Συνεχίστηκε το κύμα μαζικών πωλήσεων στις διεθνείς αγορές

Συνεχίστηκε το κύμα μαζικών πωλήσεων στις διεθνείς αγορές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες δεύτερη μέρα το παγκόσμιο κύμα πωλήσεων στα διεθνή χρηματιστήρια. Το κλίμα στις αγορές επηρεάστηκε από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του κόστους δανεισμού στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου παίζουν οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η ανησυχία των επενδυτών εντείνεται σε συνθήκες αβεβαιότητας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. H νευρικότητα στις αγορές ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιβεβαίωσε τα σενάρια για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην ανάπτυξη διεθνώς. Συγκεκριμένα, αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του περί της ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας. «Οι ισχυρές πιέσεις στα χρηματιστήρια παγκοσμίως οφείλονται στο γεγονός ότι οι επενδυτές προσαρμόζονται σε έναν κόσμο με υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια», παρατηρεί η Ελινορ Κρεγκ, αναλύτρια της Saxo Capital Markets στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Σημειωτέον ότι ο Dow Jones και ο S&P υποχωρούσαν χθες πριν από το κλείσιμο κατά 1,93% και 1,92%, αντίστοιχα, ενώ έκλεισαν την Τετάρτη με απώλειες 3,15% και 3,29%. Η χθεσινή τους πτώση εν μέρει περιορίστηκε λόγω των θετικών στοιχείων για συγκρατημένη άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο. Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησαν λιγότερο από 2%.

Αιτίες

Οι αναλυτές αποδίδουν το ξεπούλημα στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, στους φόβους για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και στη βεβαιότητα ότι η Fed θα εξακολουθήσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού. Χθες οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 3,16%, λόγω των στοιχείων για τον πληθωρισμό, που δείχνουν ήπια άνοδο 0,1%. Μια ένδειξη αναθέρμανσης του πληθωρισμού επιτείνει τις πιέσεις προς τη Fed για αύξηση επιτοκίων, επηρεάζοντας την ομολογιακή αγορά. Χθες επιτέθηκε στη Fed ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως η σκλήρυνση της πολιτικής της είναι «εσφαλμένη». Δεν δίστασε ακόμα να πει ότι η Fed «τρελάθηκε». Οπως εξηγεί ο Τσάρλι Ρίπλεϊ, ειδικός επενδυτικής στρατηγικής στην Allianz Investment Management, «τα υψηλότερα επιτόκια δυσχεραίνουν τις συνθήκες χρηματοδότησης, και αυτό επηρεάζει τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και την πορεία των μετοχών τους».

Aν μια εταιρεία στις ΗΠΑ αναγκαστεί να δανειστεί ακριβότερα, αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στα κέρδη της. Αρνητική συνέπεια θα έχουν και η αύξηση του εργατικού κόστους και η εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών, εξαιτίας των δασμών Τραμπ. Οπότε, «το κύριο μέλημα των επενδυτών δεν είναι τα κέρδη γ΄ τριμήνου που θα δημοσιοποιηθούν προσεχώς, αλλά οι προοπτικές του δ΄ τριμήνου του 2018 και του α΄ τριμήνου του 2019», παρατηρεί ο Ολιβερ Πέρσι, επικεφαλής στρατηγικής αγορών της Bruderman Asset Μanagement. Ενας άλλος λόγος που προξένησε τις μαζικές πωλήσεις ήταν ότι ενδεχομένως επενδυτικά κεφάλαια, που στοιχηματίζουν ότι στις αγορές θα επικρατήσει ηρεμία, προχωρούν σε ρευστοποιήσεις. Οι εν λόγω επενδυτές δραστηριοποιούνται στην προθεσμιακή αγορά Vix, στην οποία παρατηρούνται πωλήσεις, όταν επιτείνεται η αστάθεια στις διεθνείς αγορές. Συν τοις άλλοις, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, πολλοί από τους συναλλασσομένους στα διεθνή χρηματιστήρια έστρεψαν την πλάτη σε μετοχές εταιρειών με δυναμική ανάπτυξη (όπως εκείνες των Facebook και Amazon). Εβαλαν τα χρήματά τους σε άλλες εταιρείες που και χαμηλότερη αποτίμηση έχουν και πιθανόν καλύτερες προοπτικές στις αποδόσεις τους, χάρη στον δυναμισμό που επιδεικνύει η αμερικανική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή