Δεύτερη κατά σειρά ημέρα ανόδου στο Χ.Α.

Δεύτερη κατά σειρά ημέρα ανόδου στο Χ.Α.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έκλεισε το ελληνικό Χρηματιστήριο, μη καταφέρνοντας ωστόσο να διατηρήσει έως το τέλος τη δυναμική που είχε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ενώ οι λίγοι αγοραστές δεν μπόρεσαν να «ξεκολλήσουν» τον τζίρο από τα υποτονικά επίπεδα στα οποία κινήθηκε και την Παρασκευή.

Η ηρεμία στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών να υποχωρούν ελαφρώς στο 4,382% λόγω της βελτίωσης στα ιταλικά ομόλογα, σε συνδυασμό με το θετικό «γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών, βοήθησε την ανοδική προσπάθεια του Χ.Α. Ωστόσο, από το +1,99% που έφτασε ο Γενικός Δείκτης στις 15.00, μέσα σε δύο ώρες και ειδικά στις τελικές δημοπρασίες έχασε τα μισά του κέρδη, γεγονός που κάθε άλλο παρά δείχνει κάποια σημαντική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,98%, στις 634,47 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,69%, στις 1.661,23 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,04% στις 490,57 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,93 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης και επιθετικής τάσης είναι οι 650 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και αυτό πρέπει να κατοχυρωθεί προκειμένου να αναιρεθεί η επιθετική πτωτική τάση. «Η αγορά μεσοπρόθεσμα είναι πτωτική, έχοντας μπει σε υπερπώληση. Συνήθως ύστερα από μια τέτοια περίοδο, μπορεί να δούμε κάποια ανάπαυλα σε τιμές και σε χρόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει η μεγάλη τάση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα μας επιφυλάσσει μεγάλο volatility και μεγάλες κινήσεις σε μικρούς χρόνους», όπως εκτιμά.

Μπορεί οι πιέσεις που εντάθηκαν το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου να έχουν οδηγήσει τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο το τελευταίο διήμερο της αντίδρασης απέδειξε πως οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη καμία διάθεση να αυξήσουν την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά και πως τα κέρδη στον Γενικό Δείκτη είναι αποτέλεσμα περισσότερο της ανακωχής των πωλητών παρά της επιστροφής των αγοραστών. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Beta Χρηματιστηριακή, παρά την υπερπουλημένη, τεχνικά, εικόνα, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και η αγορά έχει αυξημένη μεταβλητότητα, λόγω, κυρίως, της συνεχιζόμενης νευρικότητας στις διεθνείς αγορές, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή