Πιο ευέλικτες και ταχύτερες οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Πιο ευέλικτες και ταχύτερες οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών διαφορετικών μορφών, διασπάσεις όλων των εταιρικών μορφών και όχι μόνο των ανωνύμων, καθώς και τη δυνατότητα μετατροπής προσωπικών εταιρειών σε ανώνυμες μέσα από ένα σαφέστερο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης υπό τον διακριτικό τίτλο «Περί εταιρικών μετασχηματισμών». Το νομοσχέδιο τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση, διαδικασία η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου 2018. Οι δε διατάξεις του, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί εγκαίρως, προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:

• Δίνεται η δυνατότητα συγχώνευσης εταιρειών διαφορετικών μορφών, προκειμένου να ενισχυθεί η ευελιξία στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχημάτων. Δηλαδή θα επιτρέπονται οι συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών που ανήκουν στις ακόλουθες μορφές: Ανώνυμες εταιρείες (Α.Ε.), εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ), ομόρρρυθμες εταιρείες (Ο.Ε.), ετερόρρυθμες εταιρείες (Ε.Ε.), ετερόρρυθμες εταιρείες κατά μετοχές, κοινοπραξίες, ευρωπαϊκές εταιρείες (SE), αστικοί συνεταιρισμοί και ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρείες (ΕΣΕτ). Μέχρι σήμερα επιτρέπεται η συγχώνευση μόνο μεταξύ εταιρειών των ίδιων νομικών μορφών και μόνο για τρεις νομικές μορφές (Α.Ε., ΕΠΕ και ΙΚΕ).

• Οι εταιρείες όλων των εταιρικών μορφών μπορούν να μετάσχουν σε εταιρικό μετασχηματισμό (δηλαδή σε συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή) με οποιαδήποτε από τις ιδιότητες που προσιδιάζουν σε αυτόν, δηλαδή ως απορροφούμενες, απορροφούσες, συγχωνευόμενες, διασπώμενες, εισφέρουσες, επωφελούμενες, συνιστώμενες (νέες) ή μετατρεπόμενες.

• Σε εταιρικό μετασχηματισμό μπορούν να μετάσχουν και εταιρείες που έχουν λυθεί λόγω παρόδου του χρόνου διάρκειας ή με απόφαση της γενικής συνέλευσης ή των εταίρων τους, καθώς επίσης και εταιρείες που κηρύχθηκαν σε πτώχευση, εφόσον μετά την κήρυξη της πτώχευσης επικυρώθηκε τελεσίδικα το σχέδιο αναδιοργάνωσης ή εξοφλήθηκαν όλοι οι πτωχευτικοί πιστωτές.

• Εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) του σχεδίου συγχώνευσης οι πιστωτές των εταιρειών που μετέχουν στη συγχώνευση, των οποίων οι απαιτήσεις είχαν γεννηθεί πριν από τον χρόνο αυτό, χωρίς να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν κατάλληλες εγγυήσεις από τις εταιρείες, εφόσον αποδεικνύουν επαρκώς ότι η οικονομική κατάσταση των εταιρειών εξαιτίας της συγχώνευσης καθιστά απαραίτητη την παροχή τέτοιων εγγυήσεων και εφόσον δεν έχουν ήδη λάβει τέτοιες εγγυήσεις.

• Σε περίπτωση που η σχέση ανταλλαγής σε μία διαδικασία συγχώνευσης θεωρείται ότι δεν είναι δίκαιη ή λογική, δεν κρίνεται άκυρη. Οποιος μέτοχος θεωρεί ότι θίγεται από τη σχέση ανταλλαγής μπορεί να αξιώσει από την απορροφούσα εταιρεία την καταβολή αποζημίωσης. Η σχετική αξίωση παραγράφεται εντός 6 μηνών από τη συντέλεση της συγχώνευσης. Η απορροφούσα εταιρεία, αντί για αποζημίωση, μπορεί να εξαγοράσει τις μετοχές των εταίρων που αξίωσαν αποζημίωση και σε περίπτωση διαφωνίας η αξία των υπό εξαγορά εταιρικών συμμετοχών ορίζεται από το δικαστήριο.

• Σε περίπτωση μετατροπής συνεταιρισμού σε εταιρεία, της οποίας οι μέτοχοι ή εταίροι δεν ευθύνονται προσωπικά για τα χρέη της, οι αξιώσεις κατά των συνεταίρων για τα χρέη του συνεταιρισμού παραγράφονται μετά ένα έτος από τη συντέλεση της μετατροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή