηγού κράτους που ζήτησε συγγνώμη, όπως είπε, «για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν». «Εμείς οι Γερμανοί δεν ξεχνάμε την ενοχή που με δική τους υπαιτιότητα βαραίνει τους πατέρες μας. Οπως και δεν ξεχνάμε την ιδιαίτερη εκείνη ευθύνη που απορρέει από την Ιστορία μας και την οποία καταλογίζουμε και θα συνεχίσουμε να καταλογίζουμε στους εαυτούς μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κι αυτό διότι ήταν προφανώς αναμενόμενη από τη γερμανική πλευρά η δημόσια αναφορά των απαιτήσεων για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις –«τις θεωρούμε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες», σημείωσε χθες το βράδυ ο Πρ. Παυλόπουλος– από την ελληνική πλευρά. Η Ελλάδα, είπε ο Ελληνας Πρόεδρος, δεν έχει απαιτήσεις «μονομερώς και αυθαιρέτως», αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και, όπως είπε, «οπωσδήποτε σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum, ο καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του», εννοώντας το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στην προσφώνηση του Γερμανού ομολόγου του ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για «άριστες», όπως είπε, διμερείς σχέσεις και υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται το κοινό όραμα για την Ευρώπη.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σταϊνμάγερ στο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «νέα αρχή» στις ελληνογερμανικές σχέσεις, την οποία σηματοδοτεί η ολοκλήρωση του προγράμματος, προσθέτοντας, πάντως, ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, οι οποίες, συνέχισε, «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε». Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για «θαρραλέο βήμα» που συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, κίνηση που ο κ. Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε «εξαιρετικά θαρραλέα», εκφράζοντας τη λύπη του που μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ δεν έχει υπάρξει οριστική λύση.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, το προσφυγικό και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης στη χθεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γερμανό πρόεδρο. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε μάλιστα για το θέμα των συντάξεων, καθώς ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το «όχι» στην περικοπή τους. Θύμισε, μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, ότι η Ν.Δ. διαφώνησε εξαρχής με την ψήφιση των περικοπών –όπως είπε, θα επιφέρει ένα ακόμη άδικο πλήγμα σε ένα από τα πλέον ευάλωτα τμήματα των πολιτών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης– ενώ ζήτησε από τον κ. Σταϊνμάγερ να συμβάλει στην ανατροπή του σχετικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των τελικών αποφάσεων που θα λάβουν οι εταίροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή