Συνάντηση Τσίπρα, Καμμένου για να μειωθεί η ένταση

Συνάντηση Τσίπρα, Καμμένου για να μειωθεί η ένταση

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η δυνατότητα του κ. Αλ. Τσίπρα να «περάσει» από την ελληνική Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, παρότι στην παρούσα φάση ο πρωθυπουργός επιδιώκει να πέσουν οι τόνοι με τον κυβερνητικό του εταίρο Π. Καμμένο.

Μάλιστα, χθες το απόγευμα, ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέπεμπαν το μήνυμα πως η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση, ενώ τις προηγούμενες ημέρες προανήγγελλαν συνάντηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου, μετά την επιστροφή, προχθές του τελευταίου από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Π. Καμμένο στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί «κλείδωσε» και το σημερινό υπουργικό συμβούλιο –στις 12 το μεσημέρι–, που στόχο έχει να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνηση προχωρεί ενωμένη προς την υλοποίηση του έργου της, όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός το Σάββατο, όταν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση του νομοθετικού έργου που θα έρθει στη Βουλή.

Οι δηλώσεις περί δυνατότητας κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή έρχονται σε ένα χρονικό σημείο που δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς ισχύουν δύο τινά: αφενός η συμφωνία βρίσκεται στο «γήπεδο» των Σκοπίων όπου οι πολιτικές ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και ο κ. Ζάεφ αντιμετωπίζει ουκ ολίγα προβλήματα στον δρόμο προς την υλοποίηση. Αφετέρου, το ζήτημα με την «εναλλακτική πρόταση» του κ. Καμμένου από τις ΗΠΑ και τους τριγμούς στην συγκυβέρνηση πήρε διάσταση και εκτός Ελλάδας. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις έρχονται να αποσαφηνίσουν πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και δεν έχει παρεκκλίνει των θέσεών της, όπως προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο ίδιο ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να περάσει τη συμφωνία με την «υποστήριξη από ανεξάρτητους και κεντροαριστερούς βουλευτές που έχει ήδη διασφαλισθεί».

Συνάντηση Τσίπρα, Καμμένου για να μειωθεί η ένταση-1

Ο κ. Αλ. Τσίπρας στο βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, το περασμένο Σάββατο.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια των αναφορών του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα το περασμένο Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου έστειλε διπλό μήνυμα, τόσο προς τον κ. Ζάεφ, όσο και προς τον κ. Καμμένο, πως «εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν» και αν η γειτονική χώρα δεν προβεί στις αλλαγές που προβλέπουν «οι Πρέσπες», τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δεχθεί την ΠΓΔΜ σε οργανισμούς και συμμαχίες.

Η «θύελλα» ωστόσο, παρά την προσπάθεια Τσίπρα να πέσουν οι τόνοι καθ’ όλη την περασμένη εβδομάδα, δεν κόπασε και συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση. Ενδεικτική η χθεσινή παρέμβαση του γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη στη δημόσια τηλεόραση, η οποία αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα, όχι μόνο λόγω της θέσης του, αλλά και του χρονικού σημείου που έγινε, καθώς οι εργασίες της Κ.Ε. κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν προσπάθειες εκτόνωσης είχαν ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, ο γραμματέας του κόμματος τόνισε πως η στάση Καμμένου αποτελεί «μεγάλο πολιτικό ζήτημα», προσθέτοντας πως δεν μπορεί ο κυβερνητικός εταίρος να απειλεί συνεχώς με αποχώρηση. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις Σκουρλέτη. Το Σαββατοκύριακό είχε προηγηθεί μπαράζ επιθέσεων προς τον μικρό κυβερνητικό εταίρο. Προεξάρχοντος του Ν. Φίλη, στελέχη όπως ο κ. Δρίτσας και η κ. Χριστοδουλοπούλου κατά την ομιλία τους έστειλαν ηχηρό μήνυμα, όχι μόνο προς τον κ. Καμμένο, αλλά και προς τα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου, πως η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή