Ο επαναπατρισμός κεφαλαίων μείωσε τις επενδύσεις

Ο επαναπατρισμός κεφαλαίων μείωσε τις επενδύσεις

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση κατά 41% σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Συγκεκριμένα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις το πρώτο ήμισυ του 2017 ανέρχονταν σε 800 δισ. δολάρια, ενώ το 2018 σε 470 δισ. δολάρια.

Η θεαματική μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον επαναπατρισμό των κερδών που άντλησαν αμερικανικές επιχειρήσεις από θυγατρικές τους εκτός ΗΠΑ. Κίνητρο του επαναπατρισμού ήταν η φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε ο Αμερικανός πρόεδρος στο τέλος του 2017. Το παράξενο είναι πως μειώθηκαν σημαντικά οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα που αυξήθηκαν οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Εξάλλου αυξήθηκαν κατά 42% οι νέες επενδύσεις.

Εκτιμάται, έτσι, από την UNCTAD πως η πτώση των επενδύσεων φαίνεται να αντανακλά επιφυλακτικότητα των επιχειρήσεων για την οικονομική τους ευρωστία.

Πτώση κατά 69% σημειώθηκε συνολικά στις ανεπτυγμένες χώρες, με ενδεικτική περίπτωση την Ιρλανδία και την Ελβετία που είχαν αρνητικές ροές. Καθοριστικός παράγων που οδήγησε σε μείωση των επενδύσεων στις ανεπτυγμένες χώρες στάθηκε η φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ και ο επαναπατρισμός κεφαλαίων στις ΗΠΑ.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν ακόμη και στις ΗΠΑ. Αιτία, η αβεβαιότητα που περιέβαλε τη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ παράλληλα με την ανησυχία για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Ταυτόχρονα, οι νέες επενδύσεις σημείωσαν πολύ μικρή αύξηση, κατά περίπου 5%, που δεν εξισορρόπησε τη γενικότερη πτώση.

Αντιθέτως, οι αναπτυσσόμενες χώρες προσείλκυσαν σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις που φτάνουν στο 66% των άμεσων ξένων επενδύσεων παγκοσμίως. Το ποσοστό αυτό καταγράφει ρεκόρ σε παγκόσμια κλίμακα. Σε απόλυτους αριθμούς οι αναπτυσσόμενες χώρες προσείλκυσαν ξένες επενδύσεις ύψους 310 δισ. δολαρίων, μόλις κατά 4% μικρότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η ταχέως αναπτυσσόμενη Ασία –ανέκαθεν ο μεγαλύτερος αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων– προσείλκυσε ένα ποσοστό 47% των παγκόσμιων άμεσων ξένων επενδύσεων το πρώτο μισό του 2018. Σημαντική επενδυτική δραστηριότητα υπήρξε στην Ινδονησία, στο Βιετνάμ και στις Φιλιππίνες, που προσείλκυσαν υψηλά επενδυτικά κεφάλαια. Στη Νοτιοανατολική Ασία σημειώθηκε αύξηση των ξένων επενδύσεων χάρη κυρίως στη Σιγκαπούρη, που προσείλκυσε επενδύσεις ύψους 35 δισ. δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, παρά τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, προσείλκυσε για τον ίδιο σκοπό 41 δισ. δολάρια καταγράφοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με το 2017 και παραμένοντας ο πρώτος και κυριότερος δέκτης ξένων επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή