Πλανήτης happy για ένα Σαββατοκύριακο

Πλανήτης happy για ένα Σαββατοκύριακο

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί του Σαββάτου, σε μία από τις καφετέριες της Ντάπιας, ένα γκαρσόνι έτρεχε πάνω κάτω, αλλά κρατούσε τα μάτια χαμηλά. Ηταν απαραίτητο να μη διασταυρωθεί το βλέμμα του με κάποιον ανυπόμονο πελάτη. Είχαν πάει όλα στραβά εκείνη την ημέρα, την πιο λάθος μέρα να πάει κάτι στραβά. Το «παιδί» που κάνει ομελέτες δεν είχε εμφανιστεί. Ολοι παράγγελναν τοστ και φρέντο, αλλά πόσα τοστ και πόσους καφέδες μπορούσαν να βγάζουν ταυτόχρονα τα έρμα τα μηχανήματα; Ο χρόνος αναμονής για οτιδήποτε έφθανε το μισάωρο, αλλά για τον απλό παρατηρητή το περίεργο δεν ήταν αυτό. Το περίεργο ήταν ότι ουδείς διαμαρτυρόταν. Οι ενδορφίνες είχαν κάνει δουλειά.

Πλανήτης happy για ένα Σαββατοκύριακο-1

Η εκκίνηση του διάπλου των Σπετσών, μιας δύσκολης διαδρομής του 8ου Spetses Mini Marathon, σε μια ζεστή θάλασσα.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι Σπέτσες ήταν ο πλανήτης happy. Περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών, από 42 διαφορετικές χώρες, είχαν κατακλύσει το νησί για να συμμετάσχουν ή να παρακολουθήσουν τις αθλητικές δραστηριότητες του 8ου Spetses Mini Marathon, του θεσμού που έχει σταδιακά μετατρέψει τον Οκτώβριο στον πιο «ζεστό» μήνα για τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες των Σπετσών αλλά και των γύρω περιοχών. Φέτος, οι συμμετοχές αυξήθηκαν κατά 30% και η πληρότητα στα ξενοδοχεία, στα δωμάτια, στα airbnb άγγιξε το 100%. Γεμάτα ήταν τα καταλύματα και σε Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη, Κρανίδι.

Πλανήτης happy για ένα Σαββατοκύριακο-2

Πολλές οι παράλληλες εκδηλώσεις μπροστά στο Ποσειδώνιο.

Η εμπειρία ενισχύθηκε από τον καλό καιρό του τριημέρου. Οι Σπέτσες γλυκαίνουν ακόμη περισσότερο το φθινόπωρο, οι βόλτες είναι πολύ ευχάριστες, η θάλασσα ακόμα ζεστή. Η πραγματική έκπληξη όμως ήταν η χαρά τη συμμετοχής –επιτέλους!– σε κάτι θετικό. Για ένα τριήμερο, βλέπεις παντού χαμόγελα και… μετάλλια να στραφταλίζουν στον ήλιο (όλοι δικαιούνται μετάλλιο σε αυτούς τους αγώνες, όχι μόνο οι νικητές). Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή το ζητούμενο για την ιδρύτρια του θεσμού και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη, να είναι ένα αθλητικό γεγονός που να απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις διαβαθμίσεις αθλητικής εμπειρίας. «Τα 5 χλμ., για παράδειγμα, είναι ένας πραγματικά λαϊκός αγώνας. Προφανώς υπήρχαν αθλητές που το έκαναν σε 14 λεπτά, όπως ο Θάνος Καλάκος που είναι πρωταθλητής Ελλάδος (σ.σ.: τερμάτισε πρώτος) ή η μικρούλα Γλυκερία Κούρτη η οποία είχε βγει 3η στο 5άρι της Αθήνας και είναι μόλις 12 ετών (σ.σ.: τερμάτισε δεύτερη στις γυναίκες, πρώτη αναδείχθηκε η Ηλιάννα Χατζηπαναγιώτη). Αλλά υπάρχουν και οι κυρίες που περπάτησαν με την παρέα τους και το έκαναν σε 60 λεπτά. Ενιωσαν και αυτές τη χαρά της συμμετοχής, των μεταλλίων, του ευ αγωνίζεσθαι». Αντίστοιχα, η κολυμβητική διαδρομή των 5 χλμ. (διάπλους Σπετσών) είναι πολύ απαιτητική, καθώς πρόκειται για κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα, με πολύ ισχυρά ρεύματα. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα της συμμετοχής στη διαδρομή των 1.500 μέτρων για τους λιγότερο… σκληροπυρηνικούς. Η ναυαρχίδα φυσικά της διοργάνωσης είναι ο ημιμαραθώνιος των 25 χλμ. «Πρόκειται για μία από τις δυσκολότερες διαδρομές πανελλαδικά», λέει η κ. Κουταρέλλη. «Πολλοί τη θεωρούν μια πολύ καλή προπόνηση για τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας. Πάνω από το 70% των αθλητών που έτρεξαν στις Σπέτσες συμμετέχει σε ένα μήνα στην κλασική διαδρομή».

Πλανήτης happy για ένα Σαββατοκύριακο-3

Ο ημιμαραθώνιος στις Σπέτσες, προπόνηση για την Αθήνα.

Η ιδέα του Spetses Mini Marathon, που ξεκίνησε το 2011, προέκυψε από συζητήσεις για τους τρόπους επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στα νησιά. «Εβλεπα από τότε μια παγκόσμια άνοδο του αθλητικού τουρισμού. Θεωρούσα ότι λόγω κλίματος η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί αυτή την τάση. Επιλέξαμε τις Σπέτσες γιατί κατ’ αρχάς είναι ένα νησί “δίπλα” στο “Ελ. Βενιζέλος”. Σε 2,5 ώρες είσαι στην Κόστα. Επιπλέον είναι μια πανέμορφη τοποθεσία, με παραδοσιακές διαδρομές, βραβευμένη αρχιτεκτονική, ένα μικρό νησί στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι». Το πείραμα πέτυχε. Το Σαββατοκύριακο του Spetses Mini Marathon «κλείνει» από κρατήσεις πιο γρήγορα απ’ ό,τι η Αρμάτα, το Πάσχα, ο Δεκαπενταύγουστος. «Οι ξένες συμμετοχές ξεπέρασαν φέτος κάθε προηγούμενο. Ολοένα και περισσότερος κόσμος δεν θέλει να πάει διακοπές μόνο για να ξαπλώσει στον ήλιο, θέλει να το συνδυάσει με κάτι». Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη τα ξενοδοχεία του νησιού έχουν κάνει τις πρώτες κρατήσεις για το event του 2019.

Πλανήτης happy για ένα Σαββατοκύριακο-4

Η χαρά της συμμετοχής, το ευ αγωνίζεσθαι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή