Εκλογές «ράπισμα» για τη Μέρκελ

Εκλογές «ράπισμα» για τη Μέρκελ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Ολο και πιο ασταθής γίνεται ο βηματισμός της γερμανικής κυβέρνησης μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στη Βαυαρία, με τις απώλειες των Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών στο Μόναχο να ηχούν ως προειδοποιητικός «κανονιοβολισμός» για το Βερολίνο. Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Τόμας Στρομπλ, ο πεθερός του οποίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε προεκλογικά προειδοποιήσει για «αναταράξεις».

Η δεύτερη «κανονιά» αναμένεται σε δεκαπέντε ημέρες, στο κρατίδιο της Εσσης, όπου οι απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών προδιαγράφονται σε παρόμοια επίπεδα με αυτές που υπέστησαν την Κυριακή οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές: μείον δέκα μονάδες. Για τους Χριστιανοκοινωνιστές, το 37,2% της Κυριακής ήταν χειρότερο από το ιστορικό χαμηλό των περυσινών ομοσπονδιακών εκλογών, αλλά καλύτερο από τη συντριβή που προέβλεπαν κάποιες δημοσκοπήσεις.

Ετσι, σε ένα πρώτο επίπεδο, ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ έχει σημαντικές πιθανότητες να διασωθεί, υποχρεωμένος όμως να οδηγήσει τους Χριστιανοκοινωνιστές για πρώτη φορά στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών σε συγκυβέρνηση με το συντηρητικό βαυαρικό κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων (FW). To κόμμα του αγρότη με τη βαριά βαυαρική προφορά Χούμπερτ Αϊβαγκερ ανέβηκε στο 11%, ποσοστό ικανό να του εξασφαλίσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και 2-3 τοπικά υπουργεία.

Εκλογές «ράπισμα» για τη Μέρκελ-1

Πιο αβέβαιο είναι το πολιτικό μέλλον του Χορστ Ζεεχόφερ, προέδρου του CSU και ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος έχει περιέλθει σε δεινή θέση, θεωρούμενος υπεύθυνος για την εικόνα «ρινγκ» που παρουσίαζε τους τελευταίους μήνες η ένωση Χριστιανοκοινωνιστών/Χριστιανοδημοκρατών. Το ερώτημα εάν ο Ζεεχόφερ θα αντιδράσει στο εκλογικό ράπισμα ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους απέναντι στην καγκελάριο Μέρκελ, ή αν θα καρατομηθεί από το κόμμα του, πυροδοτώντας ανασχηματισμό στο Βερολίνο, είναι ένα από τα κρίσιμα των επόμενων ημερών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αντέδρασε στα αποτελέσματα των βαυαρικών εκλογών χθες το μεσημέρι, δηλώνοντας ότι έλαβε το μήνυμα. «Εξετάζοντας τα γεγονότα γύρω από τον σχηματισμό κυβέρνησης και τις εξελίξεις του τελευταίου χρόνου, οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι έχει υπάρξει μεγάλη απώλεια εμπιστοσύνης», είπε η Αγκελα Μέρκελ, υποσχόμενη ότι θα καταβάλει εντονότερες προσπάθειες για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην πολιτική.

Μια σειρά μεγαλοστελεχών των Χριστιανοδημοκρατών εξέφρασε χθες τη στήριξή της στην καγκελάριο, η οποία θα είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο του Δεκεμβρίου. («Θα ήταν απαραίτητες οι εκφράσεις αυτές αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά;» διερωτήθηκε σχολιαστής στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε».)

Ζυμώσεις

Το ποια μορφή θα έχει η γερμανική κυβέρνηση έως τότε θα εξαρτηθεί και από τις εσωκομματικές ζυμώσεις στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι στη Βαυαρία κατακρημνίστηκαν στο 9,7%, σημειώνοντας απώλειες 10,9 μονάδων. «Με ένα γάμο από συμφέρον, όπως είναι ο μεγάλος συνασπισμός (η συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες), οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξυπνήσουν το πάθος, την αγωνιστικότητα και την αισιοδοξία για το μέλλον», σχολίασε η εφημερίδα του Μονάχου, υποστηρίζοντας ότι τα χαρακτηριστικά αυτά είναι όλο και πιο απαραίτητα, καθώς εισέρχεται στην πολιτική αρένα η AfD. Στην πρώτη του εκλογική κάθοδο στη Βαυαρία, το αντιμεταναστευτικό κόμμα απέσπασε 10,2%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι εγκλωβισμένοι, καθώς όσο παραμένουν στη συγκυβέρνηση με την Αγκελα Μέρκελ χάνουν το δικό τους πολιτικό στίγμα, με όλο και δραματικότερα εκλογικά αποτελέσματα, όπως αυτά στη Βαυαρία. Από την άλλη πλευρά, ενδεχόμενη αποχώρησή τους θα δρομολογούσε ομοσπονδιακές εκλογές, εξέλιξη την οποία δεν θα επιθυμούσαν.

Οι Πράσινοι

Πρόθυμοι να αντικαταστήσουν τους Σοσιαλδημοκράτες ως εταίρους των Χριστιανοδημοκρατών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ήταν οι Πράσινοι, οι οποίοι βρίσκονται σε έντονα ανοδική πορεία, όπως έδειξε το 17,5% (+8,9%) που απέσπασαν την Κυριακή στη Βαυαρία. Ομως οι έδρες τους στην ομοσπονδιακή Βουλή δεν επαρκούν για κάτι τέτοιο, ενώ ο τρίτος εταίρος, το FDP (Φιλελεύθεροι), έχει ήδη τορπιλίσει μία φορά τη συγκυβέρνηση τύπου «Τζαμάικα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή