Νέα έκρηξη από Καμμένο

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «ισορροπία τρόμου» εξελίσσονται οι σχέσεις μεταξύ Μαξίμου και ΑΝΕΛ, καθώς την ώρα που διαφαίνεται η πρόθεση να πέσουν οι τόνοι, εκατέρωθεν δηλώσεις πυροδοτούν νέο κύκλο εσωστρέφειας που μοιάζει ατέρμονος. Προχθές, μετά την τοποθέτηση Καμμένου που σημείωσε πως ουσιαστικά είναι σε ανοικτή γραμμή με το Μαξίμου και ότι τα όσα είπε στις ΗΠΑ δεν αποτελούν διαφοροποίηση αλλά «εναλλακτικά σενάρια», ήρθε το σχόλιο Τσίπρα –με το πέρας της Πολιτικής Γραμματείας– που ήταν σε κατευναστικό πλαίσιο. Τα ανωτέρω σχημάτιζαν ένα παζλ που έδειχνε πως η κρίση οδεύει προς εκτόνωση. Μόνο προσωρινά, όπως αποδείχθηκε.

Χθες ο Πάνος Καμμένος, «σπάζοντας» την κατάπαυση του πυρός, με αλλεπάλληλα tweet έριξε λάδι στη φωτιά, βάλλοντας κατά πάντων. Αρχικά, ανήρτησε την είδηση πως «η Γαλλία και η Αμερική προστίθενται στις τριμερείς με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο» και προχώρησε σε ειρωνικό σχόλιο για τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, λέγοντας πως «θα χρειαστεί η άδεια του Βούτση γιατί τον ενοχλούν οι άξονες».

Παράλληλα, επιτέθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία δημοσίευσε μια πληροφορία για τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, κάτι που διέψευσε ο κ. Καμμένος. Επιπλέον, υπεραμυνόμενος των θέσεών του, ο υπουργός σημείωσε πως «ως κυβερνητικός εταίρος καταθέτω πρόταση που δεσμεύει μόνο εμένα», ενώ σχολίασε και τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στην ελληνική ενδοχώρα, για τις οποίες δέχθηκε πολλές επιθέσεις, λέγοντας πως «ήδη λειτουργούν». Την ίδια ώρα και από την άλλη πλευρά οι επιθέσεις συνεχίζονταν, καθώς υπήρξαν νέα πυρά από στελέχη της κυβέρνησης εναντίον του Πάνου Καμμένου. Αρχικά ο κ. Κουβέλης σχολίασε καυστικά τον άλλοτε συγκάτοικό του στο Πεντάγωνο λέγοντας πως οι τοποθετήσεις αυτές δεν βοηθούν την κυβέρνηση και προσθέτοντας πως «με τη στάση του δεν υπηρετεί τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης σε ένα κορυφαίο ζήτημα». Κλείνοντας, ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε πως αυτή η κατάσταση «δεν πρέπει να συνεχιστεί». Νέα πυρά εξαπέλυσε και ο κ. Ν. Ξυδάκης. Με άρθρο του (στα «Νέα») σημειώνει πως «οι αντινομικές παρεμβάσεις ενός υπουργού, σε δυσαρμονία με την πολιτική που χαράσσει ο πρωθυπουργός, αλλά και χωρίς τον αναγκαίο δωρικό τρόπο του statesman, δεν υπηρετούν την αξιοπιστία της χώρας και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της».

Βούληση του Μαξίμου πάντως, όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, είναι να πέσουν οι τόνοι. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, προχθές, κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας, παρά το γεγονός ότι το «θέμα Καμμένου» δεν κυριάρχησε, ο κ. Τσίπρας το σχολίασε απαντώντας σε αρκετές γκρίνιες στελεχών για τη συμπεριφορά του κυβερνητικού εταίρου. Η προτροπή του πρωθυπουργού προς τα στελέχη του κόμματος ήταν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, «αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία», κάτι που αποτυπώνει και το πώς θα χειριστεί το θέμα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ζήτησε «να μην ανοίξουν μέτωπα». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στα στελέχη που ήταν «πυρ και μανία» με τις θέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ πως έτσι και αλλιώς υπάρχει προδιαγεγραμμένο όριο στις σχέσεις των δύο εταίρων, που είναι ο ερχόμενος Μάρτιος, όπως έχει οριστεί κατά το τελευταίο τετ α τετ των δύο ανδρών. Ολα τα ανωτέρω και το πλέγμα που διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τα επόμενα βήματα, θα τεθούν επί τάπητος από την επόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου μετά την επιστροφή του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην Αθήνα, η οποία αναμένεται την Κυριακή.

Στις 7 Δεκεμβρίου ο Τσίπρας στη Μόσχα

«Κλείδωσε» για τις 7 Δεκεμβρίου η επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, κατόπιν πρόσκλησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Την επίσκεψη είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για μια συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο ηγέτη και στον Ελληνα πρωθυπουργό. Στην παρούσα φάση, πλην της ημερομηνίας, δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι άλλο, με την ατζέντα να είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση από τα διπλωματικά επιτελεία των δύο χωρών. Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρωτόλειο επίπεδο, θεωρείται βέβαιο πως οι άξονες που θα κινηθούν οι δύο πλευρές θα είναι η τριπλέτα: διμερείς σχέσεις, ζητήματα οικονομικής φύσεως, αλλά και περιφερειακές εξελίξεις. Το γεγονός ότι τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύσει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς καταδεικνύει τη δουλειά που έχει γίνει στο διπλωματικό παρασκήνιο για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, μετά τις πρόσφατες εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών. Στο διπλωματικό επιτελείο του πρωθυπουργού, θεωρούν πως το ταξίδι στη Μόσχα θα συμβάλει στην περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή