Τα «Πιράνχας», το πρώτο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Σαβιάνο

Τα «Πιράνχας», το πρώτο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Σαβιάνο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο μυθιστόρημα που υπογράφει ο Ιταλός συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο μεταφράστηκε μόλις στα γαλλικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gallimard. O Σαβιάνο έγινε παγκοσμίως γνωστός από τον non-fiction βιβλίο του «Gomorrah» (Γόμορρα, 2016), μια δημοσιογραφική έρευνα για την ιταλική μαφία της Νάπολης, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και έβαλε τον συγγραφέα στο στόχαστρο της Καμόρα. Το μυθιστόρημα που τώρα κυκλοφορεί, τα «Πιράνχας», είναι η ιστορία μιας παρέας νεαρών Ναπολιτάνων κακοποιών. Κάποτε γειτονιά τους θα ήταν το κέντρο της Νάπολης, φέουδο της Καμόρα, μια μικρή περιοχή που δεν αναφέρεται στους τουριστικούς οδηγούς – ίσως μόνον για το fresco του San Gennaro, προστάτη της πόλης. Σήμερα η περιοχή της μαφίας βρίσκεται εκτός πόλης και ο Σαβιάνο γράφει ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης για μια παρέα εφήβων που ξέρουν από πού έρχονται αλλά όχι πού πηγαίνουν.

Γιορτή ανάγνωσης

Το βιβλίο ξεδιπλώνει τις σελίδες του στην Αθήνα και βρίσκεται στα πιο απίθανα μέρη με τους πιο πρωτότυπους τρόπους, χάρη στη θεματική ενότητα «Η μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης» – «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων. Σε αυτό το πλαίσιο μας δίνεται η δυνατότητα την προσεχή Πέμπτη να ανακαλύψουμε τις αθέατες πλευρές του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων με ξεναγήσεις στον περίβολο του κτιρίου, ακολουθώντας μια διαδρομή με στάσεις σε σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος (στις 6.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο της Βουλής, από Βασ. Σοφίας). Την ίδια ημέρα διοργανώνεται η δράση «Θησαυροί των βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών – Ιστορία της Ιατρικής Σχολής μέσα από τους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης Επιστημών Υγείας». Διαλέξεις τεκμηριωμένες με βάση παλαιά βιβλία της Βιβλιοθήκης Επιστημών Υγείας αναδεικνύουν την πορεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον χρόνο (9 π.μ. – 3 μ.μ., στη Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών Υγείας, Γουδί).

Γιατί διαβάζουμε;

Την Πέμπτη ξεκινά επίσης το διεθνές διήμερο συμπόσιο της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων με τίτλο «Γιατί διαβάζουμε; Ο ρόλος του συγγραφέα και του βιβλίου στον 21ο αιώνα» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Διακεκριμένοι Ελληνες και ξένοι συγγραφείς, κριτικοί, μεταφραστές, πανεπιστημιακοί συζητούν πάνω στα ερωτήματα που θέτει ο νέος αιώνας για το μέλλον της γραφής. Το συμπόσιο διαρθρώνεται σε τέσσερις συνεδρίες («Συγγραφείς και αναγνώστες», «Γλώσσα και μετάφραση», «Συγγραφείς και βιβλία», «Το μέλλον της γραφής») και μια στρογγυλή τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή