HOPEgenesis, πρωτοβουλία που βοηθάει τον «πελαργό» να πετάξει σε μακρινά μέρη

HOPEgenesis, πρωτοβουλία που βοηθάει τον «πελαργό» να πετάξει σε μακρινά μέρη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας υποθέσουμε πως μια νέα Ελληνίδα, σε κάποιο μακρινό νησί ή σε έναν απομονωμένο ορεινό οικισμό, μαθαίνει το χαρμόσυνο νέο της εγκυμοσύνης της. Γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει μπροστά της έναν μικρό γολγοθά. Ταξίδια για τις μηνιαίες εξετάσεις της, διαμονή σε κάποια κοντινή πόλη ή στην Αθήνα (σε περίπτωση που αυτές δεν ολοκληρωθούν αυθημερόν), αγωνία για το γεγονός ότι οι ιατρικές υπηρεσίες είναι δαπανηρές. Και αν εμφανιστεί μια επιπλοκή; Πολύ συχνά, οι γυναίκες αυτές σκέφτονται αν εντέλει μπορούν να απολαύσουν το δικαίωμα στη μητρότητα, με βάση την οικονομική κατάστασή τους αλλά και τη γεωγραφική απόσταση, που κάνει τη ζωή δυσκολότερη. Και αποφασίζουν ότι δεν τους επιτρέπεται από τις συνθήκες.

Στις κοπέλες αυτές προσθέστε και χιλιάδες άλλες που αναγνωρίζουν ότι η οικονομική κρίση είναι ο πιο ανασταλτικός παράγοντας για να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Διόλου τυχαία, λοιπόν, η Ελλάδα εμφανίζει τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας, σε βαθμό που οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος. Οι στατιστικές έρευνες του ΟΗΕ για τις πληθυσμιακές μεταβολές των χωρών δείχνουν ότι το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων θα οδηγήσει στην πτώση του ελληνικού πληθυσμού από 10 εκατομμύρια σε 6 με 8 έως το 2050.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, που ιδρύθηκε το 2015 από τον μαιευτήρα – γυναικολόγο, ενδοσκοπικό χειρουργό, δρα Στέφανο Χανδακά, κέρδισε πρόσφατα μια μεγάλη διάκριση: το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018, το οποίο απονεμήθηκε στην επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η HOPEgenesis δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Δύο ακόμα ελληνικές οργανώσεις βραβεύθηκαν, η «Κιβωτός του Κόσμου» και ο «Ανεμος Ανανέωσης», ύστερα από αντίστοιχες εισηγήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Πώς ακριβώς δρα η HOPEgenesis; Εχει μέχρι στιγμής βοηθήσει 72 γυναίκες να γεννήσουν 43 μωρά, ενώ περιμένουμε άλλα 31 τους προσεχείς μήνες, σε περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφονταν μηδενικές ή ελάχιστες γεννήσεις. Η πρωτοβουλία αυτή έχει εντάξει 37 νησιωτικές και 130 ηπειρωτικές περιοχές στην εμβέλειά της. Στηρίζει τις γυναίκες που είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν σε αστικά κέντρα κοντά στην κατοικία τους ή και στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της κύησής τους, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων – γυναικολόγων και να γεννούν. Ολα δωρεάν. Αυτό δίνει την εξασφάλιση και σε άλλες κοπέλες να αποκτήσουν το κίνητρο να κάνουν παιδί.

Η HOPEgenesis διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο εθελοντών με 19 γυναικολόγους – μαιευτήρες, 7 μαίες – νοσηλεύτριες και δύο ψυχολόγους. Παράλληλα, υπάρχει εκτελεστική επιτροπή για διαχείριση και ανεύρεση πόρων, μέντορες και βέβαια επιστημονικό συμβούλιο. Στο δίκτυο εντάσσονται πολλά περιφερειακά κέντρα υγείας και νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Τι να ευχηθούμε στην HOPEgenesis; Να μας ζήσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή