Την ανάγκη ανασύνταξης του κοινωνικού διαλόγου επισημαίνει η ΟΚΕ

Την ανάγκη ανασύνταξης του κοινωνικού διαλόγου επισημαίνει η ΟΚΕ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ανάγκη ανασύνταξης του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου, αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση για έκφραση αιτιολογημένης γνώμης πριν από την ψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή, προέταξε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Γιώργος Βερνίκος κατά τη χθεσινή σύγκληση της ολομέλειάς της.

Εκδήλωση

Παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκη, καθώς και του Ευ. Βενιζέλου και του αντιπροέδρου της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ο κ. Βερνίκος αναφέρθηκε στο έργο της ΟΚΕ και στις διεθνείς συνεργασίες της για θέματα που αφορούν κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Επίσης, τονίζοντας τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης της συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένης υποχρέωσης για έκφραση αιτιολογημένης γνώμης από την ΟΚΕ, πριν από την ψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος αφενός επεσήμανε πως η ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί πλέον, καθώς άρχισαν να λειτουργούν εκ νέου οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αφετέρου δεσμεύθηκε ότι στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα θα θέσει το θέμα της στενής συνεργασίας της ΟΚΕ με τις διαρκείς επιτροπές της Βουλής.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται «να υποστηριχθεί ένας κοινωνικός και πολιτικός διάλογος που θα ενισχύσει τις άμυνες της δημοκρατίας απέναντι στις απειλές που αναδύονται», ενώ ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε τη σημασία της γνώμης της ΟΚΕ εκ των προτέρων, κατά τη διαδικασία κατάρτισης ενός σχεδίου νόμου και πριν τεθεί σε κοινωνική διαβούλευση, καταλήγοντας βέβαια ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει υπό όρους κανονικότητας, που όμως δεν βρίσκεται η Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης τάχθηκε, στην παρούσα φάση, υπέρ μιας μεγάλης συμμαχίας του πολιτικού συστήματος, των εργαζομένων, των εργοδοτών και των κοινωνικών φορέων καθώς έχει αποδειχθεί ιστορικά πως η Ελλάδα έχει ζημιωθεί διαχρονικά από την έλλειψη κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου και συνεννόησης.

Συνεδρίαση

Να σημειωθεί ότι πριν από την εκδήλωση συνεδρίασε το συμβούλιο των προέδρων των μελών της ΟΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος, ΑΔΕΔΥ Γ. Παΐδας, ΕΕΤ Ν. Καραμούζης, ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ΔΣΑ Δ. Βερβεσός, ΤΕΕ Γ. Στασινός, ΟΕΕ Κ. Κόλλιας, καθώς και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Χ. Κυριαζής και ο γενικός γραμματέας ΕΣΑμεΑ Γ. Λυμβαίος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή