Ο… άξονας του Σαλβίνι και της Λεπέν

Ο… άξονας του Σαλβίνι και της Λεπέν

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια «Μαύρη Διεθνή» που φιλοδοξεί να εξασφαλίσει σημαντικά εκλογικά κέρδη στις επικείμενες ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 και να αμφισβητήσει εκ των έσω βασικές αρχές της Ε.Ε. εγκαινίασαν την εβδομάδα που πέρασε η Γαλλίδα επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν και ο επικεφαλής της ιταλικής Λέγκας του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ματέο Σαλβίνι. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αποκαλώντας τους «εχθρούς της Ευρώπης», των οποίων οι πολιτικές αποδυνάμωσαν την Ε.Ε. «Είναι εχθροί της ευτυχίας των Ευρωπαίων», είπε ο Σαλβίνι και κατήγγειλε τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ιταλίας ότι λήστεψαν τη χώρα του και εκτόξευσαν το χρέος σε 130% του ΑΕΠ. Υπερασπιζόμενοι την εθνική κυριαρχία των χωρών τους και χρησιμοποιώντας τη ρητορική των απανταχού λαϊκιστών, Λεπέν και Σαλβίνι προανήγγειλαν «μια επανάσταση της κοινής λογικής για να διώξουν εκείνους που είναι απομονωμένοι στο μπούνκερ των Βρυξελλών». «Η Ε.Ε. οικοδομήθηκε πάνω σε πολλές υποσχέσεις, αλλά πολύ λίγες υλοποιήθηκαν ή παρήγαγαν αποτελέσματα», είπε η κόρη του ιδρυτή της γαλλικής Ακροδεξιάς. «Δεν αγωνιζόμαστε κατά της Ευρώπης, αλλά εναντίον της Ε.Ε. που έχει γίνει απολυταρχικό σύστημα», εξήγησε. Ενδιαφέρουσα ήταν η τήρηση αποστάσεων από το αυτοαποκαλούμενο «Κίνημα» του πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον. Κατά τη Λεπέν, ο Μπάνον δεν θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε μια εθνικιστική αναδίπλωση «για τη διάσωση της αληθινής Ευρώπης, επειδή είναι Αμερικανός και όχι Ευρωπαίος». «Το κίνημά του μπορεί να παράσχει έρευνες, μελέτες και ανάλυση αλλά η πολιτική δύναμη πίσω από τις ευρωεκλογές είμαστε εμείς και μόνο εμείς», διακήρυξε η Λεπέν. «Επειδή είμαστε προσδεδεμένοι στην ελευθερία μας, την εθνική μας κυριαρχία, εμείς, οι εκπρόσωποι των διαφόρων λαών της Ευρώπης, είμαστε εκείνοι που θα διαμορφώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν στόχο να σώσουν την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Η στάση της έρχεται σε αντίφαση με εκείνη του Σαλβίνι, ο οποίος είχε επαφές με τον Μπάνον στην ιταλική πρωτεύουσα, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα επανέκαμψε στη Ρώμη για να μιλήσει σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα, τα Αδέλφια της Ιταλίας. Οπως είπε ο Αμερικανός πρώην τραπεζίτης στο κοινό, γεγονότα όπως η νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, το Brexit και η ανάδειξη της λαϊκιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία δίνουν φωνή στον απλό άνθρωπο. Υποσχέθηκε δε, ότι τους επόμενους μήνες θα βρίσκεται στην Ευρώπη κατά το 80% του χρόνου του. Η ίδια η Λεπέν, άλλωστε, είχε καλέσει τον Μπάνον τον Μάρτιο να μιλήσει στο συνέδριο του Εθνικού Μετώπου που μετονομάστηκε σε Εθνικό Συναγερμό. Ο αντιπρόεδρός του και σύντροφος της Λεπέν, Λουί Αλιό, είχε προαναγγείλει ότι το κόμμα θα συμμετάσχει στο Κίνημα του Μπάνον. Τέλος, η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ είχε πει σε ανύποπτο χρόνο πως είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς την ακριβή μορφή που θα λάβει το Κίνημα του Μπάνον.

Τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη έχουν σημειώσει αρκετές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια. Η ιταλική κυβέρνηση της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων ήρθε στην εξουσία τον Ιούνιο. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν επανεξελέγη για τρίτη φορά. Στη Γερμανία η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έγινε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης μετά τις περυσινές εκλογές και τη συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού, ενώ στην Αυστρία το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Ομοιότητες και διαφορές

Ολα αυτά τα κόμματα έχουν ως κοινό στοιχείο την ξενοφοβία, τον λαϊκισμό και τον υποτιθέμενο αντισυστημισμό, συχνά όμως παρουσιάζουν σοβαρές διαφορές μεταξύ τους, αλλά και εσωτερικές αντιφάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συγκρότηση ομάδας με τίτλο «Εβραίοι της AfD», ενός κόμματος που διατηρεί υπόγειες γέφυρες με νεοναζιστικά στοιχεία. Η ίδια η Λεπέν έχει, άλλωστε, απομακρυνθεί από το αντισημιτικό παρελθόν του πατέρα της, προτάσσοντας την ισλαμοφοβία ως ιδεολογικό πυλώνα του κόμματός της. Την ίδια στιγμή, ο Ορμπαν, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την ανοχή των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, έστελνε ευχαριστήρια επιστολή στη Χρυσή Αυγή για την «υποστήριξη κατά την ψηφοφορία επί της έκθεσης σχετικά με την κατάσταση στην Ουγγαρία». «Εκτιμώ τη στήριξη που έχετε δείξει στην εθνική κυριαρχία και στην αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, ανεξάρτητα από τις επαίσχυντες επιθέσεις των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης, δεν θα ενδώσουμε σε εκβιασμούς», διεμήνυσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στο ελληνικό φιλοναζιστικό κόμμα, μια εξέλιξη που αναμενόταν να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους του ΕΛΚ. Αν η ρεαλπολιτίκ υπαγορεύει στα συντηρητικά κόμματα της Ε.Ε. να κάνουν τα στραβά μάτια στις παρεκκλίσεις του Ορμπαν, τέτοιου είδους απροκάλυπτο χάιδεμα φιλοναζιστικών στοιχείων δύσκολα μπορεί να γίνει πλέον αποδεκτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή