Υπέρ των λευκών οι φοροελαφρύνσεις Τραμπ

Υπέρ των λευκών οι φοροελαφρύνσεις Τραμπ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες προτάθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ψηφίστηκαν στα τέλη του 2017, βοηθούν περισσότερο τους λευκούς Αμερικανούς απ’ ό,τι τους Αφροαμερικανούς και τους Αμερικανούς που κατάγονται από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αυτό το γεγονός αποτυπώνει την εδώ και δεκαετίες οικονομική ανισότητα που σχετίζεται με φυλετικούς παράγοντες στις ΗΠΑ. Επιπλέον, δείχνει πώς ακριβώς σκέφτονται όσοι κατάρτισαν το νομοσχέδιο. Τα πορίσματα έρχονται στο φως εν μέσω νέας έρευνας για φοροαπαλλαγές 1,5 τρισ. δολαρίων.

Χρησιμοποιήθηκε ένα μοντέλο του Ινστιτούτου Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο εμπνέεται από φιλελεύθερες ιδέες. Η έρευνα εκπονήθηκε σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ευημερία τώρα». Σύμφωνα με τα πορίσματά της, οι λευκοί Αμερικανοί κερδίζουν σχεδόν το 77% του συνολικού εισοδήματος στις ΗΠΑ, ενώ επωφελούνται από το σχεδόν 80% των φορολογικών ελαφρύνσεων για τα ατομικά και τα εταιρικά εισοδήματα που προβλέπονται στη νέα νομοθεσία. Οι Αφροαμερικανοί ευνοούνται από το 5% των περικοπών, ενώ κερδίζουν το 6% του συνολικού εισοδήματος. Αντίστοιχα, οι Λατινοαμερικανοί στις ΗΠΑ κερδίζουν το 8% και έχουν το 7% των φοροαπαλλαγών.

Συνολικά, όπως αναφέρει η ανάλυση του Ινστιτούτου, οι λευκοί φέτος θα ελαφρυνθούν φορολογικά κατά 218 δισ. δολάρια, ενώ οι Αφροαμερικανοί και οι Λατινοαμερικανοί κατά 32 δισ. δολάρια συνολικά. Στο πλαίσιο της εργασίας έγινε προσομοίωση των επιπτώσεων της νομοθεσίας στους Αμερικανούς, αναλόγως εισοδηματικού κλιμακίου και με τη χρήση ιστορικών δεδομένων. Στη συνέχεια τα συμπεράσματα συνδυάστηκαν και με στοιχεία που αφορούν την εθνική και φυλετική προέλευση των πολιτών.

Αυτή η διάκριση είναι ως επί το πλείστον προϊόν των οικονομικών προνομίων που διατηρούν επί μακρόν οι λευκοί. Κερδίζουν, κατά μέσον όρο, περισσότερα από τους Αφροαμερικανούς ή τους Λατινοαμερικανούς. Επίσης, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται μεταξύ όσων έχουν και τα υψηλότερα εισοδήματα στις ΗΠΑ. Αρα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, ώστε να ευνοηθούν από μια νομοθεσία, η οποία εξαρχής προβλέπει περισσότερα οφέλη για τα υψηλά εισοδήματα τόσο σε όρους δολαρίου όσο και ποσοστιαία σε σύγκριση με τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα. «Το μέσο εισόδημα των λευκών Αμερικανών φορολογουμένων είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο των Αφροαμερικανών και των Λατινοαμερικανών στις ΗΠΑ», τονίζει η Μεγκ Γουί, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου.

Ως αποτέλεσμα, η μέση φοροελάφρυνση είναι υπερδιπλάσια για το νοικοκυριό των λευκών Αμερικανών απ’ ό,τι για εκείνο των Αφροαμερικανών ή των Αμερικανών με ρίζες από τη Νότια Αμερική. Κατά μέσον όρο, τις μεγαλύτερες περικοπές εξασφαλίζουν οι Αμερικανοασιάτες, οι οποίοι έχουν τα υψηλότερα εισοδήματα από κάθε άλλη κατηγορία φορολογουμένων.

Εν τω μεταξύ, όπως φαίνεται στην ανάλυση του Ινστιτούτου Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής, ακόμη και μεταξύ όσων έχουν υψηλά εισοδήματα συγκαταλέγονται οι λευκοί Αμερικανοί, αυτοί που επωφελούνται περισσότερο από τις φοροαπαλλαγές. Ενδεχομένως, επειδή αυτές επηρεάζουν διαφορετικά τους μεμονωμένους φορολογουμένους, αναλόγως του πώς βγάζουν χρήματα. Λόγου χάριν, οι λευκοί με τα υψηλά εισοδήματα μπορεί να έχουν έσοδα από μετοχές σε εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Τα έσοδά τους αυτά φορολογούνται ως ατομικό εισόδημα και έχουν φοροαπαλλαγή 20%. Αυτή η διευκόλυνση, όμως, δεν ισχύει για όσους έχουν μεν υψηλά εισοδήματα, αλλά προέρχονται από μισθοδοσία. Τέλος, η μέση φοροελάφρυνση ως ποσοστό των προ φόρων εισοδημάτων είναι 3% για λευκούς και Αμερικανοασιάτες με υψηλά εισοδήματα, 1,7% για Λατινοαμερικανούς και 1,2% για Αφροαμερικανούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή