Ο «Ρουβίκωνας» στη Φιλοσοφική

Ο «Ρουβίκωνας» στη Φιλοσοφική

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «Ρουβίκωνας» έβγαλε… selfie στην ιστορική Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, δηλώνοντας ότι πήγε για να μείνει. Η Κοσμητεία της Σχολής μίλησε, με πρόδηλη αδυναμία πράξεων, για παραβίαση πανεπιστημιακού ασύλου.

Ειδικότερα, η παρουσία των μελών του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική έγινε αισθητή μέσω του Διαδικτύου και του Facebook. Και αυτό διότι ελάχιστοι καθηγητές και φοιτητές τούς αντελήφθησαν εντός του εννεαώροφου κτιρίου. Αντίθετα, η ζωή στη Σχολή συνεχίστηκε απαθώς. Μερίδα φοιτητών δήλωσε ότι κάνει κατάληψη της σχολής αντιδρώντας στη διάσπαση, όπως σχεδιάζεται, του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας, ενώ εκδηλώσεις της σχολής έγιναν κανονικά. Τα μέλη του «Ρουβίκωνα» εισήλθαν στη σχολή –πανεπιστημιακοί μίλησαν για 30άρηδες που δεν ήθελαν να φανούν τα πρόσωπά τους– και πήγαν στον χώρο του 5ου ορόφου, όπου θα είναι το καινούργιο τους στέκι. Μάλιστα, πόζαραν σε ομαδική φωτογραφία την οποία συνόδευσαν με ανάρτηση στο Facebook: «Χθες Τετάρτη 10/10, με μεγάλη χαρά ανοίξαμε για πρώτη φορά το καινούργιο μας στέκι στη Φιλοσοφική. Εδώ και χρόνια σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δραστηριοποιούνται διάφορες πολιτικές παρατάξεις και συλλογικότητες, οι οποίες κατά κανόνα διαθέτουν και το δικό τους χώρο/στέκι. Οι αντιδράσεις τόσο της κοσμήτορος, κ. Καραμαλέγκου, όσο και των μίντια μας διασκέδασαν ιδιαιτέρως. Ετσι λοιπόν αποφασίσαμε να ανοίξουμε το στέκι μας και σήμερα Πέμπτη 11/10, να το περιφρουρήσουμε με την παρουσία μας και να δηλώσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι ήρθαμε εδώ για να μείνουμε».

Η απάντηση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής, υπογεγραμμένη από την κοσμήτορα κ. Ελένη Καραμαλέγκου, ήταν θεσμική: «Η ενέργεια αντίκειται πλήρως στην ακαδημαϊκή θεσμική λειτουργία και δεοντολογία, έχει δε ήδη προκαλέσει τα έντονα αρνητικά και επικριτικά σχόλια της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας. Η Κοσμητεία καταδικάζει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η πράξη αυτή δημιουργεί ποικίλα προβλήματα, απειλεί τη λειτουργία της Σχολής και προσβάλλει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αβίαστη διακίνηση των ιδεών. Η Κοσμητεία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής και την ασφάλεια των μελών της. Αποφασίζει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, να προσφύγει στα ανώτερα θεσμικά όργανα του ιδρύματος και καλεί τα μέλη της οργάνωσης να αποχωρήσουν αμέσως και να τερματίσουν την εν λόγω εξωθεσμική ενέργεια».

H δήλωση της Κοσμητείας χαρακτηρίστηκε αμήχανη και ως μία προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, με πρώτο στόχο να απομονωθούν οι καταληψίες από τους φοιτητές. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση παρέμβασης της αστυνομίας στον κατειλημμένο χώρο. Εύλογα, πολιτικά οι επικρίσεις στρέφονται τόσο στα θεσμικά όργανα του ΑΕΙ όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία με τις ενέργειές της (π.χ. το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου) επιτρέπουν σε «αναρχικές συλλογικότητες» να πουλάνε επικοινωνιακό τσαμπουκά με φόντο κατειλημμένα, δημόσια ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή