Πολ Άλεν: Ο άνθρωπος πίσω από το θαύμα της Microsoft

Πολ Άλεν: Ο άνθρωπος πίσω από το θαύμα της Microsoft

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Πολ Άλεν, συνιδρυτής το 1975, μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς, της Microsoft, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 65 ετών εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου από τον οποίο έπασχε, σκορπώντας θλίψης στην παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα. Η περιουσία του ανερχόταν το βράδυ της Δευτέρας σε 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, αλλά δεν έκανε ποτέ οικογένεια. 

Πιονιέρος του PC, την εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές καταλάμβαναν μία αίθουσα. Αλλά και κιθαρίστας της ροκ, λάτρης των σπορ, φιλάνθρωπος. Άνθρωπος της καινοτομίας, των απεριόριστων ενδιαφερόντων, της αδιάκοπης περιέργειας και της φιλανθρωπίας.

Ο Αλεν με τα χαρακτηριστικά γυαλιά, τα γαλανά μάτια και τα ξανθά μαλλιά, ήταν ένας πρωτοπόρος της τεχνολογίας, ο άνθρωπος που έπεισε τον παιδικό του φίλο Μπιλ Γκέιτς να παρατήσει το Χάρβαρντ για να ξεκινήσει αυτό που επρόκειτο να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία software στον κόσμο, την Microsoft.

«Είμαι απαρηγόρητος για τον θάνατο ενός από τους παλαιότερους και πιο αγαπημένους φίλους μου, του Πολ Αλεν», έγραψε στην ανακοίνωσή του ο Μπιλ Γκέιτς.

Πολ Άλεν: Ο άνθρωπος πίσω από το θαύμα της Microsoft-1

«Η ζωή του Πολ είχε μεγάλη ποικιλία και την έζησε με ενθουσιασμό. Αυτό φαινόταν στα αναρίθμητα σημεία ενδιαφέροντος: τεχνολογία, μουσική, τέχνες, βιο-επιστήμη, τεχνητή νοημοσύνη … μεταξύ άλλων», συνόψισε ο Μπιλ Χιφ, επικεφαλής της Vulcan, της εταιρείας που ίδρυσε ο Πολ Αλεν.

«Σήμερα, χάσαμε ένα μεγάλο πρωτοπόρο της τεχνολογίας – ευχαριστούμε Πολ Αλεν για την τεράστια συμβολή σου στον κόσμο μέσω της δουλειάς σου και της φιλανθρωπίας σου», έγραψε ο επικεφαλής της Google Σουντάρ Πισάι.

«Η βιομηχανία μας έχασε έναν πρωτοπόρο και ο κόσμος μας μία δύναμη του καλού. Εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας προς τους φίλους του Πολ, την οικογένεια Αλεν και όλους τους ανθρώπους της Microsoft», πρόσθεσε ο Τιμ Κουκ της Apple.

Η διαμάχη με τον Γκέιτς και οι χωριστές πορείες

Πολ Άλεν: Ο άνθρωπος πίσω από το θαύμα της Microsoft-2

Πολ Άλεν και Μπιλ Γκέιτς  βλέπουν μαζί  έναν αγώνα των Seattle SuperSonics τον Μάρτιο του 2003

Περισσότερο γνωστός ως συνιδρυτής της Microsoft το 1975 με τον Μπιλ Γκέιτς, ο Αλεν έκλεισε την πόρτα το 1983 αφού τσακώθηκε με τον με τον παλιό του συμμαθητή. Το  2011, στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Idea Man», είπε ότι ο Μπιλ Γκέιτς είχε προσπαθήσει να τον «κλέψει» όταν ήταν εξασθενημένος από την αρρώστια.

Οι δυο τους είχαν ιδρύσει το 1975 την Micro-Soft αφού ένα τεστ είχε αποδείξει την αξία του προγράμματός τους BASIC και ο Πολ Αλεν είχε θεωρήσει, όπως εξηγεί στο βιβλίο του, ότι οι δυο τους θα μοιράζονταν 50-50 την εταιρεία. «Ομως ο Μπιλ είχε άλλη ιδέα», να εξασφαλίσει για τον εαυτό του το 60% διότι είχε κάνει μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς στον προγραμματισμό, εξηγεί ο Πολ Αλεν. Το 1977, υπογράφουν συμφωνία: 64% για τον Γκέιτς, 36% για τον Αλεν.

Όμως, το 1982, συλλαμβάνει τον Μπιλ Γκέιτς να συζητά με τον Στιβ Μπάλμερ, άλλο στέλεχος του ομίλου, για το «πώς θα μπορούσαν να διαλύσουν το μερίδιό μου στην Microsoft παίρνοντας μετοχές για τους εαυτούς τους και για τους άλλους μετόχους», εξηγεί την αυτοβιογραφία του.

Παρά την εξασέλιδη επιστολή συγγνώμης του Μπιλ Γκέιτς, αποφασίζει να αποχωρήσει από την Microsoft. Ο Γκέιτς θέλει να αγοράσει τις μετοχές του Αλεν έναντι 5 δολαρίων ανά μετοχή, αλλά ο Αλεν ζητά 10. Δεν συμφωνούν, και ο Αλεν φεύγει με τις μετοχές του παραμάσχαλα. Γύρω στο 2000 θα τις πουλήσει και θα γίνει πάμπλουτος.

Για τις σχέσεις του με τον Γκέιτς θα εξηγήσει σε συνέντευξή του ότι το «Idea Man» δεν είναι πράξη εκδίκησης. Παραδέχεται όμως ότι, αν μιλούσε τετ-α-τετ με τον παλιό του συμμαθητή, η συζήτηση θα ήταν «ταραγμένη».

Τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από την Microsoft, ιδρύει την Vulcan, που διαχειρίζεται τις ποικίλες του δραστηριότητες. Είναι εξαιρετικά δραστήριος στον φιλανθρωπικό τομέα και το 2010 υπόσχεται να αφιερώσει το 50% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ανταποκρινόμενος στην έκκληση ενός άλλου διάσημου φιλάνθρωπου, του Μπιλ Γκέιτς.

Ο άνθρωπος Άλεν αγαπούσε το διάστημα και τον Τζίμι Χέντριξ

– Ο Πολ Άλεν γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1953 και ήταν γιος ενός βιβλιοθηκάριου και μίας εκπαιδευτικού. Κατέκτησε τον θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας,  ήταν πάμπλουτος αλλά δεν ήταν παντρεμένος και δεν είχε παιδιά.

– Εκανε πολλές επενδύσεις στην πατρίδα του το Σιάτλ. Ηταν παθιασμένος με τα σπορ και ιδιοκτήτης της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου Seattle Seahawks και της ομάδας μπάσκετ Trail Blazers του Πόρτλαντ (Ορεγκον).

Πολ Άλεν: Ο άνθρωπος πίσω από το θαύμα της Microsoft-3

– Οπως και άλλοι επιχειρηματίες δισεκατομμυριούχοι ( Τζεφ Μπέζος, Ελον Μασκ…), ο Πολ Αλεν ήταν παθιασμένος με την κατάκτηση του Διαστήματος. Ιδρυσε την Stratolaunch, που κατασκεύασε το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο το οποίο κάνει δοκιμές στην έρημο της Καλιφόρνια. Η πρώτη του πτήση είναι προγραμματισμένη για το 2019.

 – Ηταν ιδιοκτήτης δύο γιγάντιων γιοτ αφιερωμένων στην εξερεύνηση και την επιστημονική έρευνα.

– Μεγάλος φαν του κιθαρίστα Τζίμι Χέντριξ, κιθαρίστας και ο ίδιος, κυκλοφόρησε το 2013 ένα ροκ άλμπουμ, το δεύτερό του, με το συγκρότημά του τους Underthinkers.

– Ήταν συνδημιουργός και των 13 τραγουδιών και έπαιζε κιθάρα στο πλευρό της Chrissie Hydne των Pretenders και του Joe Walsh των Eagles.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή