Απώλειες για τα διεθνή χρηματιστήρια και το δολάριο

Απώλειες για τα διεθνή χρηματιστήρια και το δολάριο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη διάθεση αποστροφής ρίσκου των επενδυτών διεθνώς παρατηρήθηκε την εβδομάδα που διανύσαμε, με τα κύρια χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντικές απώλειες εν μέσω ανησυχιών για τη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, την προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς και την προειδοποίηση του ΔΝΤ για την αντοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην οικονομική έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα. Τα κύρια χρηματιστήρια στην Ευρώπη βρέθηκαν την Πέμπτη κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών, ενώ στις ΗΠΑ ο δείκτης S&P έκλεισε την ίδια ημέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου, έχοντας απολέσει περίπου το ήμισυ των κερδών που είχε καταγράψει από τις αρχές του έτους. Η αρνητική εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων ευνόησε τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κοντά στο 3,12% την Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Οκτωβρίου, πριν κινηθεί ανοδικά στο 3,17% την επόμενη ημέρα (η απόδοση ενός κυβερνητικού τίτλου κινείται αντίθετα από την τιμή του).

Εντούτοις, η απόδοσή του παρέμεινε περίπου 6 μ.β. χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση και 9 μ.β. χαμηλότερα από τα νέα υψηλά 7,5 ετών, στο 3,26% που είδαμε στις αρχές της εβδομάδας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που έδειξε υποχώρηση στο ποσοστό ανεργίας από 3,9% τον Αύγουστο στο 3,7% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 48 ετών. Ανάλογα κινήθηκε και ο αντίστοιχος τίτλος της Γερμανίας, ο οποίος κυμαινόταν νωρίς την Παρασκευή 4 μ.β. χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση, έπειτα από προσωρινή άνοδο στα μέσα της εβδομάδας σε υψηλό πέντε μηνών 0,58%. Στις αγορές συναλλάγματος, η πτωτική κίνηση των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε τροχοπέδη στην ανοδική κίνηση του δολαρίου που παρατηρείται από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης DXY που καταγράφει την αξία του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των έξι σημαντικότερων εμπορικών εταίρων κινήθηκε πτωτικά τις τελευταίες τρεις ημέρες, υποχωρώντας την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Η εξέλιξη αυτή επέτρεψε στο ευρώ να κερδίσει έδαφος έναντι του δολαρίου, ανακάμπτοντας κοντά στην περιοχή του 1,1600 νωρίς την Παρασκευή, 0,6% ενισχυμένο σε εβδομαδιαία βάση έπειτα από πτώση στο 1,1430 στις αρχές της εβδομάδας, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου κυρίως λόγω αυξημένων ανησυχιών για τη δημοσιονομική πορεία της Ιταλίας και του ενδεχομένου μεγαλύτερης από την αναμενόμενη επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή