Ρωσική τουριστική επένδυση 410 εκατ. ευρώ στην Ελούντα

Ρωσική τουριστική επένδυση 410 εκατ. ευρώ στην Ελούντα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του 2020 φιλοδοξεί να ξεκινήσει την κατασκευή της τουριστικής επένδυσής της, ύψους 410 εκατ. ευρώ, στην Ελούντα της Κρήτης, η Mirum Hellas. Πρόκειται για εταιρεία του Ρώσου επενδυτή ακινήτων κ. Βιτάλι Μπορίσοφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών και μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει περί τα 70 εκατ. ευρώ για την απόκτηση δεκάδων οικοπέδων, διαμορφώνοντας μια ενιαία παραθαλάσσια έκταση της τάξεως των 1.000 στρεμμάτων και έξι περιφερειακές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας άλλων 200 στρεμμάτων.

Στο μεγάλο οικόπεδο δρομολογείται η ανάπτυξη πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας 200 κλινών, για την οποία ήδη διεξάγονται συζητήσεις για τη λειτουργία της από την Four Seasons, ή την Fairmont. Παράλληλα, το συγκρότημα θα πλαισιώνεται από μαρίνα ελλιμενισμού περίπου 200 σκαφών αναψυχής, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, σπα και άλλες συνοδευτικές λειτουργίες, ενώ στις προθέσεις των επενδυτών είναι η ανάπτυξη κι ενός μικρού εμπορικού κέντρου, για την εξυπηρέτηση των ενοίκων.

Εκτός από το ξενοδοχείο, στον πυρήνα της ανάπτυξης θα βρίσκονται και τουριστικές κατοικίες, οι οποίες θα πωλούνται σε τιμές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η επένδυση θα χαρακτηρίζεται από τη φιλικότητά της προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι η κάλυψη της έκτασης θα περιορίζεται σε μόλις 0,2% του συνόλου του ακινήτου, το οποίο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μεταφράζεται σε μόλις 130.000- 140.000 τ.μ. ανωδομής.

Ηδη πάντως σήμερα υλοποιούνται κάποια έργα στην έκταση, καθώς σύμφωνα με ενημέρωση από στελέχη της Mirum Hellas, έχουν κατασκευαστεί 17 υπερπολυτελείς βίλες σε ένα από τα μικρότερα οικόπεδα. Πρόκειται για κατοικίες της τάξεως των 400- 550 τ.μ., με κόστος που κυμαίνεται από 2 εκατ. ευρώ έως 11 εκατ. ευρώ. Ηδη μάλιστα, από τα εν λόγω ακίνητα, έχουν πωληθεί έξι, ενώ αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται και η ανέγερση επιπλέον τεσσάρων βιλών σε άλλο τμήμα της έκτασης. Επίσης, η εταιρεία έχει αγοράσει κι ένα μικρό εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης, κόστους 1,5-2 εκατ. ευρώ, με στόχο την επαναλειτουργία του, τον Ιούνιο του 2019. Μάλιστα, έχει υπογραφεί και σχετική συμφωνία με την οικογένεια Λογοθέτη, η οποία θα λειτουργήσει το ακίνητο υπό το σήμα Aria Hotel. Συνολικά, θα δημιουργηθούν 16 VIP σουίτες.

Ο κ. Μπορίσοφ επιδιώκει την όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη των εργασιών για το σύνολο της επένδυσης, καθώς εκτιμάται ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, λόγω της συνεχούς ανόδου του τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά κι επειδή μεγάλο μέρος των υποψήφιων αγοραστών είναι ήδη δεδομένο. Η κίνηση ανάπτυξης τουριστικού θερέτρου στην Ελλάδα προέκυψε λόγω της ζήτησης από υφιστάμενους πελάτες του Ρώσου μεγιστάνα από την αγορά της Ρωσίας. Αρχικά εξετάστηκαν άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Κύπρος, προτού προκριθεί η λύση της Ελλάδας, όπου και πάλι διερευνήθηκαν περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Λευκάδα και το Πόρτο Χέλι, πριν από την Ελούντα.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, κατά το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ θα ακολουθήσει το ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων) και στο τέλος η υποβολή και έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, ώστε να καταστεί εφικτή η έκδοση των οικοδομικών αδειών. Μόλις αναπτυχθεί η έκταση, υπολογίζεται η δημιουργία τουλάχιστον 350 μόνιμων θέσεων εργασίας και πολλαπλάσιων εποχικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή