Γερμανία: Οι Πράσινοι αλλάζουν τα δεδομένα

Γερμανία: Οι Πράσινοι αλλάζουν τα δεδομένα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η δυναμική που παρουσιάζει το κόμμα των Πρασίνων αλλάζει τα δεδομένα στη γερμανική πολιτική, καθώς η υποχώρηση των μεγάλων κομμάτων μεταφράζεται σε αύξηση της υποστήριξης για το κόμμα που εκφράζει οικολογικές, φιλοευρωπαϊκές και φιλομεταναστευτικές θέσεις. Οι δημοσκόποι εμφανίζουν τους Πράσινους σταθερά στη δεύτερη θέση στη Βαυαρία, οι ψηφοφόροι της οποίας προσέρχονται στις κάλπες αύριο, ενώ τα ποσοστά τους κυμαίνονται μεταξύ τρίτης και δεύτερης θέσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Υπό το νέο ηγετικό δίδυμο των Αναλένα Μπέρμπoκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, το κόμμα των Πρασίνων έχει μετατοπιστεί προς το κέντρο, απευθυνόμενο στα μεσαία και ανώτερα στρώματα που αναγνωρίζουν την κλιματική αλλαγή ως υπαρξιακό κίνδυνο.

Είναι επίσης ασφαλές καταφύγιο για όσους βλέπουν με τρόμο την ακροδεξιά AfD να ρυμουλκεί προς τις θέσεις της τον κυβερνητικό συνασπισμό, με τους Σοσιαλδημοκράτες ανίκανους να επιβάλουν το στίγμα τους. Στην τελευταία δημοσκόπηση του καναλιού ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν τρεις μονάδες από τον περασμένο μήνα και οι Σοσιαλδημοκράτες μία, καταλήγοντας στο 26% και στο 15% αντιστοίχως. «Σφήνα» ανάμεσά τους είναι οι Πράσινοι με 17% και η ΑfD με 16%. Αντίστροφα (δεύτερη AfD, τρίτοι Πράσινοι) εκτιμά την υποστήριξη των κομμάτων αυτών η δημοσκόπηση της GMS, αν και συμφωνεί στην κατάταξη των Σοσιαλδημοκρατών στην τέταρτη θέση. Ειδικά στη Βαυαρία, όπου η πολιτική συζήτηση έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά υπό την πίεση της AfD, οι Πράσινοι βρίσκουν όλο και μεγαλύτερο κοινό μεταξύ των ανθρώπων που υποστηρίζουν την αρμονική συνύπαρξη με τους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ηταν τέλος Ιουλίου όταν βεβαιώθηκα ότι το CSU πηγαίνει κόντρα στην πλειοψηφία», έγραψε o διευθυντής της εφημερίδα TAZ Γκέοργκ Λέβιτς. «Μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ο Ζεεχόφερ, ο Ζέντερ και ο Ντόμπριντ (σ.σ. η ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών) είχαν εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην καγκελάριο, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία δεν αντέχει πια, γιατί οι Γερμανοί δεν μπορούν άλλο τους φωνακλάδες ξένους. Στην έξοδο της βαυαρικής πόλης Μίζμπαχ, στέκονταν πρόσφυγες με τσάντες από το σούπερ μάρκετ. Από εκεί ώς το κατάλυμά τους, στο Τάλαμ, δεν υπήρχε λεωφορείο, αλλά οι πρόσφυγες δεν χρειαζόταν να περιμένουν πολύ. Συχνά κάποιος σταματούσε και τους έπαιρνε. Στο σημείο που περίμεναν είχαν φτιάξει ως και αυτοσχέδια πλατφόρμα για να μην πατούν στη λάσπη όταν βρέχει».

Με τη στάση τους στο προσφυγικό, οι πράσινοι «ροκανίζουν» τη βάση των Χριστιανοκοινωνιστών ως κόμματος χριστιανικών αξιών, ενώ και στο θέμα της προστασίας της βαυαρικής υπαίθρου δίνουν άλλη έννοια στην παραδοσιακή πρόσδεση των υποστηρικτών του κόμματος στην «πατρίδα». Πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία μάλιστα διενεργήθηκε για λογαριασμό ινστιτούτου που πρόσκειται στο CSU, διαπίστωσε ότι το 61% των Βαυαρών θεωρεί ότι το κρατίδιο δεν κάνει αρκετά για να προωθήσει την μετάβαση στις καθαρές πηγές ενέργειας.

Αλλα ζητήματα, όπως η αντίσταση στον νόμο για την ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας ενισχύουν το προφίλ του κόμματος ως προστάτη πολιτικών ελευθεριών, χωρίς ωστόσο να το αποκλείουν από τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή