Ο Ντράγκι ανησυχεί, λόγω Brexit και προστατευτισμού

Ο Ντράγκι ανησυχεί, λόγω Brexit και προστατευτισμού

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης δικαιώνει την πολιτική της ΕΚΤ, ωστόσο ενισχύονται διάφοροι παράγοντες, όπως η πολιτική προστατευτισμού στο εμπόριο και το ενδεχόμενο «σκληρού» Brexit, που απειλούν την προοπτική της οικονομίας, δήλωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας προσέθεσε ότι ο δομικός πληθωρισμός (δεν υπολογίζονται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων) θα αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ανασκευάζοντας μερικώς προηγούμενη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία ο δομικός πληθωρισμός θα αυξηθεί «σχετικά έντονα».

Η Φρανκφούρτη μειώνει εδώ και μήνες τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει από τον Μάρτιο του 2015, και τον Ιούνιο αποφάσισε την ολοκλήρωση του προγράμματος που έβγαλε την Ευρωζώνη από περίοδο αποπληθωρισμού και ενίσχυσε την οικονομική ανάπτυξη στο τέλος του 2018. «Η αβεβαιότητα σχετικά με τον πληθωρισμό το επόμενο διάστημα περιορίζεται», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί της Ινδονησίας. «Οι νέες πληροφορίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πεποίθησή μας ότι θα συνεχιστεί η διαρκής σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδο κάτω, αλλά κοντά στο 2%, και ότι θα διατηρηθεί ακόμη και μετά τη σταδιακή ολοκλήρωση των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεψε ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα είναι 1,7% την περίοδο από το 2018 έως και το 2020. Η δήλωση Ντράγκι για τον δομικό πληθωρισμό οδήγησε χθες σε αποκλιμάκωση των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί αυτήν την εβδομάδα κατά 4 μονάδες βάσης, στο 0,52%, υποχώρηση που είναι η μεγαλύτερη τους τελευταίους δύο μήνες. Και μπορεί ο πληθωρισμός να κινείται όπως επιθυμεί η κεντρική τράπεζα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τις δυνητικές εξωτερικές απειλές για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι πιθανόν να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει το Πεκίνο με επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα ύψους 267 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Παράλληλα υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα επιτευχθεί συναίνεση, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 17-18 Οκτωβρίου, για τη μελλοντική συμφωνία που θα διέπει το εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. «Μια συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. προκαλεί περιορισμένη απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης», είπε ο Ντράγκι. «Ωστόσο, η αβεβαιότητα που θα προκαλούσε ένα “σκληρό” Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει πιο σημαντική απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», κατέληξε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή