Αποψη: Η εξωστρέφεια στο επίκεντρο του ελληνοβρετανικού Συμποσίου

Αποψη: Η εξωστρέφεια στο επίκεντρο του ελληνοβρετανικού Συμποσίου

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική σκηνή τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ελλάδα είναι για γερά νεύρα. Οι αναγνώστες της «Καθημερινής» θα έχουν σίγουρα προσέξει πως το Ηνωμένο Βασίλειο διανύει μία από τις πιο φορτισμένες πολιτικά περιόδους, τουλάχιστον από όσο εγώ μπορώ να θυμηθώ. Αλλά και στην Ελλάδα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές, γεγονός που εντείνει το ενδιαφέρον για την πολιτική αντιπαράθεση. Πολλά διακυβεύονται και στις δυο χώρες: η Ελλάδα είναι πλέον εκτός του τρίτου προγράμματος, έχοντας πλέον μεγαλύτερη ευελιξία να χαράξει τη δική της οικονομική πορεία, ενώ η Βρετανία έχει μπροστά της την κοσμογονική πρόκληση του Brexit.

Αρα είναι φυσικό οι πολίτες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι πολιτικοί αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουν στις πολιτικές διεργασίες, να επικεντρώνουν την προσοχή τους στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Ομως, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το ελληνοβρετανικό συμπόσιο φέτος, πιστεύουμε ότι η απάντηση σ’ αυτές τις προκλήσεις δεν βρίσκεται μόνο στο εσωτερικό των χωρών μας – αντίθετα, η απάντηση θα βρεθεί αν κοιτάξουμε προς τα έξω.

Γι’ αυτό και επιλέξαμε ως θέμα του φετινού συμποσίου –του δεύτερου που διοργανώνεται και φιλοδοξεί να γίνει ετήσιος θεσμός– την εξωστρέφεια και το ανοιχτό πνεύμα. Ευτυχώς, αυτές οι ιδιότητες, αυτή η νοοτροπία είναι στο DNA και των δύο χωρών μας, και των δυο λαών μας. Σε κρίσιμες και δύσκολες στιγμές στην ιστορία μας, και στη Βρετανία και στην Ελλάδα, στραφήκαμε προς τα μέσα. Ομως, οι καλύτερες στιγμές μας, οι μεγαλύτερες επιτυχίες μας ήρθαν όταν στρέψαμε το βλέμμα μας στον κόσμο για ανάπτυξη και έμπνευση κι όταν ανοίξαμε τη χώρα μας στον κόσμο.

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Μάιο, στην ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρίγκιπας Κάρολος αποτύπωσε εξαιρετικά αυτή την αίσθηση:

«Είμαστε, βεβαίως, και οι δυο μας λαοί της ναυτοσύνης που πάντα κοιτούσαμε πέρα από τα σύνορά μας για ευκαιρίες και ανακαλύψεις. Είμαστε κι οι δύο εξωστρεφείς, όχι εσωστρεφείς. Ανοιγόμαστε όχι μόνο για λόγους ισχύος ή ευημερίας, αλλά για να κατανοήσουμε τη θέση μας στον κόσμο. Με τους Ελληνες μοιραζόμαστε αυτό το ανοιχτό πνεύμα με το οποίο, διαχρονικά, καλωσορίσαμε νέες ιδέες και καινούργιους ανθρώπους».

Με αυτό το ανοιχτό πνεύμα και την εξωστρέφεια θα ασχοληθούμε στο Συμπόσιο του 2018 και θα συζητήσουμε πώς εντάσσουν τις έννοιες αυτές στο έργο τους εκείνοι που χαράσσουν πολιτική, οι επιχειρηματίες, και όσοι δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση και στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και στις δυο χώρες. Και θα συζητήσουμε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά στη ζωή όλων μας σε επίπεδο ανάπτυξης, ευημερίας και ασφάλειας, σε επίπεδο κοινωνικό και πολιτισμικό.

Μαζί με κορυφαίους εκπροσώπους των κλάδων τους από την Ελλάδα και τη Βρετανία και με συντονιστές διακεκριμένους Ελληνες και Βρετανούς ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους (μεταξύ των οποίων είναι, βεβαίως και ο διευθυντής αλλά κι ένας εξαίρετος αρθρογράφος της εφημερίδας) θα εξετάσουμε πώς μπορούν οι χώρες μας να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να προσελκύσουν επενδύσεις, πώς θα αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις στενές μας σχέσεις στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς θα απαντήσουμε στις ολοένα αυξανόμενες και πολύπλευρες απειλές, διατηρώντας παράλληλα τις κοινωνίες μας ανοιχτές και ανεκτικές.

Θα μπούμε ορμητικά στον κόσμο της παγκόσμιας τεχνολογίας ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, δίνοντας ώθηση σε ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ελληνικής εξωστρέφειας, τη δουλειά νέων Ελλήνων επιχειρηματιών που διαπρέπουν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς στη Βρετανία, και σε συνεργασία με βρετανικές εταιρείες. Mε αυτό συνδέεται κι ένας άλλος ζωτικής σημασίας πυλώνας των διμερών μας δεσμών, η Παιδεία – μία από τις συνεδρίες του συμποσίου είναι αφιερωμένη στη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματική ανάπτυξη. Και θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες του Συμποσίου με μια ματιά σε μία πλευρά της εξωστρέφειας, που παρότι πάντα έπαιζε ρόλο στις διεθνείς σχέσεις και στο εμπόριο, στις μέρες μας αναγνωρίζεται ως αυτοτελής επιχειρηματική και κυβερνητική δράση: την επικοινωνία της ταυτότητας μιας χώρας. Πώς συστήνεται μια χώρα στον κόσμο αποτελεσματικά και θετικά;

Διαλέξαμε τον τίτλο «Συμπόσιο» γι’ αυτό το φόρουμ επειδή σκοπός μας πάνω απ’ όλα είναι να χτίσουμε προσωπικές σχέσεις και δίκτυα επικοινωνίας και να ενθαρρύνουμε τον διάλογο σε ένα ανεπίσημο, χαλαρό και δημιουργικό περιβάλλον. Είμαι βέβαιη ότι, όπως και πέρυσι, υπό την καθοδήγηση των έμπειρων προέδρων μας, του Κώστα Μητρόπουλου της PWC και του Φράνσις Μοντ από τη Βουλή των Λόρδων, αυτή θα είναι η εμπειρία που θα αποκομίσουμε όσοι θα βρεθούμε την ερχόμενη εβδομάδα στην Οξφόρδη. Κι όταν θα επιστρέψει ο καθένας από εμάς τους εβδομήντα στη βάση του ύστερα από δύο μέρες ζωηρού και καλοπροαίρετου διαλόγου, θα έχουμε πιο ανοιχτό μυαλό, θα είμαστε πιο εξωστρεφείς και θα έχουμε κάνει τους ελληνοβρετανικούς δεσμούς κατά τι ισχυρότερους.

* Η κ. Κέιτ Σμιθ είναι πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή