«Πανηγύρι» μισού εκατ. ευρώ

«Πανηγύρι» μισού εκατ. ευρώ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Εδώ και μέρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού λέει και ξαναλέει τα ίδια, χωρίς αποτέλεσμα. Προχθές, και υπό τον φόβο της απεργίας που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, εξέδωσε νέα ανακοίνωση όπου και πάλι τόνιζε ότι «δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει, καμία μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσείων και εν γένει ακινήτων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανακύκλωση αβάσιμων επιχειρημάτων και παρερμηνειών καθιστά την πολιτιστική κληρονομιά αντικείμενο μικροπολιτικής ιδιοτέλειας».

Προσπαθώντας να βοηθήσει την κατάσταση και να αποφευχθεί η απεργία, έβγαλε ανακοίνωση και το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας με έμφαση ότι δεν έχει επέλθει καμία μεταβίβαση στο υπερταμείο, ούτε θα επέλθει εάν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Οπότε «στον βαθμό αυτό οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο».

Ωστόσο κανείς δεν πείστηκε, η χθεσινή απεργία έγινε και κρίθηκε επιτυχημένη από τους εργαζόμενους. Επιτυχία σημαίνει ότι μπήκαν λουκέτα στους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα, υψώθηκαν πανό, στην Ακρόπολη οι τουρίστες έμειναν για άλλη μία φορά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο στο χέρι και η ζωή συνεχίζεται.

Οσο για το μισό εκατομμύριο ευρώ από έσοδα που στέρησε το λουκέτο από το ΥΠΠΟΑ –σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή– και μάλιστα για ένα «μη θέμα» όπως χαρακτηριστικά είπε, να υποθέσουμε ότι δεν ενοχλείται κανείς ιδιαίτερα. Ας σταθούμε όμως στο «μη θέμα» που ανέφερε ο υφυπουργός. Αν πράγματι είναι έτσι, τότε γιατί έγινε η απεργία, γιατί ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος, γιατί χάθηκαν έσοδα; Αν όλη η συζήτηση για τις μεταβιβάσεις μνημείων στο υπερταμείο είναι μια «φιέστα την οποία δεν συμμερίστηκα από την αρχή, ότι μπορεί να έχει το παραμικρό ψήγμα αλήθειας», όπως δήλωσε χθες στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, τότε ποια είναι η αιτιολόγηση της απεργίας; Και τι απαντάει η υπουργός στους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν βγάλει ηλεκτρονικό εισιτήριο, πέρα απ’ το τετριμμένο ότι «οι κλειστές πόρτες πληγώνουν την πολιτιστική κληρονομιά», όπως επίσης δήλωσε χθες στη Βουλή;

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μπορεί να διαφωνεί όσο θέλει με τους συνδικαλιστές του ΥΠΠΟΑ ή να δίνει ραντεβού μαζί τους για να συζητήσουν όλοι μαζί, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως έγινε γνωστό. Η υπουργός επίσης μπορεί να πιστεύει ότι όλο αυτό είναι ένα «πανηγύρι», όπως το χαρακτήρισε. Και μπορεί να ανεβαίνει στην Ακρόπολη, κάτι που έκανε χθες το πρωί για να έχει «καθαρή ματιά» σε όσα συμβαίνουν.

Εμείς ας μείνουμε στα γεγονότα: H απεργία έγινε, μισό εκατομμύριο ευρώ χάθηκε για το ελληνικό Δημόσιο, επισκέπτες ταλαιπωρήθηκαν για άλλη μία φορά, τη στιγμή που η Αθήνα είναι ακόμη γεμάτη τουρίστες. Και αν αυτό το «πανηγύρι» έγινε για ένα «μη θέμα», τότε οι ευθύνες είναι τεράστιες. Και σε κάποιον ανήκουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή