Ντιμπέιτ στον ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Ντιμπέιτ στον ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι εκλογές κερδίζονται από την οικονομία» είναι μια φράση που ακούγεται συχνά στις κυβερνητικές συσκέψεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει τα επόμενα κυβερνητικά βήματα, με βάση το πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί στον μέγιστο βαθμό τον «δημοσιονομικό χώρο» που προέκυψε τόσο από την υπερφορολόγηση των προηγούμενων ετών όσο και από το τέλος του προγράμματος. Ανεξάρτητα, άλλωστε, από το πώς θα εξελιχθεί το μείζον θέμα της περιόδου, η συμφωνία των Πρεσπών, στο Μαξίμου θεωρούν πως, αν δεν αντιληφθούν στην καθημερινότητά τους τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα την «έξοδο από το μνημόνιο» και την «αλλαγή σελίδας», τότε οι πιθανότητες ανάκαμψης είναι περιορισμένες. Ως εκ τούτου, στο Μαξίμου επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους θα ξεδιπλωθεί το κυβερνητικό σχέδιο. Ετσι, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Στο Μαξίμου θεωρούν πως οι στοχευμένες κοινωνικές ελαφρύνσεις, που αφορούν κρίσιμες κοινωνικές ομάδες, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι δικαστικοί, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι αυτές που θα δώσουν το δικαίωμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάει σε εκλογές με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους. Δεύτερος άξονας που συνδέεται άμεσα με τον πρώτο είναι η μη περικοπή των συντάξεων. Για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η επίτευξη του στόχου, καθώς διαφορετικά δεν θα υπάρχει κόστος μόνο επί της ουσίας, αλλά κυρίως σε επίπεδο επικοινωνίας, καθώς η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στη θετική εξέλιξη του εν λόγω ζητήματος, ώστε να πείσει το ευρύ κοινό πως έχει ανακτήσει μέρος της πρωτοβουλίας των κινήσεων έναντι των εταίρων.

«Διακριτοί ρόλοι»

Στους δύο αυτούς άξονες και στο γενικότερο στίγμα που δίνουν αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, θέλοντας προφανώς να κάνει κοινωνούς σε αυτήν τη στρατηγική και τα κομματικά στελέχη, τα οποία έτσι και αλλιώς το αμέσως επόμενο διάστημα θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των περιοδειών ανά την Ελλάδα και της μεταφοράς του κυβερνητικού μηνύματος ανά περιοχή. Κομβικό, ωστόσο, σημείο θεωρείται κάτι ακόμα. Στις αρχές Νοεμβρίου σχεδιάζεται να έρθει στην εθνική αντιπροσωπεία και η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία εικάζεται πως θα ανακατέψει την πολιτική τράπουλα και θα ασκήσει πιέσεις τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΚΙΝΑΛ.

Ανάμεσα σε αυτά που θα περιέχει και πιθανόν να δημιουργήσουν εσωτερικές τριβές είναι και το ζήτημα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Με δεδομένο πως το αμέσως επόμενο διάστημα το θέμα της αναθεώρησης θα συζητηθεί στα –νέα– κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον. Και τούτο καθώς εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ριζοσπαστικές απόψεις στελεχών που είναι βέβαιο πως θα επιμείνουν για πλήρη διαχωρισμό των δύο θεσμών. Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας, που ήδη έχει μιλήσει για «διακριτούς ρόλους», σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν επιθυμεί να διαταράξει τις καλές σχέσεις του με την Εκκλησία, ειδικά σε προεκλογική περίοδο. Επιπλέον υπάρχει μία ακόμα ανάγνωση από τους «μετριοπαθείς» του κόμματος, όπως ο Γιάννης Μπαλάφας. Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν επιδιώξει τον διαχωρισμό, δεν θα προσφέρει καλές υπηρεσίες ούτε στη χώρα ούτε στην Εκκλησία. Και τούτο, καθώς κομματικοί παράγοντες, μιλώντας για τον Αρχιεπίσκοπο, έκαναν λόγο για «ήπια και συνετή φωνή» που σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, τήρησε «υπεύθυνη στάση», η οποία τελικά «είναι και πατριωτική».

Την ίδια ώρα, η συνεδρίαση της Κ.Ε., που ολοκληρώνει τις εργασίες της σήμερα, αναμένεται να δώσει το νέο κομματικό οργανόγραμμα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το πιο πιθανό θεωρείτο να προχωρήσει τελικά το σενάριο ενοποίησης του Πολιτικού και του Εκτελεστικού Συμβουλίου, υπό τη σκέπη της Εκτελεστικής Γραμματείας, με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των μελών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή