Ατυπη δυτική συμμαχία κατά της κινεζικής κατασκοπείας

Ατυπη δυτική συμμαχία κατά της κινεζικής κατασκοπείας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ατυπη συμμαχία, με στόχο την πρόληψη κινεζικών κατασκοπευτικών επιχειρήσεων, έχουν συνάψει η Αυστραλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ, ανταλλάσσοντας απόρρητες πληροφορίες. Στη συμμαχία αναμένεται να προσχωρήσουν η Γερμανία και η Ιαπωνία, με τις συζητήσεις μεταξύ των συμμάχων να επεκτείνονται και στη δράση της Ρωσίας. Το «Δίκτυο των Πέντε Ματιών», όπως έχει ονομαστεί η δυτική πρωτοβουλία, δείχνει ότι παρά τους κομπασμούς του Αμερικανού προέδρου Τραμπ περί αμερικανικής αυτάρκειας στον τομέα των πληροφοριών, η Δύση είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με στόχο την αντιμετώπιση της κινεζικής επιβουλής. Η διεθνής αυτή συνεργασία έχει συνδυαστεί με νομοθετικές προσπάθειες περιορισμού και ελέγχου των κινεζικών επενδύσεων σε «ευαίσθητους» τομείς, όπως είναι η άμυνα και η υψηλή τεχνολογία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ψήφισε σειρά νέων νόμων, οι οποίοι περιόρισαν τις δωρεές ξένων εταιρειών προς πολιτικά κόμματα. Την ίδια ώρα, το αυστραλιανό Κοινοβούλιο ψήφιζε νόμο, ο οποίος διεύρυνε τον ορισμό της κατασκοπείας και της προδοσίας.

Πριν από δύο χρόνια, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγορά της εταιρείας ημιαγωγών Aixtron από κινεζικό επενδυτικό αμοιβαίο κεφάλαιο. Το Βερολίνο, όμως, ανέτρεψε την αρχική του απόφαση δύο μήνες αργότερα, υποκύπτοντας σε αμερικανικές πιέσεις. «Ζούμε σε νέο κόσμο, ο οποίος απαιτεί τη σύσταση νέων συμμαχιών και την επέκταση της ανταλλαγής πληροφοριών», λέει αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Αυστραλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή