Επισημοποιήθηκε από τη Σύνοδο του Μινσκ το ρήγμα Μόσχας-Πατριαρχείου

Επισημοποιήθηκε από τη Σύνοδο του Μινσκ το ρήγμα Μόσχας-Πατριαρχείου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε στη Σύνοδο του Μινσκ την απόφαση να διαρρήξει τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαιτίας της απόφασης της Κωνσταντινούπολης να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κωνσταντινούπολη θα αλλάξει άποψη στο θέμα αυτό. 

Μιλώντας από τη Λευκορωσία, μετά από την σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε ότι «η Ρωσική Ιερά Σύνοδος δεν είχε άλλη επιλογή παρά να διασπάσει τους δεσμούς με το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη».

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για «επιβουλή» του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην κανονιστική επικράτεια της Ρωσικής Εκκλησίας.

«Η αποδοχή διαλόγου με σχισματικούς και πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί ανάθεμα από εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας, η επιβουλή σε ξένα κανονιστικά όρια, η προσπάθεια αποποίησης δικών της ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων, όλα αυτά θέτουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπολεως έξω από τα όρια του κανονιστικού πεδίου και προς μεγάλη μας λύπη κάνει πλέον για εμάς αδύνατη την επαφή της ευχαριστίας με τους ιεράρχες, τους πνευματικούς και τους πιστούς…».

Τονίζεται επίσης ότι «στο εξής και μέχρι την άρση των αντικανονικών αποφάσεων που πήρε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αδύνατο να συλλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και για τους πιστούς (αδύνατη) η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας σε ναούς αυτής».

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία εξασφάλισε την έγκριση της Κωνσταντινούπολης για την ίδρυση ανεξάρτητης Εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ενάντια στην ανάμειξη της Μόσχας στις υποθέσεις του Κιέβου.

Tο Φανάρι εκτός από τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας επανέφερε ταυτόχρονα στην κανονικότητα τον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο, ο οποίος ελπίζει οτι θα τεθεί επικεφαλής της νέας, ανεξάρτητης Εκκλησίας. Ο Φιλάρετος είχε καθαιρεθεί και αφοριστεί από το την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ρωσίας τη δεκαετία του 1990, αφού ίδρυσε δικό του Πατριαρχείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή