Brexit: Τήρηση των δεσμεύσεων για τα ιρλανδικά σύνορα ζητεί το Δουβλίνο από τη Μέι

Brexit: Τήρηση των δεσμεύσεων για τα ιρλανδικά σύνορα ζητεί το Δουβλίνο από τη Μέι

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Δουβλίνο ζητά από την Τερέζα Μέι να τηρήσει την δέσμευσή της για τα ιρλανδικά σύνορα, μέσω του σχεδίου του «backstop» που θα διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ότι είναι απογοητευμένος από το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι διαπραγματεύσεις, αλλά ήρεμος λόγω της πεποίθησης ότι μία συμφωνία είναι ακόμη δυνατή μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

«Για μας το θέμα είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει. Δεν αναζητούμε κάτι καινούργιο, μένουμε στις δεσμεύσεις που έχουν γίνει από τον περασμένο Δεκέμβριο, και ακόμη ειδικότερα από τον περασμένο Μάρτιο και περιμένουμε να τηρηθούν».

«Νομίζω ότι είμαστε απογοητευμένοι, αλλά διατηρούμε την ηρεμία μας», δήλωσε ο ιρλανδός υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, μετά την νέα βρετανική άρνηση για την λύση του "backstop" που θα δημιουργήσει ένα τελωνειακό σύνορο ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία, εάν δεν βρεθεί καλύτερη εναλλακτική.

«Εμείς θέλουμε να δούμε ένα αποτέλεσμα που κατευνάζει τα πνεύματα, που μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε με ένα συντεταγμένο, εύλογο Brexit. Πιστεύω ακόμη ότι είναι εφικτό, αλλά ξεκάθαρα θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από όσο έχει θεωρηθεί», είπε ο Σάιμον Κόβενι.

 

Στο Λονδίνο και πιεζόμενη από παντού, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει σήμερα την Βουλή των Κοινοτήτων για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για τα ιρλανδικά σύνορα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

«Εχουμε την θέληση και την εμπιστοσύνη στην δυνατότητα να φθάσουμε σε συμφωνία εντός του φθινοπώρου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ομως, «η ΕΕ συνεχίζει να επιμένει στην δυνατότητα εγκατάστασης τελωνειακού συνόρου στην Θάλασσα της Ιρλανδίας, κάτι που το κοινοβούλιο έχει ήδη ομοφώνως απορρίψει και δεν είναι αποδεκτό από την πρωθυπουργό», συνέχισε.

Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί το απόγευμα με τον επικεφαλής του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν Λου ΜακΝτόναλντ που δεν θέλει να ακούσει για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία και καταγγέλλει τις ακραίες θέσεις του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP και μίας πτέρυγας των Τόρις.

Από την πλευρά του το DUP, από τις ψήφους του οποίου εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι «πιθανότατα αναπόφευκτο».

Το DUP αρνείται οποιοδήποτε ειδικό καθεστώς για την Βόρεια Ιρλανδία, ενώ η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Τόρις είναι επίσης αντίθετη με οποιαδήποτε «προσωρινή τελωνειακή διευθέτηση» ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, εν αναμονή μονιμότερης λύσης, φοβούμενη ότι αυτή η προσωρινή λύση θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα εμποδίζοντας την συνομολόγηση εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε σήμερα ότι «συνεχίζει και ενισχύει» τις προετοιμασίες για το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία μετά το πέρας των συνομιλιών.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για μία συμφωνία, αλλά η προετοιμασία μας για την αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών συνεχίζεται και ενισχύεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή