Το Κονκλάβιο (14/10/18)

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βέμπερ στην Αθήνα

Στην αρχή θα έρθει το ΕΛΚ στην Αθήνα. Λίγες μέρες αργότερα θα πάει η Αθήνα στο ΕΛΚ. Εξηγούμαι: πρώτα θα έρθουν οι νεολαίοι του ΕΛΚ –συν οι υποψήφιοι Spitzenkandidaten Μάνφρεντ Βέμπερ και Αλεξάντερ Στουμπ, αλλά και ο Μαργαρίτης Σχοινάς– για το Συνέδριο της Νεολαίας του ΕΛΚ που εξασφάλισε η ΟΝΝΕΔ και θα διεξαχθεί στην Αθήνα από την 1η μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Εννοείται ότι ομιλία στο συνέδριο, το οποίο θα έχει ως κύρια θεματική την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, θα απευθύνει και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η Ν.Δ. στο Ελσίνκι

Κατόπιν, θα πάει η Ν.Δ. στο ΕΛΚ. Για την ακρίβεια, στο παγωμένο Ελσίνκι, όπου στις 7 και 8 Νοεμβρίου ο Βέμπερ, ο Στουμπ και ίσως ο Μισέλ Μπαρνιέ θα τεθούν στην κρίση του κονκλαβίου όσων ψηφίζουν για το τελικό χρίσμα του Spitzenkandidat. Εκεί, η Ν.Δ. έχει 16 ψήφους, εξ ου και η νεοδημοκρατική αποστολή θα είναι μεγάλη. Και, μεταξύ αυτών, το «παρών» θα δώσουν οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ., ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτ. Αυγενάκης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Κ. Τσιάρας, οι ευρωβουλευτές και άλλοι.

Σαμαράς guest 

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, «παρών» θα είναι και ο Αντ. Σαμαράς. O πρώην πρωθυπουργός έχει συμμετοχή guest star, αφού είναι προσκεκλημένος να μιλήσει σε πάνελ με τον Βέμπερ, τον Ραχόι και τον Κένι. Μιλώντας για τον Σαμαρά, βαθύ λαρύγγι μου με ενημέρωσε ότι θα εμφανιστεί δίπλα στον Κυρ. Μητσοτάκη στο πέρασμα που θα κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. την ερχόμενη Παρασκευή από την Πύλο, μετά την περιοδεία του στην Κεφαλονιά.

Κουίζ 

Ποιoς νυν εκλεγμένος πασόκος και οσονούπω υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ έχει παραγγείλει μεγάλη δημοσκόπηση στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας για να αποφασίσει πού θα κατέβει; Σημειώνω ότι στην εφ’ όλης της ύλης δημοσκόπηση τίθενται και ευρύτερα υπαρξιακά ερωτήματα, όπως: «Ποιον θεωρείτε τον πιο τοξικό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;». Εχω την εντύπωση ότι η απάντηση συναρτάται άμεσα από το αν ο ψηφοφόρος έχει ήδη μετακομίσει στη Ν.Δ., πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, ή σκέφτεται να μείνει στο σπίτι του τη μέρα των εκλογών.

Αυτοί που έρχονται…

Υπάρχουν αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν. Ή, μάλλον, αυτοί που θα φύγουν απ’ το Ποτάμι με αφορμή –μπορεί και με πρόσχημα– και το επικείμενο συνέδριο. Υπάρχουν, όμως, κι αυτοί που έρχονται. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι την ερχόμενη Τετάρτη το πολιτικό γραφείο του Ποταμιού στη Σεβαστουπόλεως θα υποδεχθεί δύο φιλελεύθερους φορείς. Την «Κοινωνία Αξιών» του Στέλιου Φενέκου και τη «Φιλελεύθερη Συμμαχία» του Μάκη Σπυράτου. Μυρίζομαι συνεργασία στον δρόμο προς το συνέδριο. 

«Μεγάλο το σχολείο σας…»

Ιδιαιτέρως ευδιάθετος φαινόταν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του tour d’horizon στην Καλαμάτα ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Χάρηκε, ας πούμε, με τη βόλτα που έκανε με σκάφος του Λιμενικού για να φτάσει στην ταβέρνα «Ξημέρωμα» για ψαρικά, καθώς αγαπά πολύ τη θάλασσα. Πιο πολύ χάρηκε όταν του έδωσαν το χρυσό κλειδί της πόλης. Αυτό συνοδευόταν από την πρώτη σφραγίδα της Καλαμάτας και τη «Διακήρυξη προς τας αυλάς», το πρώτο διπλωματικό έγγραφο του ’21. Το καλύτερο, όμως, σας το κράτησα για το τέλος. Βλέποντας παντού κόσμο να χαιρετάει τον Πρ. Παυλόπουλο –οι περισσότεροι παλιοί συμμαθητές του– εντυπωσιάστηκε. Πληροφορούμαι δε ότι ο Σταϊνμάγερ είπε στον Πρόεδρο κάτι του τύπου «πρέπει να είχατε πολύ μεγάλο σχολείο!».

Κωδικός Βαυαρία

Δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία το ρευστό κυβερνητικό σκηνικό. Στη Γερμανία τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα. Βρίσκονται ας πούμε, σε κατάσταση νευρικής κρίσης ενόψει των σημερινών εκλογών στη Βαυαρία. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), αλλά και για τους Σοσιαλδημοκράτες που έχουν αρχίσει να παθαίνουν αυτό που συνέβη στο ΠΑΣΟΚ. Αυτούς και άλλους προβληματισμούς εξέφρασαν παράγοντες του CSU –και όχι μόνο– σε ελληνική αποστολή –αποτελούμενη κυρίως από νεοδημοκράτες, τον βουλευτή Κώστα Αχ. Καραμανλή και Οννεδίτες– που βρέθηκε στο Μόναχο και στο Βερολίνο. Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι αν το CSU πέσει κάτω από το 38,5% των προηγούμενων εκλογών, τότε ίσως τεθεί θέμα παραίτησης του Χορστ Ζεεχόφερ. Oπερ σημαίνει αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Συναίνεση…

«Η έκβαση της περιπέτειας των μνημονίων θα ήταν πολύ διαφορετική αν είχε επέλθει στοιχειώδης συνεννόηση όταν διαπιστώθηκε η χρεοκοπία. Τώρα φθάσαμε στο σημείο η χώρα να γυρίζει, υποτίθεται, σελίδα με ένα διάγγελμα που ταίριαζε σε αλήστου μνήμης εποχές… προβάλλουμε, έτσι, το μήνυμα ότι δεν μάθαμε τίποτα από την κρίση και πως λείπουν η ωριμότητα και η υπευθυνότητα που απαιτούν οι στιγμές». Απόσπασμα από το κύριο άρθρο της «Κ» της 23ης Αυγούστου με τίτλο «Συναίνεση». Το διάβασε ολόκληρο χωρίς άλλο σχόλιο ο Κώστας Γαβράς κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ το βράδυ της Παρασκευής, σημειώνοντας πως τον αντιπροσωπεύει απόλυτα. Τον ίδιο και τη συνθήκη της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή