Τα ανοιχτά δεδομένα είναι το «πετρέλαιο» του 21ου αιώνα

Τα ανοιχτά δεδομένα είναι το «πετρέλαιο» του 21ου αιώνα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημερινή ψηφιακή οικονομία το πιο ισχυρό νόμισμα είναι η πληροφορία. Σύγχρονοι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Google και η Facebook, που έχουν χτίσει το επιχειρηματικό τους μοντέλο γύρω από τη χρήση και αξιοποίηση των δεδομένων, το επιβεβαιώνουν.

Δεν είναι όμως μόνο ο ιδιωτικός τομέας που έχει κεφαλαιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία σε αυτό το πεδίο. Μια σειρά από χώρες και μητροπόλεις του εξωτερικού έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές των κατοίκων τους υιοθετώντας τα τελευταία χρόνια μια επιθετική πολιτική «ανοίγματος» των δημόσιων δεδομένων που συγκεντρώνουν στις υπηρεσίες τους.

Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, ο χάρτης σχολείων (School Atlas map) συνδυάζει δεδομένα σχολικής επίδοσης και στοιχείων πληθυσμού για τον προγραμματισμό ανέγερσης κτιρίων. Η Ιαπωνία, από την άλλη, έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά το ενεργειακό της αποτύπωμα και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από την ενεργειακή εξοικονόμηση, ανοίγοντας τα δεδομένα προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλά και λιγότερο ψηφιακά ώριμες χώρες, όπως η Ουρουγουάη, κάνουν ήδη άλματα. Εκεί το υπουργείο Υγείας δημιούργησε μία εφαρμογή που επιτρέπει στους πολίτες να αξιολογούν τους παρόχους υγείας. Εντοπίζει έτσι προβλήματα ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και βελτιώνει την αποτελεσματικότητά τους.

Οι εφαρμογές που μπορεί να βρει μια συντονισμένη πολιτική «ανοιχτότητας» των δημόσιων δεδομένων είναι κυριολεκτικά αμέτρητες. Από την ασφάλεια των πολιτών, το οικονομικό έγκλημα και τη φοροδιαφυγή έως τις αστικές συγκοινωνίες, και από τη χωροθέτηση και εγκατάσταση επιχειρήσεων έως τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Η Ε.Ε., μάλιστα, υπολογίζει ότι η αγορά ανοικτών δεδομένων αναμένεται να αυξηθεί κατά 37% έως το 2020, φθάνοντας τα 75,7 δισ. ευρώ, με το σωρευτικό μέγεθος στα 325 δισ.

Η πολιτική ανοιχτότητας ξεκίνησε στη χώρα μας φιλόδοξα με τον ν. 3861/2010 και το πρόγραμμα «Διαύγεια», που καθιέρωσε την υποχρεωτική ανάρτηση των αποφάσεων των κυβερνητικών οργάνων στο Διαδίκτυο, ενισχύοντας σημαντικά τη διαφάνεια. Εκτοτε, ελάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί. Το αποτέλεσμα της αδράνειας είναι η χώρα να πέσει περίπου 2 μονάδες (από 40,79 σε 38,94) στο Βαρόμετρο Ανοικτών Δεδομένων, σε αντίθεση με άλλες χώρες που διαρκώς βελτιώνουν τη θέση τους και οι πολίτες τους καρπώνονται τα οφέλη. Ο ΣΕΒ υποστηρίζει σταθερά την καθιέρωση πολιτικών ανοιχτότητας στη χρήση των δημόσιων δεδομένων και προτείνει έξι παρεμβάσεις, που μπορούν να δημιουργήσουν πρόσθετο εθνικό εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά τον προσδιορισμό τομέων προτεραιότητας. Προτείνουμε μέχρι το 2020 να είναι πλήρως ανοικτά τα δεδομένα: 1) Χαρτών, 2) κτηματολογίου, 3) δημοσίων προϋπολογισμών και 4) μητρώων επιχειρήσεων.

Δεύτερη παρέμβαση είναι η διασύνδεση μητρώων του Δημοσίου, των οποίων τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στον επιχειρηματικό κόσμο και στην οικονομία. Ενδεικτικά αναφέρονται, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και το Μητρώο Εισαγωγών-Εξαγωγών.

Τρίτη παρέμβαση είναι η τυποποίηση, αξιοπιστία και ασφάλεια των δεδομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει ακόμη πολιτική για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που διαχειρίζεται.

Τέταρτη παρέμβαση είναι η δημιουργία ενδιάμεσων φορέων αποθήκευσης, ταξινόμησης και επεξεργασίας των δεδομένων, για την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευσή τους.

Η πέμπτη παρέμβαση αφορά την αναβάθμιση του διαδικτυακού τόπου data.gov.gr σε ένα σύγχρονο αποθετήριο.

Τελευταία και σημαντικότερη προϋπόθεση είναι η ισχυρή πολιτική βούληση με ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης και ένα φιλικό στις επενδύσεις επιχειρηματικό περιβάλλον.

* Ο κ. Ακης Σκέρτσος είναι γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή