4 +1 μυστικά για καλοβρασμένα αυγά

4 +1 μυστικά για καλοβρασμένα αυγά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
  1. Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο μία ώρα πριν από το βράσιμο για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Αλλιώς, η διαφορά θερμοκρασίας θα ραγίσει τα τσόφλια των αυγών.
  2. Τα βράζουμε πάντα σε μεγάλη κατσαρόλα, έτσι ώστε να μην εφάπτεται το ένα με το άλλο. Και αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος κατά το βρασμό να «τσουγκρίσουν» τα αυγά και να ραγίσει το τσόφλι, με αποτέλεσμα να «χυθεί» έξω μέρος από το ασπράδι. Σήμερα πλέον υπάρχουν ειδικά σκεύη όπου τα αυγά βράζονται σε θήκες.
  3. Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν στο νερό 1 κουταλιά ξίδι, για να μη χυθεί το ασπράδι έξω αν σπάσει το αυγό.
  4. Μπορούμε, αν θέλουμε, να τρυπήσουμε με μια καρφίτσα την κεφαλή του αυγού. Έτσι θα απελευθερωθεί ο αέρας που περιέχεται σε κάθε αυγό και θα βράσουν καλύτερα.
4 +1 μυστικά για καλοβρασμένα αυγά-1

+1. Πόσο χρόνο τα βράζουμε;

Ο χρόνος μετράει πάντα από τη στιγμή του βρασμού. Δεν έχει σημασία αν βάλουμε τα αυγά στην κατσαρόλα κατευθείαν, πριν βράσει το νερό, ή μετά τον πρώτο βρασμό. 

  • Για τα πολύ μελάτα αυγά, αυτά που οι Γάλλοι ονομάζουν a la coque και τα τρώμε με το κουταλάκι από την αυγοθήκη σπάζοντας μόνο την κεφαλή από το τσόφλι, χρειαζόμαστε 90 δευτερόλεπτα (1½ λεπτό). Το ασπράδι θα έχει «πήξει» ελαφρώς. Αν προτιμάμε το ασπράδι λίγο πιο σφιχτό αλλά τον κρόκο ακόμη μελάτο, βράζουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα, δηλαδή 2 λεπτά.
  • Για τα μελάτα αυγά, αυτά των οποίων ο κρόκος έχει πήξει τόσο που να μην τρώγονται με το κουτάλι (οι Γάλλοι τα ονομάζουν mollets), θα μετρήσουμε 3 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού.

    Προσοχή: για να έχουν ωραία υφή τα ασπράδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά μόλις βράσει το νερό. Αλλιώς θα γίνουν «λαστιχωτά». Μετά τα 3 λεπτά αφαιρούμε τα αυγά με τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε σε πολύ κρύο νερό για να μπορούμε να τα πιάσουμε. 

  • Για τα σφιχτά αυγά μετράμε 6 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού. Μπορούμε επίσης να τα αφήσουμε μέσα στο ζεστό νερό για 1 – 2 λεπτά ακόμη. Ο «βρασμός» θα συνεχιστεί και το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύ σφιχτό αυγό.

Πώς τα ξεφλυδίζουμε εύκολα;

Ξεκινάμε το ξεφλούδισμα αφού κρυώσουν τα αυγά, κάτω από τρεχούμενο νερό και από τη στρογγυλή τους άκρη. Το νερό θα εισχωρήσει στον αεροθάλαμο ανάμεσα στη μεμβράνη και το τσόφλι και θα μας επιτρέψει να τα καθαρίσουμε, ξεφλουδίζοντας ταυτόχρονα και τη μεμβράνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή