ΧΥΤΑ Φυλής, μέχρι πλήρους κορεσμού

ΧΥΤΑ Φυλής, μέχρι πλήρους κορεσμού

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φάκελο για τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ Φυλής, ώστε να επιτραπεί η χρησιμοποίηση του «μίνι Κυττάρου» και της α΄ φάσης του ΧΥΤΑ μέχρι κορεσμού της, έχει υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Ο επιπλέον χώρος, η χρήση του οποίου αποφασίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, θα διατηρήσει στη ζωή τον ΧΥΤΑ για ακόμα 8-10 μήνες, ενώ 2-4 μήνες ακόμα θα εξασφαλιστούν από τη χρησιμοποίηση των γειτονικών στο σημείο περιοχών, των οποίων η χρήση είχε σταματήσει λόγω καθιζήσεων. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι το ρολόι μετρά αντίστροφα, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην Αττική και η σεναριολογία για τις προθέσεις της Περιφέρειας καλά κρατούν.

Το ρεπορτάζ της «Κ», που αποκάλυψε τις προθέσεις του ΕΔΣΝΑ για τη χωροθέτηση δύο νέων ΧΥΤΥ στα Μέγαρα και στο Κορωπί φαίνεται ότι πυροδότησε διάφορες εξελίξεις. Κατ’ αρχάς, η ανακοίνωση των αποφάσεων μετατέθηκε για αργότερα, ενώ το πιθανότερο είναι στην τροποποίηση του νόμου του 2003 (με τον οποίο χωροθετήθηκαν τρεις ΧΥΤΑ στην Αττική) να συμπεριληφθούν κι άλλες θέσεις, σε χαμηλότερη προτεραιότητα. Νωρίτερα, ο ΕΔΣΝΑ θα «ξεδιπλώσει» το πλήρες σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, συγκεκριμενοποιώντας τις θέσεις των υποδομών (όπως ΧΥΤΥ, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, σταθμοί μεταφόρτωσης κ.λπ.) που «φωτογράφιζε» το περιφερειακό σχέδιο για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ).

Οι κινήσεις της Περιφέρειας επιδέχονται, όπως ήταν επόμενο, πλήθος ερμηνειών. Χθες, το «Δυτικό Μέτωπο» (μια συλλογικότητα πολιτών από τη Δυτική Αττική) υποστήριξε ότι η Περιφέρεια προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ανοιχτό τον ΧΥΤΑ μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Γνωρίζουν καλά ότι ο ΧΥΤΑ θα “σκάσει” προτού προλάβουν καν να ξεκινήσουν τις μελέτες για τους νέους ΧΥΤΥ», αναφέρει. Επομένως, καταλήγει, η υπόθεση αυτή είναι ουσιαστικά μια πρόφαση «για μια νέα, θηριώδη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στη λεγόμενη γ΄ φάση». Αυτή είναι μια εκδοχή. Ορισμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι (παρατάξεων της αντιπολίτευσης) έχουν μια διαφορετική εκδοχή: ότι η έναρξη της διαδικασίας χωροθέτησης ΧΥΤΥ γίνεται προκειμένου η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και το δ.σ. του ΕΔΣΝΑ να προστατευθούν νομικά, στην πιθανότητα να αναζητηθούν ευθύνες για τη χαώδη κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην Αττική στο ενδεχόμενο κλείσιμο του ΧΥΤΑ προτού βρεθεί εναλλακτική λύση. Από την πλευρά της, η Περιφέρεια διαψεύδει κατηγορηματικά όλες αυτές τις τοποθετήσεις, μιλώντας για σεναριολογία. Οσο για τον ΧΥΤΑ Φυλής, επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων, υποστηρίζοντας όμως ότι αφορά όσα είναι ήδη γνωστά, δηλαδή τη χρησιμοποίηση του «μίνι-κυττάρου» και την ολοκλήρωση της α΄ φάσης, στα σημεία όπου υπήρξε καθίζηση λόγω αποσύνθεσης των απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μετάθεση του χρόνου ανακοίνωσης των αποφάσεων της Περιφέρειας δεν εξυπηρετεί την κατάσταση. Οπως δήλωσε προχθές η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κ. Κρέτσου, «η Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Αττική, όπου μετά την πλήρη αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου το 2015 δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα έργο, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας έγκρισης για περιβαλλοντικές άδειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή