Αποψη: Η αποδυνάμωση της Μέρκελ και του SPD επηρεάζουν Ε.Ε. και Ελλάδα

Αποψη: Η αποδυνάμωση της Μέρκελ και του SPD επηρεάζουν Ε.Ε. και Ελλάδα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι ήλπιζαν ότι η Αγκελα Μέρκελ θα χρησιμοποιούσε την τελευταία της θητεία στην καγκελαρία για να οικοδομήσει την υστεροφημία της στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή έχουν αρχίσει να απογοητεύονται. Με την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία πριν από δύο χρόνια, αναλυτές έχρισαν τη Γερμανίδα καγκελάριο «ηγέτη του ελεύθερου κόσμου».

Ωστόσο, οι αέναες τριβές στο εσωτερικό του κυβερνητικού της συνασπισμού και ειδικά η διαμάχη με τον συντηρητικό εταίρο της, τον Βαυαρό Χριστιανοκοινωνιστή ηγέτη Χορστ Ζεεχόφερ, υπονομεύουν οποιαδήποτε προσπάθειά της να αναλάβει, έστω από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, πρωτοβουλίες για το μέλλον της Ε.Ε.

Τα προχθεσινά εκλογικά αποτελέσματα στη Βαυαρία βυθίζουν τη γερμανική κυβέρνηση σε περαιτέρω ομφαλοσκόπηση. Θα παραιτηθεί ο Χορστ Ζεεχόφερ; Θα παραμείνει η Αγκελα Μέρκελ καγκελάριος; Ποιος θα μπορούσε να τη διαδεχθεί; Υπάρχουν δελφίνοι ικανοί να συσπειρώσουν το κόμμα της; Θα επιβιώσουν οι Σοσιαλδημοκράτες στην εξουσία ή πρέπει να μετακινηθούν στην αντιπολίτευση για να ξεπεράσουν την υπαρξιακή τους κρίση;

Ειδικά η αποδυνάμωση του SPD και οι πιέσεις στελεχών του κόμματος προς την ηγεσία να εγκαταλείψει τον μεγάλο συνασπισμό δημιουργούν μια παρατεταμένη αβεβαιότητα στο Βερολίνο, που δυσχεραίνει τα περιθώρια υποχωρήσεων προς τη χώρα μας.

Εκείνοι που χάρηκαν στην Ελλάδα για τη διαδοχή του «σκληρού» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς διαπιστώνουν τώρα ότι η γερμανική πολιτική έναντι της χώρας μας είναι ενιαία και διακομματική και πως οι μάχες του SPD δεν θα δοθούν για τα μάτια μας, αλλά για την καρδιά των Γερμανών ψηφοφόρων.

Αν η Αθήνα περιμένει ένα νεύμα από το Βερολίνο στο ζήτημα των συντάξεων, η αναπόφευκτη εσωστρέφεια των επόμενων δύο εβδομάδων, ενόψει της αναμέτρησης στην Εσση, αλλά και του κρίσιμου συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο, μάλλον επιβραδύνει τις εξελίξεις.

«Είναι φυσικό να ασχολούμαστε με την εσωτερική μας πολιτική σκηνή», λένε κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο και επιμένουν ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα παραμένουν παρ’ όλα αυτά στις προτεραιότητες της Γερμανίας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Αγκελα Μέρκελ θα συμμετάσχουν άλλωστε κανονικά στη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να είναι γνωστό αν θα έχουν χρόνο για κατ’ ιδίαν επαφή, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Το Βερολίνο αποφεύγει, πάντως, αριστοτεχνικά να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του ως προς το θέμα των συντάξεων και παραπέμπει το ζήτημα στο Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή