Το Κονκλάβιο (12/10/18)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομορφo Κούγκι…

Οι όμορφες συγκυβερνήσεις όμορφα καίγονται. Για να ακριβολογήσω, όμορφα γίνονται Κούγκι… Αναφέρομαι στον αναβρασμό και στη δυσφορία που έχουν προκαλέσει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ οι εξ Αμερικής «βόμβες» που έριξε ο Πάνος Καμμένος. Εντάξει. Οι «βόμβες» είναι ιδέες που συζητούνται εδώ και καιρό σε διάφορους κύκλους. Αυτοί οι κύκλοι προβληματίζουν διάφορους στο Μαξίμου. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Πάντως, όπως έσπευσε πρώτος να δηλώσει ο Νίκος Βούτσης δηλώνοντας «έκπληξη και απορία» για το Plan B και τις επιπλέον αμερικανικές βάσεις πέραν της Σούδας, δεν αντιλαμβάνεται πώς, όπως το έθεσε, η διαμόρφωση «αντιαξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες θα βοηθούσε»… Εχω την εντύπωση ότι δεν είναι ο μόνος που δεν το αντιλαμβάνεται. Υποθέτω ότι το ίδιο ισχύει και για τον Αλέξη Τσίπρα. Το αναφέρω επειδή η δήλωση Βούτση δεν έγινε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό…

Γερμανομαθείς Ι

Και όμως. Τρία ήταν τα πρόσωπα στα οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στη χθεσινοβραδινή του αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής του ΕΚΠΑ, αναφερόμενος σε όσους Ελληνες βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία κατά τη δικτατορία, αλλά και σε όσους πέρασαν αρκετά χρόνια της ζωής τους εκεί: στον Κώστα και στον Σπύρο Σημίτη και στην Ντόρα Μπακογιάννη. Θύμισε δε ότι με τον Νίκο Κοτζιά σπούδασαν στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Γερμανομαθείς ΙΙ

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι του έφερε «γούρι». Το λέω επειδή την τελευταία φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ήταν στη γερμανική πρεσβευτική οικία (επί των ημερών του προηγούμενου Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, Πέτερ Σόοφ), όταν ο Σταϊνμάγερ ήταν υπουργός Εξωτερικών και λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα προέδρου. Οπότε, στη χθεσινή συνάντησή τους στη «Μεγάλη Βρεταννία» υπήρχε οικειότητα. Φαντάζομαι ότι τη δημιούργησε και το γεγονός ότι ο Κυριάκος μίλησε αρχικά στα γερμανικά και κατόπιν γύρισε στα αγγλικά. Αυτό επειδή μαθαίνω ότι η συζήτηση εισήλθε και σε τεχνικές λεπτομέρειες για την οικονομία, ενώ παρόντες ήταν ακόμη ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Χρήστος Σταϊκούρας που δεν είναι γερμανομαθείς.

Στη μία ώρα που διήρκεσε το ραντεβού, είπαν πολλά. Και για το επίμαχο ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε την αντίθεσή του στις περικοπές. Πληροφορούμαι δε –και δεν μου κάνει εντύπωση, δεδομένης και της σοσιαλδημοκρατικής του ιδιοσυγκρασίας– ότι και ο Σταϊνμάγερ εμφανίστηκε θετικός στη μη περικοπή. Αλλά, οι παρόντες κατάλαβαν από τα συμφραζόμενα ότι υπάρχει ένας βασικός προβληματισμός: να μη φανεί η ενδεχόμενη αναστολή του μέτρου ως «δώρο» στον Τσίπρα. Αλλά να είναι δώρο προς τον ελληνικό λαό. Ο Μητσοτάκης, πάντως, επανέλαβε ότι η Ν.Δ. είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα «μοντέλο» για την Ευρώπη. Oπως το έθεσε, έχει ανασχέσει τον εθνικισμό, και συντηρεί τις παραδοσιακές αξίες και αναφορές της Κεντροδεξιάς έχοντας ταυτόχρονα μεταρρυθμιστικό πρόσημο.

«Κλείδωσε» η Μόσχα

Και, ναι, είναι γεγονός. Την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δεν τη σκιάζουν οι δηλώσεις Καμμένου. Υποτίθεται… Τουλάχιστον, όχι πρακτικά. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι αυτή έχει «κλειδώσει» για τις 7 Δεκεμβρίου. Yστερα απ’ όσα έχουν διαμειφθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και τα αντίστοιχα «καψώνια»/αντίποινα των Ρώσων, περιμένω να δω αν τον Τσίπρα θα συνοδεύσει ο Νίκος Κοτζιάς, το οποίο θεωρώ πολύ πιθανό. Αυτός που αποκλείεται να πάει στη Μόσχα είναι ο Καμμένος.

100 χρόνια Μητσοτάκης

Θα είναι όλοι εκεί. Αναφέρομαι στη σεμνή και διακριτική τελετή στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που οργανώνουν στα Χανιά την ερχόμενη Πέμπτη με θέμα τα 100 χρόνια από τη γέννησή του το ίδρυμα Κ. Μητσοτάκης και ο Δήμος Χανίων. Στην πατρική οικία του θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια και η ονοματοδοσία της οδού «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», ενώ θα ακολουθήσει εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή του Μητσοτάκη στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Πληροφορούμαι, δε, ότι πρώτη φορά θα μιλήσει για τον «επίτιμο» ο καθηγητής Γιώργος Β. Δερτιλής. Καθώς και ότι το «παρών» θα δώσουν ο Κυριάκος και σύσσωμο το μητσοτακέικο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή