Ανοδος στο Χ.Α. αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών

Ανοδος στο Χ.Α. αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το ελληνικό Χρηματιστήριο να κινήθηκε σταθερά με θετικό πρόσημο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, μπορεί οι πωλητές να αποφάσισαν να απουσιάσουν λόγω και του ριμπάουντ των διεθνών αγορών από το διήμερο ισχυρό sell-off που τροφοδότησε η Wall Street, μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να σημείωσαν βελτίωση με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,4% από το 4,662%, που είχε αγγίξει στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο οι αγοραστές δεν έδειξαν ιδιαίτερο… ζήλο, κρατώντας τελικά τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 630 μονάδες και τον τζίρο σε πολύ υποτονικά επίπεδα. Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ακόμα και σε μια ημέρα όπου το Χ.Α. είχε κάθε λόγο να έχει καλή εικόνα μετά και τις ισχυρές πιέσεις που προηγήθηκαν, η αγορά αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά πολύ αδύναμη για να ξεχωρίσει και εντελώς αδιάφορη συναλλακτικά, γεγονός που τους κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς για τη συνέχεια.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 628,33 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε το +1,61%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28%, στις 1.649,78 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,35%, στις 485,53 μονάδες, αν και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στο +3,4%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,56 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,65%, ο τραπεζικός δείκτης κατά 9,84% και ο FTSE 25 κατέγραψε απώλειες 4,66%.

Αυτό που σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική αγορά απεύχονταν ήρθε, και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως αρνητική συγκυρία για το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Εχοντας χάσει ένα από τα μεγαλύτερα ράλι τιμών όλων των εποχών στο εξωτερικό, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο δέχθηκαν και τα απόνερα της διόρθωσης στη Wall Street, μιας μάλλον αναμενόμενης διόρθωσης, καθώς τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί ήταν πλέον πολλά για να αγνοηθούν από τις «γεμάτες» αποτιμήσεις του τεχνολογικού κλάδου. Σε αυτή την υποχώρηση το Χρηματιστήριο έδειξε έτοιμο να ακολουθήσει, άλλωστε η έλλειψη εγχώριων νέων και η άτυπη προεκλογική περίοδος είχαν περιορίσει από καιρό αισθητά το ενδιαφέρον για τις μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης χάνει 22% από την αρχή του έτους, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε εύρος απωλειών 35%-65% και σε καθεστώς μόνιμης αμφισβήτησης, τη ΔΕΗ να αποτιμάται όσο ένα μικρό εργοστάσιο φυσικού αερίου και την υπόθεση της Folli Follie να ρίχνει συνεχώς σκιές στην αξιοπιστία της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή