Η λίμνη και το δάσος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε στην περιοχή της Μαζουρίας, γνωστή ως Χίλιες Λίμνες, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα είναι 2.000! Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO «Biosphere Reserve», με στόχο να διατηρηθεί το έδαφος με τους παγετώνες, καθώς και η σπάνια βλάστηση που απαντά εδώ. Στις όχθες μιας από τις λίμνες, της Bartezek, βρίσκεται το κτήμα του Jan Skwierawski και της γυναίκας του Basia. Εκεί καλλιεργείται αποκλειστικά η σίκαλη Diamond Dankowskie δίπλα στο αποστακτήριο του 1905 και στο πηγάδι με το πεντακάθαρο νερό, βάθους 80 μέτρων. Εδώ δημιουργείται από το άλφα έως το ωμέγα η Belvedere single estate rye-Lake Bartezek βότκα, που «διηγείται» με αρώματα την ιστορία του τόπου της. Μια βότκα που εμφιαλώνεται αφιλτράριστη και μοσχοβολάει φρεσκοκομμένη σίκαλη, γρασίδι, πράσινα αμύγδαλα. Απαλή, καθαρή, τραγανή, με μυρωδιές δυόσμου και ψωμιού.

Στο δάσος Smogory

Στη λιγότερο κατοικημένη περιοχή της Πολωνίας, με τα πυκνά δάση, τα οποία κρατούν μακριά κάθε ρύπο της πόλης, κοντά στο μικρό χωριό Smogory, o αγρότης Andrzej Babiak αγόρασε το 1987 ένα κομμάτι δασικής έκτασης και το παλιό αποστακτήριο που υπήρχε σ’ αυτήν. Σήμερα, ο ίδιος και η οικογένειά του, εκτός από τα κοπάδια που φροντίζουν, καλλιεργούν και 50 εκτάρια με σίκαλη Diamond Dankowskie αποκλειστικά για την παραγωγή της Single Estate Rye-Forest Smogory Belvedere βότκας. Ούτε αυτή η βότκα φιλτράρεται, προκειμένου να διατηρήσει τον μοναδικό αρωματικό της χαρακτήρα, που φλερτάρει με νότες και αρώματα αλμυρής καραμέλας, μελιού και δημητριακών, πιπεριού και βουτύρου. Πλούσια, έντονη, με διάρκεια.

Στο ποτήρι

Η πρόταση είναι και οι δύο αυτές βότκες να πίνονται σκέτες, με πάγο, για να αποκαλύπτουν τον πλούσιο αρωματικά χαρακτήρα τους. Γιατί, όμως, να μην τις απολαύσουμε και σε ένα κοκτέιλ; Η Belvedere προτείνει:

Diamond Rye Back

60 ml Lake Bartezek / 15 ml crème de peche / 15 ml sherry / 7 ml Chartreuse πράσινη

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ με άφθονο πάγο, μέχρι να παγώσουν. Σουρώνουμε σε ποτήρι του μαρτίνι και προσθέτουμε μία φλούδα γκρέιπφρουτ. 

Remember the grain

50 ml Smogory Forest / 10 ml γλυκό βερμούτ / 5 ml αψέντι / 2 σταγόνες bitter σοκολάτας 

Ανακατεύουμε καλά με πάγο μέχρι να παγώσουν όλα τα υλικά και σουρώνουμε σε χαμηλό ποτήρι με παγάκια, προσθέτοντας μία φέτα πορτοκάλι.

Tip 

Αν βρεθείτε στο γλυφαδιώτικο Holy Spirit, ζητήστε από τον Ξαβιέ Μισαηλίδη να σας φτιάξει ένα Belvetini!                 ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή