Εν μέσω πιέσεων ο Τζοβάνι Τρία

Εν μέσω πιέσεων ο Τζοβάνι Τρία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προηγούμενη εβδομάδα σε δείπνο, σε πολυτελές εστιατόριο της Ρώμης μεταξύ αξιωματούχων της ιταλικής κυβέρνησης και ξένων επενδυτών, τέθηκε η εξής ερώτηση: «Αν αποχωρήσει ο Τζοβάνι Τρία, τι θα κάνει η κυβέρνηση;». Ο κ. Τρία, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τον στόχο του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 2% του ΑΕΠ, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να συμβιβαστεί με το 2,4% του ΑΕΠ, εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Εκτιμάται ότι η απόφασή του αυτή ισοδυναμεί με ταπεινωτική ήττα. Σήμερα βρίσκεται εν μέσω διαμάχης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστέρων, που επιδιώκουν αυξήσεις δημοσίων δαπανών για να εκπληρώσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους και να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει τη Ρώμη να μην αποκλίνει των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Αναφορικά με τους επενδυτές, δείχνουν μεγάλη νευρικότητα. Στις αρχές της εβδομάδας, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας εκτινάχθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ τετραετίας άνω του 4%. Ο λόγος είναι πως η αγορά ανησυχεί μήπως η αντιπαράθεση Ρώμης – Βρυξελλών δεν έχει καλή έκβαση και ο Τζοβάνι Τρία παραγκωνιστεί.

«Ο κ. Τρία είναι ικανός, αλλά δεν νομίζω πως αντιλαμβάνεται επακριβώς τον ρόλο του», παρατηρεί αξιωματούχος που συμμετείχε στο δείπνο. «Λειτουργεί σαν διευθύνων σύμβουλος μιας επιχείρησης, οπότε μπορεί να δρα αυτόνομα. Ωστόσο, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, εφόσον έχουμε στην Ιταλία μια κανονική κυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών». Η εκπρόσωπος του Τζοβάνι Τρία διευκρίνισε ότι ο στόχος του υπουργού για χαμηλότερο όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος, σε σχέση με ό,τι τελικά συναποφασίστηκε, εντάσσεται απλώς σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Παρά ταύτα, η παράδοξη συμβίωση του καθηγητή Οικονομικών με τους κυβερνητικούς εταίρους φαίνεται πως σύντομα θα λήξει. Αυτά αναφέρουν έγκυρες πηγές και επισημαίνουν ότι ο κ. Τρία είτε θα παραιτηθεί οικειοθελώς είτε θα αναγκαστεί να το κάνει. «Ο υπουργός θέλει να φύγει και εμείς έχουμε κουραστεί», επισημαίνουν οι πηγές και προσθέτουν: «Τίποτε, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι τον Ιανουάριο, εφόσον πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή».

Συχνά, οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών εταίρων σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναφέρουν ότι ο 70χρονος Τζοβάνι Τρία έχει τη δική του ατζέντα. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τορ Βεργκάτα της Ρώμης και δεν είναι μέλος ούτε της Λέγκας ούτε του Κινήματος των 5 Αστέρων. Σχεδόν άγνωστος, ήταν η επιλογή της τελευταίας στιγμής για να αντικαταστήσει τον Πάολο Σαβόνα, ο οποίος απομακρύνθηκε από το υπουργείο λόγω της αρνητικής στάσης του έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση κλιμακώθηκε όταν ο Τζοβάνι Τρία εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο του Κινήματος των 5 Αστέρων σχετικά με τη θέσπιση βασικού εισοδήματος για τους οικονομικά ασθενέστερους. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος που βρέθηκε στο δείπνο με τους επενδυτές τόνισε ότι δεν αποκλείει να παραμείνει ο υπουργός Οικονομικών στη θέση του. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι συζητούνται εντός της κυβέρνησης και τα εναλλακτικά πρόσωπα. Ενας από αυτούς θα μπορούσε να είναι ο βουλευτής της Λέγκας Μάσιμο Καραβάλια. Αυτήν τη στιγμή, ο κ. Καραβάλια είναι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Είναι ένας μετριοπαθής ευρωπαϊστής πολιτικός, ο οποίος στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τον τοπικό προϋπολογισμό της Λομβαρδίας. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του Τζοβάνι Τρία θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, παρά το γεγονός ότι η αξιοπιστία του κλονίστηκε εξαιτίας της υποχώρησής του στους δημοσιονομικούς στόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή