Η απομόνωση της Τουρκίας

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερζερούμ στα τουρκικά σημαίνει ο τόπος των Ρωμιών, αλλά η πυκνοκατοικημένη πόλη στα βάθη της Ανατολίας είναι πλέον 100% τουρκική και τυγχάνει της ίδιας μοίρας με την υπόλοιπη Τουρκία όσον αφορά την ανάθεση μεγάλων διεθνών διοργανώσεων τον τελευταίο καιρό: Πλήρης απομόνωση!

Το Ερζερούμ –η βυζαντινή Θεοδοσιούπολις– είχε υποβάλει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των μεταπροσεχών Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το 2026, και πριν από μερικές μέρες κατέληξε εκεί όπου κατέληξαν και όλες οι άλλες τουρκικές υποψηφιότητες για μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις: Στον κάλαθο των αχρήστων.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ερζερούμ ήταν η μόνη υποψηφιότητα που αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο στο… κοσκίνισμα των τεσσάρων φακέλων που υποβλήθηκαν για τη διοργάνωση, καθώς όπως ανακοίνωσε από το Μπουένος Αϊρες ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, η εκτελεστική της επιτροπή πρόκρινε τις υποψηφιότητες του Κάλγκαρι, της Στοκχόλμης και του Μιλάνου με την Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο για την επόμενη φάση της διαδικασίας επιλογής.

Να σημειωθεί ότι η ΔΟΕ έχει μεγάλη ανάγκη την «ποικιλία» υποψηφιοτήτων για τις κορυφαίες διοργανώσεις της, διότι εσχάτως βλέπει, τη μία μετά την άλλη, τις υποψήφιες πόλεις να αποσύρουν τους φακέλους τους λόγω οικονομικών προβλημάτων ή λαϊκών αντιδράσεων που συχνά φτάνουν και σε αρνητική ψήφο σε τοπικά δημοψηφίσματα. Ωστόσο, το Ερζερούμ απορρίφθηκε με την πρώτη.

Οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε ο προεδρεύων της ομάδας εργασίας της ΔΟΕ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2026, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (ο νεότερος), για τον αποκλεισμό του Ερζερούμ αφορούσαν τις μεταφορές, τα αεροδρόμια και τις τηλεπικοινωνίες.

Οπως δήλωσε ο Ισπανός αξιωματούχος, η πόλη την οποία πρωτοέκτισαν οι αρχαίοι Αρμένιοι υστερεί σημαντικά σε βασικές υποδομές που χρειάζονται για την υποστήριξη μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης. Κάλεσε δε τις Αρχές της τουρκικής πόλης να ξεκινήσουν πρώτα με τη διοργάνωση κάπως μικρότερων διεθνών γεγονότων, ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να διαθέτουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την υποδοχή κορυφαίων διοργανώσεων όπως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί.

Κανείς δεν εξεπλάγη από τον αποκλεισμό του Ερζερούμ. Η Τουρκία κάθε άλλο παρά χαίρει εκτίμησης τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο για αθλητικούς λόγους (δηλαδή όχι μόνο για τα σκάνδαλα ντόπινγκ) αλλά και για πολιτικούς και οικονομικούς.

Η δε ανακοίνωση της πρόθεσης της επιτροπής διεκδίκησης να διεξαγάγει τους αγώνες του ελκήθρου, όχι απλώς εκτός πόλης και χώρας αλλά στο «αμαρτωλό» Σότσι της Ρωσίας –που έχει συνδεθεί με το κολοσσιαίο σκάνδαλο του ρωσικού ντόπινγκ από τους Αγώνες του 2014– ήταν το τελευταίο καρφί στο… φέρετρο της τουρκικής υποψηφιότητας για το 2026.

Η νέα απόρριψη ήρθε λίγες ημέρες μετά την απόφαση της UEFA να επιλέξει τη Γερμανία εις βάρος της Τουρκίας για τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2024, και ενώ στην εκστρατεία των Τούρκων είχε συμμετάσχει και ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Τούρκοι έχουν συνηθίσει στα αρνητικά αποτελέσματα στη διεκδίκηση μεγάλων διοργανώσεων, ακόμη και πριν έρθει στα πράγματα ο αμφιλεγόμενος διεθνώς κ. Ερντογάν. Η Κωνσταντινούπολη, όπου ο Τούρκος πρόεδρος έχει διατελέσει και δήμαρχος, είχε αποτυχημένες υποψηφιότητες για τους Θερινούς Ολυμπιακούς του 2000, 2004, 2008, 2012 και 2020. Η Τουρκία απέτυχε και στις προσπάθειες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 (σε κοινή υποψηφιότητα με την Ελλάδα), 2012 και 2016.

Οι Τούρκοι έχασαν τη μεγάλη τους ευκαιρία την άνοιξη του 2012, όταν ο τότε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, εφέρετο να τους είχε υποσχεθεί τη διοργάνωση του Euro 2020. Ηταν το φαβορί, αλλά τον Ιούνιο η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία άλλαξε γνώμη και αποφάσισε το μοναδικό στην ιστορία μοντέλο της πολυδιοργάνωσης, σε πολλές χώρες, με τα ημιτελικά και τα τελικά στην Αγγλία, για τα… 60 χρόνια της διοργάνωσης. Το χαστούκι ήταν μεγάλο για την Τουρκία, που έχασε και τους Ολυμπιακούς για το 2020, όπου επίσης θεωρείτο φαβορί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή