Συμβίωση έως την πλήρη διάλυση

Συμβίωση έως την πλήρη διάλυση

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​ταν αντιληπτό από την αρχή, στην πορεία διαλύθηκε η οποιαδήποτε αμφιβολία και τώρα ξεπερνιέται η πιο τολμηρή φαντασία με όσα γίνονται στην ελληνική πολιτική σκηνή επί κυβέρνησης Συρανέλ. Ο όρος «τσίρκο» δεν αποδίδει την πραγματικότητα, το «αλαλούμ» είναι και αυτό λίγο, ο εξευτελισμός και η πλήρης διάλυση του παντός πλησιάζουν κάπως αλλά υπολείπονται ακόμη, και το πλούσιο λεξιλόγιό μας μάλλον πρέπει να εμπλουτισθεί για να μείνει στις επόμενες γενιές μία λέξη που θα αποτυπώνει με ακρίβεια τη σημερινή ανεκδιήγητη κατάσταση. Την κατάσταση δηλαδή που διαλύει πολιτικά ήθη και θεσμούς, γελοιοποιεί τις δημοκρατικές διαδικασίες, υποβαθμίζει την πολιτική σε παιχνίδι χωρίς κανόνες και αρχές, αλλά παρ’ όλ’ αυτά δεν ανατρέπει την κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για όλα αυτά και κυρίως αφήνει ασυγκίνητους έως αδιάφορους τους λωτοφάγους πολίτες της χώρας.

Οσα έγιναν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα με τον Π. Καμμένο σε πρωταγωνιστικό ρόλο επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τίποτα δεν πρόκειται να ταράξει τη συμβίωσή του με τον Αλ. Τσίπρα μέχρις ότου φθάσει η στιγμή που οι δυο τους έχουν συμφωνήσει να διακόψουν τις πολιτικές σχέσεις τους που βασίζονται στη νομή της εξουσίας. Οσο για τις χλιαρές ή κάπως πιο ηχηρές φωνές αποδοκιμασίας που ακούστηκαν αυτές τις μέρες από πλευράς στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ –προεξάρχοντος του Προέδρου της Βουλής που υποδύεται τον σοφό Νέστορα του κυβερνητικού κυκλώματος–, δεν αξίζουν οποιασδήποτε σημασίας. Είναι «δήθεν», είναι παραπλανητικές, ακούστηκαν για να σωθούν ανύπαρκτα πια αριστερά προσχήματα ενόψει εκλογών, καθώς κάθε έννοια της Αριστεράς έχει καταρρακωθεί από τους συγκεκριμένους αχθοφόρους της. Μια χαρά τα πήγαν μέχρι τώρα οι Συριζαίοι με τον Π. Καμμένο και τους Ανελίτες του ως παρακοιμώμενοι και θα συνεχίσουν έως την D-Day, που θα καθορίσει ο Αλ. Τσίπρας.

Τον τόνο τον έδωσε ο πρωθυπουργός με την αντίδρασή του στα καμώματα Καμμένου στις ΗΠΑ. Η ερμηνεία της αντίδρασης προς τον υπουργό-συνεταίρο και Συριζαίους είναι απλή: ηρεμήστε μέχρι να φθάσει η ώρα τον εκλογών κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, να ολοκληρωθεί ο προεκλογικός σχεδιασμός με παροχές, προσλήψεις, υποσχέσεις, λασπομαχίες και κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον τα καταφέρει ο Ζάεφ στα Σκόπια και μετά χωρίζουμε «τα τσανάκια» μας με εικονική αντιπαράθεση, αλλά απόλυτα συναινετικά στην πραγματικότητα. Ετσι θα γίνει, με την επισήμανση ότι οι εξελίξεις στο Μακεδονικό θα καθορίσουν πιθανότατα την ακριβή ημερομηνία των εκλογών.

Κανονικά, με όσα γίνονται καμία κυβέρνηση που σέβεται τους θεσμούς και τη χώρα της δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Οπως όμως οι πάντες γνωρίζουν, δεν ζούμε σε περίοδο κανονικότητας επί κυβέρνησης Συρανέλ. Στη μη κανονικότητα συντελεί και το Μακεδονικό. Αν ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους βουλευτές και προχωρήσει στην αναθεώρηση του συντάγματος, ο Αλ. Τσίπρας θα σπεύσει να φέρει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή σύντομα μετά και δεν αποκλείεται οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές να γίνουν πριν από τον προσεχή Μάιο. Κατά τον Ζόραν Ζάεφ, αυτή είναι η βούληση του Αλ. Τσίπρα, αλλά ποιος μπορεί να εμπιστευθεί τις εκπεφρασμένες προθέσεις του, όταν έχει αποδειχθεί επανειλημμένως και περίτρανα ότι η παραπλάνηση είναι στο αίμα του. Αν πάλι, ο Ζόραν Ζάεφ δεν εξασφαλίσει τους βουλευτές που χρειάζεται, τότε θα οδηγηθεί σε εκλογές αμέσως, ή σε τρεις μήνες, όπως θέλει η αντιπολίτευσή του και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τις κερδίσει. Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα γίνουν οπωσδήποτε τον Μάιο, με κλειστό ή ανοιχτό το Μακεδονικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή