Προβλήματα στο ΕΛΚ από τα συγχαρητήρια Ορμπαν στη Χ.Α.

Προβλήματα στο ΕΛΚ από τα συγχαρητήρια Ορμπαν στη Χ.Α.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Αλυσιδωτή αντίδραση, που απειλεί τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), προκαλεί η ευχαριστήρια επιστολή του λαϊκιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, στη Χρυσή Αυγή για την απόφαση του κόμματος να μη στηρίξει την ενεργοποίηση του Αρθρου 7 στο Ευρωκοινοβούλιο και την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών, σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας euractiv.com.

Η αυταρχική διακυβέρνηση της Ουγγαρίας υπό το Φιντέζ του Ορμπαν, καθώς και η πύρινη αντιμεταναστευτική ρητορική του Ούγγρου πρωθυπουργού φέρνει σε δύσκολη θέση το ΕΛΚ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μέλος και αυτός του ΕΛΚ, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του με τις πρωτοβουλίες του Ορμπαν, λέγοντας ότι η παραμονή του στην «οικογένεια του ΕΛΚ» έχει καταστεί προβληματική.

Αξιωματούχοι του ΕΛΚ αποφεύγουν συνήθως την κριτική κατά του Ορμπαν, αναφέροντας ότι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι στο Στρασβούργο επικεντρώνονται σκοπίμως στα λεγόμενά του, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, σύμφωνα με το άρθρο του Σαράντη Μιχαλόπουλου.

Μέχρι στιγμής, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ έχουν καταθέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους του ΕΛΚ.

Ο κεντρώος Στουμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να ανήκει σε κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία φιλοξενεί το κόμμα του Ορμπαν, ενώ ο συντηρητικός Βέμπερ ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης του Αρθρου 7 κατά της κυβέρνησης της Βουδαπέστης. Ο Βέμπερ άφησε, ωστόσο, ανοιχτή την πόρτα για συνεννόηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, λέγοντας ότι είναι πρόθυμος να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ορμπαν και Σαλβίνι. Σε συνέντευξή της στο euractiv.com, η επικεφαλής της αριστερής ομάδας GUE-NGL, Γκαμπριέλε Τσίμερ, ανέφερε ότι θα περίμενε στενότερη συμμαχία μεταξύ των διαφόρων δεξιών ομάδων. «Η πραγματική μάχη θα διεξαχθεί γύρω από το ζήτημα των ευρωπαϊκών αξιών. Δεν είμαι βέβαιη ότι οι επικεφαλής των ομάδων συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα», λέει η κ. Τσίμερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή