Επιστρέφει στις ΗΠΑ μέσω Γερμανίας ο Μπράνσον – Η αντίδραση της Τουρκίας

Επιστρέφει στις ΗΠΑ μέσω Γερμανίας ο Μπράνσον – Η αντίδραση της Τουρκίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος τελούσε υπό κατ' οίκον περιορισμό, αποφάσισε την Παρασκευή το τουρκικό δικαστήριο της Σμύρνης, στο οποίο εκδικαζόταν η υπόθεσή του.

Η τουρκική δικαιοσύνη τον καταδίκασε μεν σε φυλάκιση 3 1/2 ετών, δηλώνοντας όμως πως δεν θα παραμείνει άλλο υπό κράτηση λόγω του χρόνου που είχε παραμείνει προφυλακισμένος.

Οι αρχικές πληροφορείες ήθελαν τον Μπράνσον να επιστρέφει στις ΗΠΑ με αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ενώ εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου είπε στο Reuters ότι ο πάστορας θα επιστρέψει αεροπορικώς στις ΗΠΑ με στάση στη Γερμανία.

Πράγματι, ο Μπράνσον, αφού πρώτα επισκέφθηκε και παρέμεινε για λίγες ώρες στο σπίτι του στη Σμύρνη, περί τις 10 η ώρα το βράδυ κατευθύνθηκε με αυτοκίνητο προς το αεροδρόμιο της τουρκικής πόλης.

Επιστρέφει στις ΗΠΑ μέσω Γερμανίας ο Μπράνσον – Η αντίδραση της Τουρκίας-1

Μέλη της μικρής προτεσταντικής Εκκλησίας του πάστορα στην Σμύρνη, πανηγυρίζουν ακούγοντας την απόφαση του δικαστηρίου

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο 50χρονος Μπράνσον απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες και δήλωσε προς το δικαστήριο: «Είμαι αθώος. Αγαπώ τον Ιησού, αγαπώ την Τουρκία».

Επιπλέον, ο Μπράνσον που όπως αναφέρει το Reuters εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας μαύρο κοστούμι με άσπρο πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα, μετά την εξέταση όλων των μαρτύρων δήλωσε: «Δεν έχω καταλάβει πως σχετίζεται με εμένα όλο αυτό». 
 

Ο συνήγορος του Μπράνσον, Τζέι Σέκιουλοου, ο οποίος είναι επίσης και δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας ότι «το γεγονός ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ συνιστά μια σημαντική νίκη του πάστορα Μπράνσον και της οικογένειέας του. «Ευχαριστούμε τον πρόεδρο (Τραμπ), τα μέλη του Κογκρέσου και τους διπλωμάτες που συνέχιζαν να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα.

Και ο ίδιος ο Μπράνσον ευχαρίστησε τον Τραμπ, «την κυβέρνηση και το Κογκρέσο για την αμέριστη συμπαράστασή τους».

Επιθετική προς ΗΠΑ η πρώτη αντίδραση της Αγκυρας
Η απελευθέρωση του Αντριου Μπράνσον συνιστά απόδειξη ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία αντιδρώντας στην απόφαση του δικαστηρίου της Σμύρνης.
 
«Με μεγάλη μας λύπη είδαμε τις αμερικανικές προσπάθειες να ασκήσουν πιέσεις στο ανεξάρτητο τουρκικό δικαστικό σύστημα. Όπως τα τουρκικά δικαστήρια, έτσι και η Τουρκική Δημοκρατία δεν δέχεται υποδείξεις από κανένα σώμα, αρχή ή  πρόσωπο. Έχουμε τους δικούς μας κανόνες και βγάζουμε τις δικές μας αποφάσεις   που αντικατοπτρίζουν τη βούλησή μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
 
Στον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος ηγείτο μίας μικρής προτεσταντικής εκκλησίας στη Σμύρνη, είχε επιβληθεί στα τέλη του Ιουλίου κατ' οίκον περιορισμός, μετά την προφυλάκισή του για ενάμιση χρόνο, καθώς διώκεται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» και «κατασκοπεία». 

Μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στο twitter ότι «εργαζόμαστε σκληρά για την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον».

 

Επιστροφή μέσω… Γερμανίας

Όπως εγινε γνωστό τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σμύρνης, με πρώτο σταθμό τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τον Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβουρτ, ο Μπράνσον θα μείνει για δύο ημέρες στη Γερμανία και από εκεί θα συνεχίσει κατόπιν το ταξίδι του για τις ΗΠΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή