Η ομερτά της βαθιάς Ελλάδας

Η ομερτά της βαθιάς Ελλάδας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Θα μπορούσε να είναι ήρωας κωμικής σειράς δεύτερης κατηγορίας. Eνας κακοήθης Μπένι Χιλ που διέπρεψε στην ελληνική επαρχία. Στις φωτογραφίες που τον έκαναν διάσημο στο πανελλήνιο, με το περουκίνι και τις άσπρες κάλτσες, δείχνει πρόσχαρος, σίγουρα ευχαριστημένος από τον εαυτό του. Μένει η κωμική μορφή του καθηγητή των ΤΕΙ στις Σέρρες. Υποθέτω ότι οι γείτονες και οι φίλοι του θα μαρτυρήσουν ότι ήταν «καλός άνθρωπος», απ’ αυτούς «που δεν δίνουν δικαιώματα» – μια από τις εκφράσεις που βγάζουν το άρωμα της βαθιάς Ελλάδας. Υποθέτω ακόμη ότι την επιχείρησή του θα την ξεκίνησε για πλάκα. Μια αθώα συναλλαγή που θα απέβαινε εις όφελος και των δύο συμβαλλομένων. Εκείνος θα κέρδιζε μερικές στιγμές ηδονής κι εκείνη ένα μάθημα, απαραίτητο για το πτυχίο. Στο μυαλό του δεν είχε το κακό. Ούτε ζήλιες, ούτε ψώρες, ούτε εγκλήματα τιμής και πάθους δεν προκάλεσε η επιχείρησή του. Oλα έγιναν απαλά, προστατευμένα από το κουκούλι της απόλυτης μυστικότητας. Πνεύμα ανήσυχο, όταν είδε ότι η αρχική ιδέα έπιασε, την ανέπτυξε. Βρήκε συνεταίρους, η εταιρεία από Ο.Ε. έγινε ΕΠΕ και επέκτεινε τον κύκλο εργασιών της. Πόσες υποψήφιες να μπορέσει να ικανοποιήσει πια; Ο άνθρωπος είχε μετατραπεί σε ερωτική μηχανή. Οι μισθοί μειώνονταν με τα επάρατα μνημόνια και οι αντισυμβαλλόμενοι, υποθέτω ύστερα από casting, μπορούσαν να δώσουν κατιτίς στο φροντιστήριο της εταιρείας για να ξεμπερδεύουν. Eνα πεντακοσάρικο.

Και τώρα όλοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το αίσχος του καθηγητή των ΤΕΙ και των συνεταίρων του. Μαθαίνουμε ότι είχε βρει και μιμητές, και διάφοροι προσπαθούν να μας καθησυχάσουν ότι ο κακοήθης κωμικός είναι η δακτυλοδεικτούμενη εξαίρεση και ας απήλαυνε τους καρπούς των επιχειρηματικών του εμπνεύσεων για χρόνια. Εμείς εδώ ευτυχώς δεν έχουμε μαφία. Eχουμε όμως μεταλαμπαδεύσει το πνεύμα της. Το έχουμε μεταφράσει στη γλώσσα της ιδιοπροσωπείας μας. Μικρές κοινότητες, «τοπικές», «επαγγελματικές», «οικογενειακές» που προστατεύουν τα μέλη τους με τον νόμο της ομερτά. Πώς να καταγγείλεις τον συνάδελφό σου όταν ξέρεις ότι δεν θα πάψει να είναι συνάδελφός σου και θα τον βλέπεις κάθε πρωί, αφού το πολύ να φάει μια επίπληξη. Oμως από την επίπληξη στην προφυλάκιση η απόσταση είναι μεγάλη. Υπάρχει η απόλυση, η απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος, το βαρύ πρόστιμο αν η επιχείρηση χτυπηθεί εν τη γενέσει της, πριν ριζώσει, πριν αναπτυχθεί.

Η προστασία της ομερτά είναι η σκοτεινότερη πλευρά της ιστορίας του φιλήδονου καθηγητή των ΤΕΙ Σερρών. Τόσα χρόνια και κανείς δεν σκέφτηκε να τον σταματήσει, έστω για να σώσει ο ίδιος την τιμή του επαγγέλματός του. Η βαθιά Ελλάδα ζει ακόμη στους καιρούς της κλεφτουριάς που έγινε ληστεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή