Κρίσιμες εκλογές εν μέσω παροχών στη Βαυαρία

Κρίσιμες εκλογές εν μέσω παροχών στη Βαυαρία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MONAXO. Το εκλογικό ραντεβού που καθόρισε όσο τίποτε άλλο το «ψυχόδραμα» των τελευταίων μηνών στο Βερολίνο έφθασε. Οι Βαυαροί ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες του κρατιδίου μεθαύριο Κυριακή, σε μία αναμέτρηση που μπορεί ακόμη και να σφραγίσει το τέλος της σταδιοδρομίας του επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Οι Χριστιανοκοινωνιστές προβλέπεται να χάσουν ψήφους τόσο προς την ακροδεξιά AfD όσο και προς τους Πράσινους, οι οποίοι είναι πιθανό να καταστούν απαραίτητοι για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η προοπτική απώλειας της αυτοδυναμίας οδήγησε τον Ζεεχόφερ να πυροδοτήσει δύο διαδοχικές κυβερνητικές κρίσεις το καλοκαίρι, με στόχο να ενισχύσει το προφίλ του μπροστά στους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Επιδόματα

Το «καρότο» των παροχών προς το εκλογικό σώμα της Βαυαρίας αφέθηκε στον Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος αντικατέστησε τον Ζεεχόφερ στην πρωθυπουργία του κρατιδίου τον Απρίλιο. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ξεκίνησε να χορηγείται το «βαυαρικό οικογενειακό επίδομα» των 250 ευρώ ανά μήνα για κάθε παιδί 13 έως 36 μηνών, ενώ αυτές τις ημέρες καταφθάνει η επιταγή των 1.000 ευρώ στις μαίες, «ως αναγνώριση των κόπων τους».

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ασχοληθεί με το πρόβλημα της όλο και ακριβότερης στέγης, ο Ζέντερ ανακοίνωσε πρόγραμμα κατασκευής 10.000 κοινωνικών κατοικιών έως το 2025. Το περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον θεωρούν συνυπεύθυνο για την έλλειψη οικονομικών επιλογών στέγασης, καθώς, ως υπουργός Οικονομικών, επέτρεψε, μετά την παρ’ ολίγον πτώχευση της βαυαρικής τοπικής τράπεζας Bayern LB, την ιδιωτικοποίηση 30.000 κοινωνικών κατοικιών που βρίσκονταν στην κατοχή της, με αποτέλεσμα τα ενοίκιά τους να εκτοξευθούν.

Τα οικονομικά του κρατιδίου προσφέρουν περιθώριο για παροχές, καθώς η Βαυαρία έχει πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ, η οικονομία της αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από τον γερμανικό μέσο όρο, ενώ στο κρατίδιο επικρατούν συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης. Το γεγονός ότι, παρ’ όλα αυτά, το κυβερνών κόμμα διέρχεται κρίση, έχει πολλές ερμηνείες. Μία απ αυτές είναι το αίσθημα ανασφάλειας και ανεπάρκειας των κρατικών υποδομών που προξένησε η ανεξέλεγκτη είσοδος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τα βαυαρικά σύνορα το 2015. Ο Ζέντερ απάντησε υποσχόμενος βαυαρική συνοριοφυλακή 500 ανδρών, σώμα του οποίου η χρησιμότητα είναι κυρίως προεκλογική και οι αρμοδιότητες θα είναι απροσδιόριστες, εφόσον η φύλαξη των συνόρων επαφίεται στο ομοσπονδιακό σώμα συνοριακών φρουρών, του οποίου η δύναμη στη Βαυαρία ανέρχεται σε 2.600 άνδρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή