Σεισμό 6,8 Ρίχτερ προκάλεσε η μάχη Δύσης – Ρωσίας για τη Σερβία

Σεισμό 6,8 Ρίχτερ προκάλεσε η μάχη Δύσης – Ρωσίας για τη Σερβία

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν σχέση οι σεισμοί με τα παιχνίδια των ισχυρών στα Βαλκάνια; Η μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ, που έγινε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στη Σερβία, έδειξε ότι στη διελκυστίνδα επιρροής μεταξύ Δύσης και Ρωσίας έχει επιστρατευθεί και ο Εγκέλαδος.

Η Σερβία, χώρα χαμηλής σεισμικότητας σύμφωνα με τους γεωφυσικούς, έχει να ταρακουνηθεί από ισχυρό σεισμό από τις 24 Μαρτίου του 1922, όταν στα περίχωρα του Βελιγραδίου σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Λόγω της υψηλής της γεωπολιτικής σημασίας, όμως, το ΝΑΤΟ προκάλεσε τη Δευτέρα «δόνηση» της τάξεως των 6,8 Ρίχτερ λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι και ανέπτυξε δυνάμεις του για να βοηθήσουν τους Σέρβους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του «καταστρεπτικού» σεισμού.

Ολα αυτά βέβαια δεν ήταν, ευτυχώς, παρά τα στοιχεία ενός σεναρίου σε συνεργασία με τη σερβική κυβέρνηση για μια άσκηση «φυσικών καταστροφών» που έφερε στο Βελιγράδι (και) τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο Γιενς Στόλτενμπεργκ άδραξε την ευκαιρία να επιδοθεί σε επίθεση γοητείας στους Σέρβους και με συνεντεύξεις και δηλώσεις του να βελτιώσει την εικόνα της Συμμαχίας, καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες των βομβαρδισμών του 1999 που διέλυσαν τις υποδομές της χώρας και έφεραν την ήττα τους στο Κόσοβο. Οι σεισμοί και γενικότερα οι φυσικές καταστροφές είναι ένας καλός τρόπος για να θερμάνουν (και) μέσω του ΝΑΤΟ τις σχέσεις με το σερβικό στοιχείο Ευρωπαίοι και Αμερικανοί και να δημιουργήσουν στην κοινωνία της χώρας συνθήκες αναχαίτισης της ρωσικής επιρροής, που παραδοσιακά βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη Σερβία.

Μια παρόμοια άσκηση του ΝΑΤΟ και πάλι με σενάριο σεισμού, έλαβε χώρα πέρυσι και στο Μαυροβούνιο, το οποίο στη συνέχεια έγινε μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας προκαλώντας την έντονη οργή της Ρωσίας.

Η Μόσχα, ωστόσο, αποδεικνύεται πιο προωθημένη στη διείσδυση μέσω… φυσικών καταστροφών σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της δυτικής Βαλκανικής. Ετσι, εδώ και χρόνια λειτουργεί σε συμφωνία με τη σερβική κυβέρνηση στην πόλη Νις «ανθρωπιστικό κέντρο» για να μπορεί να επεμβαίνει, όπως τουλάχιστον το εμφανίζει, προς αντιμετώπιση των συνεπειών σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων φυσικών φαινομένων.

«Κέντρο κατασκοπείας»

Για τους Δυτικούς, όμως, το συγκεκριμένο «κέντρο» της Νις δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καμουφλαρισμένη «βάση κατασκοπείας» και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο όχι μόνο πιέζουν το Βελιγράδι να μη χορηγήσει σε αυτό «διπλωματικό καθεστώς», όπως ζητάει η Μόσχα, αλλά να τους επιτραπεί η δημιουργία και δικού τους όμοιου «ανθρωπιστικού κέντρου» έξω από το Βελιγράδι. Οι σεισμοί και οι πλημμύρες δεν είναι βεβαίως οι μόνοι λόγοι για τους οποίους στη Σερβία όλο και πιο συχνά «ασκούνται ξένοι φαντάροι».

Ρωσικές επίλεκτες δυνάμεις, όπως και τμήματα του ΝΑΤΟ, πραγματοποιούν κατά καιρούς ασκήσεις από κοινού με τις μονάδες των σερβικών ενόπλων δυνάμεων τις οποίες εξοπλίζουν και οι δύο, με το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» των οπλικών συστημάτων να το γεύονται φυσικά οι Ρώσοι.

Σε αυτή τη διελκυστίνδα επιρροής ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς, μέχρι στιγμής, τηρεί με μαεστρία τις ισορροπίες, φροντίζοντας να μην ξεφύγει το παιχνίδι της σύγκρουσης επιρροής μεταξύ Δυτικών και Ρώσων και κυρίως να εκμεταλλευθεί το γεωπολιτικό ενδιαφέρον προς όφελος της χώρας του. Ετσι, ενώ οι Δυτικοί είναι αυτοί που ρίχνουν χρήμα στη Σερβία, με τη μορφή επενδύσεων αλλά και οικονομικής βοήθειας, οι Ρώσοι είναι εκείνοι οι οποίοι λανσάρονται ως οι μεγάλοι φίλοι και προστάτες των Σέρβων εκμεταλλευόμενοι κυρίως το θέμα του Κοσόβου, γεγονός για το οποίο δεν επιχαίρουν ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Αμερικανοί.

Σύγκριση επενδύσεων

«Η Σερβία δεν μπορεί να κάθεται σε δύο καρέκλες», δήλωνε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Γι, μιλώντας πέρυσι στο 17ο Οικονομικό Φόρουμ στο Βελιγράδι.

«Τι κάνει η Ρωσία για να βοηθήσει τη Σερβία;», διερωτήθηκε και ανέφερε ότι το 2016 οι ρωσικές επενδύσεις ανήλθαν σε 80 εκατ. δολ., ενώ την ίδια χρονιά από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επενδύθηκε στη Σερβία 1,5 δισ. δολ.

Αναφερόμενος, επίσης, στα αεροσκάφη MIG-29 που παρέλαβε η Σερβία από τη Ρωσία διατύπωσε την άποψη ότι «αφού η σερβική πολιτική ηγεσία επέλεξε να ακολουθήσει η χώρα ευρωπαϊκή πορεία θα πρέπει να επιλέγει ευρωπαϊκή λύση και στα θέματα της ασφάλειας».

Η Μόσχα εξέφρασε την οργή της για την αμερικανική «πρόκληση» και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας.

«Καλούμε τους συναδέλφους των ΗΠΑ να μην επιβάλλουν εχθρικά ιδεολογικά στερεότυπα που υπονομεύουν τα θεμέλια της διεθνούς σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια και συνολικά στην Ευρώπη», τονιζόταν χαρακτηριστικά.

Μετά την «απώλεια» του Μαυροβουνίου, το οποίο έγινε ήδη μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει την πρόσδεση της Σερβίας στη Δύση, καθώς αποτελεί το προπύργιο μεγιστοποίησης της επιρροής της στη Βαλκανική. Το Βελιγράδι, πάντως, έχει ως επίσημη πολιτική του την ένταξη στην Ε.Ε., χωρίς όμως, όπως δηλώνουν οι ηγέτες του, να καταστρέψει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις του με τη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή