Ανοίγματα από τον Ζ. Ζάεφ στην αντιπολίτευση

Ανοίγματα από τον Ζ. Ζάεφ στην αντιπολίτευση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρες εκλογές ή συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ; Αυτό είναι το πρακτικό ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν τις επόμενες ημέρες οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, στους οποίους και χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε έκκληση να ξεπεράσουν τις διαχωριστικές γραμμές, αφήνοντας κατά κάποιο τρόπο να εννοηθεί ότι μπορεί να αμνηστευθούν και όσοι συμμετείχαν στις ταραχές του περυσινού Απριλίου, όταν ένα πλήθος διαδηλωτών, περιλαμβανομένων και πολιτικών, εισέβαλε στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια.

Σήμερα ξεκινάει το δεκαήμερο εντός του οποίου θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για την αλλαγή του συντάγματος, με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή με την ψήφο 80 από τους 120 βουλευτές. Στην Αθήνα αναμένουν με αγωνία την έναρξη των κοινοβουλευτικών διεργασιών σήμερα και θα επιθυμούσαν ταχείες εξελίξεις, ώστε αν ο κ. Ζάεφ δεν καταφέρει να βρει τους βουλευτές που λείπουν, να προκηρυχθούν εκλογές άμεσα. Με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής, πιθανές εκλογές δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν πριν από τις 2 ή τις 9 Δεκεμβρίου. Εμπειροι παρατηρητές ανέφεραν στην «Κ» ότι, με βάση το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή μέσα στην ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ ίσως προτιμήσει να μη δρομολογήσει την ψηφοφορία άμεσα, αλλά αργότερα εντός του δεκαημέρου. Εν ολίγοις το παρασκήνιο παραμένει έντονο, με την κυβερνητική πλειοψηφία να υπολείπεται ακόμα των βουλευτών που απαιτούνται.

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η απόφαση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Ζάεφ κατά τη χθεσινή έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αφησε και ανοικτή την αμνήστευση πολιτικών, αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου 2017, λέγοντας: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του». Το VMRO-DPMNE επέμεινε στην υποβάθμιση της συζήτησης, ζητώντας εκλογές, καθώς, όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Ιλια Ντίμοφσκι, η αποχή του δημοψηφίσματος δεν νομιμοποιεί την παρούσα σύνθεση της Βουλής να ψηφίσει συνταγματικές αλλαγές. Εξω από τη Βουλή, σε επίπεδο ηλεκτρονικών ΜΜΕ, δημοσιεύονται πληροφορίες για «απόπειρες δωροδοκίας» βουλευτών από τη μια πλευρά και άλλες οι οποίες συνδέουν τον νυν αρχηγό του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι με τον προκάτοχό του Νίκολα Γκρούεφσκι. Σε γενικές γραμμές, το επίπεδο του διαλόγου είναι μάλλον χαμηλό.

Οι διαδικασίες που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στα Σκόπια βρέθηκαν και στο τραπέζι των συζητήσεων των ΥΠΕΞ στην Ε.Ε. χθες στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, τόσο η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέφυγαν να τοποθετηθούν. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς έκανε μια σύντομη δήλωση μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, λέγοντας ότι εξήγησε εκεί πως «δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στα Σκόπια, ότι μπορούν δηλαδή να εξασφαλίσουν μια καλύτερη για την κάθε πλευρά συμφωνία, διότι απλά δεν βγαίνει ούτε με την αριθμητική του Δημοτικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή