Σενάριο για Folli Follie: Ο έλεγχος στους ομολογιούχους

Σενάριο για Folli Follie: Ο έλεγχος στους ομολογιούχους

9' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παιχνίδια με τον χρόνο εμφανίζεται να παίζει η διοίκηση Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στη Folli Follie την ώρα που άλλα κρίσιμα μέτωπα για την επιβίωση της εταιρείας, υπό άλλη ιδιοκτησία, απαιτούν μεγίστη εγρήγορση.

Το πλήθος των εκκρεμοτήτων μέχρι να κατατεθεί προσυμφωνημένο με τους πιστωτές σχέδιο εξυγίανσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά και για να μην απαξιωθεί η ίδια η εταιρεία και η όποια πραγματική της εμπορική δραστηριότητα, είναι μεγάλο. Και όλες οι πλευρές ερμηνεύουν τις καθυστερήσεις αυτές ως μέρος ενός σχεδίου που αποσκοπεί στο να εξαναγκάσει τη συναίνεση των πιστωτών, κυρίως των ομολογιούχων, στη χωρίς συνέπειες αποχώρηση από τη Folli Follie. Οι ερμηνείες αυτές γίνονται από κύκλους τόσο των ομολογιούχων και των τραπεζών όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και άλλων εποπτικών αρχών που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τις διεργασίες γύρω από την υπόθεση που συγκλόνισε την ελληνική αγορά και ανέδειξε σε διεθνές θέμα την ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Ο λόγος, για καθυστερήσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που δεν δικαιολογούνται από τα υπάρχοντα χρονικά περιθώρια και τη συνήθη πρακτική.

Η συμφωνία

Ομως πέρα από το κεφάλαιο του αμαρτωλού παρελθόντος υπάρχει το κεφαλαιώδους για πιστωτές, εργαζομένους και εμπορικούς συνεργάτες θέμα της επόμενης ημέρας της Folli Follie. Για να υπάρξει επόμενη ημέρα και να αποφευχθεί «ξαφνικός θάνατος», καθώς η ρευστότητα της εταιρείας εξαντλείται, απαιτείται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ομολογιούχων, τραπεζών και διοίκησης της Folli Follie για την αναδιάρθρωση του δανεισμού μέχρι την 20ή Νοεμβρίου, οπότε και συζητείται η αίτηση έγκρισης σχεδίου εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο.

Το μοντέλο επί του οποίου δουλεύουν τόσο η πλευρά των πιστωτών όσο και οι σύμβουλοι που έχουν αναλάβει τη Folli Follie (η Deloitte και ο Chief Restructuring Officer Δημήτρης Κουβάτσος) προβλέπει τη μετατροπή του συνόλου των απαιτήσεων των πιστωτών, οι οποίες ανέρχονται στα επίπεδα των 480 εκατ. ευρώ, σε μετοχές της Folli Follie, που θα περάσουν στον έλεγχο των πιστωτών. Ετσι, θα αναλάβουν το 95% και πλέον του μετοχικού κεφαλαίου, με το υπόλοιπο να διανέμεται μεταξύ των υφιστάμενων σήμερα μετόχων της εταιρείας. Επιπλέον, οι ομολογιούχοι ή έστω μεγάλο ποσοστό αυτών θα αναχρηματοδοτήσουν την εταιρεία με πρόσθετα κεφάλαια, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της υπό νέα, πιο περιορισμένη –αλλά πραγματική και όχι εικονική όπως μέχρι πρότινος– δραστηριότητα.

Κατόπιν, και αφού πουληθούν κάποιες από τις συμμετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία που δεν κρίνονται απαραίτητα για τη λειτουργία της, θα μπορέσουν οι νέοι μέτοχοι πλέον να εξετάσουν τις επιλογές αξιοποίησης των ποσοστών τους. Αυτά διότι ακόμα και εάν αφαιρεθούν οι εικονικές πωλήσεις στην Ασία, ο όμιλος εξακολουθεί να έχει έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 400 και πλέον εκατομμυρίων. «Κάναμε τις πράξεις και βρήκαμε πως το μοντέλο αυτό επιτρέπει ανάκτηση σημαντικά μεγαλύτερης αξίας της επένδυσης από ό,τι η ρευστοποίηση της εταιρείας υπό πίεση», εξηγούν στην «Κ» εκπρόσωποι των ομολογιούχων.

Η προϋπόθεση διάσωσης

Για να μπορέσουν όμως να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που απαιτεί η διαδικασία του πτωχευτικού δικαίου του άρθρου 106α, η οποία έχει επιλεγεί για την εξυγίανση της εταιρείας, πρέπει να προσυπογράψει το 60% των πιστωτών. Και όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα. Ετσι, οι σύμβουλοι που «τρέχουν» τη διάσωση θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ τη συγκατάθεση και των ελληνικών τραπεζών που έχουν απαιτήσεις ύψους 47 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως η συμφωνία που τους έχει προταθεί κρατάει «ζωντανές» τις εξασφαλίσεις που έχουν λάβει, προεξάρχουσας της συμμετοχής ύψους 36% της FF στα Αττικά Πολυκαταστήματα. Δηλαδή προτείνεται να πουληθεί μεν η συμμετοχή και να λάβουν το σύνολο των απαιτήσεών τους οι τράπεζες (100% ανάκτηση του κεφαλαίου τους) αλλά μετά τη διαδικασία εξυγίανσης. Αν και η πρόταση αυτή εμφανίζεται να ικανοποιεί πλήρως τις αξιώσεις των ελληνικών τραπεζών παρατηρείται, προσώρας τουλάχιστον, δυστοκία στη συγκατάθεσή τους. Δυστοκία η οποία αποδίδεται τόσο στην απαιτούμενη συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών όσο και στην επιφυλακτικότητα ενόψει ενός ζητήματος που έχει προκαλέσει ακόμα και την οργή της ελληνικής αγοράς και της κοινής γνώμης.

Το έργο της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των ομολογιούχων και κυρίως μεταξύ των ομολογιούχων και των συμβούλων αναδιάρθρωσης της Folli Follie έχουν αναλάβει η Houlihan Lokey, η Latham & Watkins και η AXIA Ventures Group Ltd, όπως και η UBS. Οι τρεις πρώτοι εκπροσωπούν και συμβουλεύουν τους ομολογιούχους της έκδοσης των 249,5 εκατ. ευρώ που λήγει το 2019 και η τελευταία τους κατόχους των τίτλων αξίας 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (131 εκατ. ευρώ) που ωριμάζουν το 2021.

Οι μυστικοί όροι που θα καθορίσουν την αξία των μετοχών της Dufry

O θησαυρός των μετοχών της Dufry που κατέχει στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο η Folli Follie κινδυνεύει να γίνει άνθρακες, καθώς από 200 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, τα οποία άξιζαν οι 1.231.233 μετοχές της ελβετικής εταιρείας στα τέλη του 2016, έκλεισαν το 2017 στα 152,457 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα αξίζουν μόλις 115 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά δεν είναι καν όλες πια στο χαρτοφυλάκιό της, όπως θα γίνει σαφές παρακάτω. Οι εν λόγω μετοχές, που έλαβε η Folli Follie ως μέρος του τιμήματος για την πώληση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) στην ελβετική Dufry το 2013, είχαν διαφημιστεί ως πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Ακόμα και μέχρι πριν από μερικούς μήνες Ελληνες χρηματιστές μιλούσαν για σημαντική ρευστότητα που μπορεί να αντλήσει η FF από αυτές.

Τώρα πια όμως κάνουν λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς όπως αποδεικνύεται και από ανακοίνωση της Folli Follie της 26ης Σεπτεμβρίου, όχι μόνον η FF έχει πουλήσει ένα μέρος τους (426.505 μετοχές) αλλά και το τμήμα του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου (και συγκεκριμένα 804.728 μετοχές) είναι δεσμευμένο, καθώς η πλήρης μεταβίβασή του εξαρτάται από σειρά συμβατικών όρων που είχαν συμφωνηθεί από το 2012 ως μέρος της σύμβασης πώλησης των ΚΑΕ στην Dufry. Επιπλέον, η πτώση της τιμής της μετοχής της Dufry AG από τα 150 ελβετικά φράγκα πριν από 12 μήνες στα επίπεδα των 108 προχθές Παρασκευή σε συνδυασμό με τη διακύμανση της ισοτιμίας του ελβετικού φράκου έναντι του ευρώ, έχουν απομειώσει δραστικά την αξία τους. Ετσι, οι 804.728 μετοχές αξίζουν σήμερα περίπου 75 εκατ. ευρώ.

Πλην όμως εξ αυτών μόνον οι 603.543 ενδέχεται να απελευθερωθούν εφόσον κερδίσει η Folli Follie τη διαιτητική διαδικασία στην οποία έχει προσφύγει. Αυτές οι 603.543 μετοχές αξίζουν 56 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Μόλις το ένα τέταρτο δηλαδή της πολυδιαφημισμένης επένδυσης.

Η απόδοση

Αξίζει δε να σημειωθεί επίσης πως συμβατικοί όροι με τους οποίους είναι συσχετισμένη η απελευθέρωση των μετοχών προς τη Folli Follie εξαρτώνται από την απόδοση μιας τρίτης εταιρείας, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ή Hellenic Duty Free Shops. Η αξία των ΚΑΕ το 2012-2013 προσδιορίστηκε με βάση τα μελλοντικά και συγκεκριμένα αυτά της χρήσης του 2019 κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και δικαιωμάτων μειοψηφίας (EBITDA) επί συντελεστή δέκα (10), εξηγούν στην «Κ» πηγές που γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες. Τούτο σημαίνει πως για να δικαιούται το σύνολο των μετοχών που έλαβε υπό δέσμευση η Folli Follie πρέπει τα ΚΑΕ να κλείσουν το 2019 με ΕΒΙΤDA στα επίπεδα των 85-90 εκατ. ευρώ, προσθέτουν. Αυτό προκύπτει από την αποτίμηση των ΚΑΕ πίσω στο 2012: η Dufry πλήρωσε για το πρώτο 51% που απέκτησε νωρίς το 2013 200,5 εκατ. ευρώ και ανέλαβε επίσης χρέη ύψους 335 εκατ., ενώ για το υπόλοιπο 49% κατέβαλε άλλα 328 εκατ. ευρώ μέσω συνδυασμού μετρητών και μετοχών της Dufry. Το άθροισμα μαζί με ορισμένες ακόμα υποχρεώσεις που ανέλαβε η Dufry είναι 890 εκατ. ευρώ. To 2016 τα ΚΑΕ είχαν EBITDA 77,3 εκατ. Αν αυτό πολλαπλασιαστεί επί τον συντελεστή 10 σημαίνει αποτίμηση 773 εκατ. ή 117 εκατ. λιγότερα από τον στόχο των 890 εκατ. Με αυτά τα EBITDA η Folli Follie δεν θα μπορούσε να πάρει όλες τις μετοχές με βάση τη σύμβαση του 2013. Το 2017, τα EBITDA βελτιώθηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες προς άνοδο οδεύουν και αυτά του 2018. Τι θα γίνει όμως εάν το 2019 υποχωρήσουν;

Εναντι 3,6 εκατ. ευρώ πωλείται ο «Φαλαρόποδας»

O φαλαρόποδας, γνωστός στα αγγλικά ως Phalarope, θεωρείται από τους ορνιθολόγους το πιο χαζό πουλί του πλανήτη. Και αυτό διότι, ενώ το καλοκαίρι ζει στη Βρετανία, όταν έρχεται η εποχή να ξεχειμωνιάσει αντί να αποδημήσει προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Αφρική ή την Αραβική Θάλασσα, όπως πολλά άλλα συγγενή αποδημητικά είδη της Ευρώπης, ταξιδεύει προς τον Καναδά και από εκεί στην Καραϊβική και μετά στη Νότια Αμερική διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα περισσότερα. Αυτό το όνομα, Phalarope, διάλεξαν ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του για να βαφτίσουν μια εταιρεία τους στη Μάλτα αλλά και μια σειρά από θαλαμηγούς που κατείχαν διαχρονικά. Μεταξύ αυτών και η τελευταία «Phalarope», ένα ιταλικό σκαρί που ναυπηγήθηκε το 2005 από τον όμιλο Maiora, έναν από τους εμβληματικότερους κατασκευαστές υψηλών τεχνικών και σχεδιαστικών προδιαγραφών. Το σκάφος –που, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν δεμένο στις αρχές της εβδομάδας στη μαρίνα της Ζέας– φέρει σημαία Μάλτας. Ισως επειδή ενδεχομένως να ανήκει στην εταιρεία Phalarope LTD, την οποία η βάση δεδομένων του ICIJ Offshore Leaks Database (που συνδυάζει στοιχεία από διάφορες διαρροές όπως αυτή των Panama Papers) συνδέει με συμφέροντα του κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Σε κάθε περίπτωση, στο 38 μέτρων γιοτ, γνωστό στις Σπέτσες ως το σκάφος του «κυρίου Δημήτρη» και με συχνή παρουσία κάτω από το κτήμα της οικογενείας στην Ξυλοκέριζα, έχει αναρτηθεί εδώ και λίγους μήνες πωλητήριο. Ακριβέστερα, φιγουράρει προς πώληση σε πλήθος ειδικευμένων διαδικτυακών τόπων έναντι 3,6 εκατ. ευρώ, αν και ορισμένες πηγές αναφέρουν πως συζητήθηκε πώλησή του ακόμα και στα 2,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα σκάφος που καινούργιο αλλά και μεταχειρισμένο έχει πολλαπλάσια αξία, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι που δεν προχώρησαν πάντως σε συναλλαγή. Οι επενδύσεις της οικογενείας στο yachting δεν περιορίζονται στο σκάφος «Phalarope». Περιλαμβάνουν και τη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα Planaco, στην Aίγινα και βέβαια και στη Μαρίνα Μυτιλήνης Α.Ε., από κοινού η τελευταία με τον τουρκικό όμιλο Κοτς. Σε αντίθεση πάντως με το «Phalarope», οι δύο τελευταίες περιλαμβάνονται στο ενεργητικό της Folli Follie και εκτιμάται πως θα είναι από τις πρώτες που θα ρευστοποιηθούν είτε στο πλαίσιο χρεοκοπίας είτε στο πλαίσιο εξυγίανσης του ομίλου.

Οι λογαριασμοί

Η δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων της οικογένειας Κουτσολιούτσου καθώς και των μελών του Δ.Σ. της Folli Follie με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, είναι μόνον η πρώτη από τις ενέργειες της ελληνικής δικαιοσύνης. Καθώς προχωρά η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών αναμένονται άμεσα και νέες ενέργειες της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ο έλεγχος

Με εργασία από την Deloitte αντιμετωπίζεται στην ουσία του αν όχι στον τύπο, το πρόβλημα του ελέγχου των αναμορφωμένων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του ομίλου της Folli Follie, μετά την αποχώρηση της Ernst & Young και την de facto απαξίωση αλλά και άρνηση της Ecovis, η οποία ήταν άλλωστε αυτή που προσυπέγραψε τις βρίθουσες ανακριβειών (sic) καταστάσεις του 2017.

Η απάτη

Υπενθυμίζεται πως στην Ασία σε μια πρωτοφανή απάτη, που ξεκίνησε όπως φαίνεται από το 2001 σύμφωνα με τα ευρήματα της Alvarez & Marsal και το βούλευμα της ελληνικής δικαιοσύνης, έχουν δηλωθεί πωλήσεις κατά ένα δισ. δολ. υψηλότερες από τις πραγματικές (116 εκατ. αντί 1,12 δισ.) και από το ταμείο των 296,7 εκατ. δολ. που δηλώθηκε, η Alvarez & Marsal βρήκε μόλις 6,4 εκατ.

Η πραγματικότητα

Η αξία των αποθεμάτων στην Ασία είναι μόλις 33,87 εκατ. δολ. και όχι 581,68 εκατ. που είχαν δηλωθεί για το 2017. Οι εμπορικές απαιτήσεις μόλις 99,12 εκατ. δολ. και όχι 718,95 εκατ. Οι εμπορικές και άλλες υποχρεώσεις στην Ασία είναι 260,93 εκατ. και όχι 144,56 εκατ. Οι δε ζημίες είναι ύψους 44,7 εκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή που είχαν δηλωθεί κέρδη 316,444 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης: Ένωση Ελλήνων Επενδυτών: Έναρξη αγωγών κατά της Folli Follie

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή