Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Μια παρέμβαση με αποδέκτη τον Μακρόν

Kύριε διευθυντά
Θα ήθελα να μου επιτραπεί να διαφωνήσω με την επιστολή της κ. Μαίρης Αγαθοκλή της 10ης-10-2018 με τίτλο «Ο Μακρόν, ο Αζναβούρ και το φιλότιμό μας...».Δεν έχω τίποτα με τον κ. Μακρόν, εκτιμούσα τη προσωπικότητα και το  ταλέντο του Αζναβούρ και τον άκουγα από εποχής βινυλίου. Δεν αμφισβητώ την αξία του λοιπόν.

Και για την τελευταία αναφορά του κ. προέδρου «γιατί στη Γαλλία οι ποιητές δεν πεθαίνουν ποτέ»,  θέλω να πω κατά την ταπεινή μου γνώμη ότι οι ποιητές δεν είναι εύσημο μόνο της Γαλλίας. Αναγνωρίζονται όπου υπάρχουν άνθρωποι, η ευαισθησία συγκινεί, η αξία  μετράει.

«Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπάει όλη η Ελλάδα», είπε την 28η-2-1943 ο Αγγελος Σικελιανός στην κηδεία του ποιητή Κωστή Παλαμά.

Σουζη Φερεντινου -Μπορονκαϋ, Φιλοθέη

Ο ΦΠΑ, τα (μη) έσοδα και οι φοροκλέπτες

Κύριε διευθυντά
Πριν από περίπου δύο μήνες, με αφορμή το δημοσίευμα της «Καθημερινής» σχετικά με τη μη χρήση των POS, δημοσιεύσατε επιστολή μου αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της κλοπής του ΦΠΑ (6 δισ. τον χρόνο, 146 δισ. ευρώ στην Ε.Ε., παρά τη χρήση εκεί του «πλαστικού χρήματος»), όπου πρότεινα την είσπραξή του απευθείας από τον αγοραστή και όχι από τον πωλητή.

Παλαιότερα κάποιοι «ειδικοί», καθώς και πολιτικά στελέχη κομμάτων, που μόλις είχαν «ανακαλύψει» το «πλαστικό χρήμα», αποκάλεσαν την πρότασή μου, που κυκλοφορεί ήδη για μερικά χρόνια, αφελή. Αλλωστε, γι’ αυτούς ο τρόπος είσπραξης του ΦΠΑ αποτελεί κανονισμό της Ε.Ε. και αυτός δεν αλλάζει! Να όμως που το Ecofin αποφάσισε, επιτέλους, να πατάξει την απάτη του ΦΠΑ αλλάζοντας τη σχετική κοινοτική οδηγία, υιοθετώντας, έστω και μερικώς, την άποψή μου.

Βέβαια, ουδείς ασχολήθηκε με το πρόβλημα, παρά τις εισηγήσεις μου σχεδόν αμέσως μετά την κρίση. Δύο, τουλάχιστον, ΕΝΦΙΑ εξοικονόμηση τον χρόνο, 24 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια (αυτό κάτι κουδουνίζει στο αυτί μου σχετικά με τα ελλείμματα του προϋπολογισμού), δεν άξιζε προφανώς τον κόπο.

Προτίμησαν την απαράδεκτη μείωση των μισθών και συντάξεων και την αύξηση συγχρόνως των φόρων χωρίς να τους ενδιαφέρει καν η ταυτόχρονη μείωση των υποχρεώσεων των υποζυγίων, ιδίως αυτών που προέκυπταν από δάνεια που είχαν συνάψει πριν από την κρίση. Φυσικό ήταν τα περισσότερα δάνεια, λόγω και των πτωχεύσεων πολλών μικρών επιχειρήσεων, να μετατραπούν σε κόκκινα και η ανεργία να πάει στα ύψη!

Λύση στο πρόβλημα αυτό υπήρχε, π.χ. αυτή που έδωσαν οι δανειστές για το χρέος της Ελλάδας, με την οποία θα εξυπηρετούνταν και τα δάνεια και η οικονομία.

Υστερα από την απόφαση του Ecofin ουδείς στα πολιτικά κόμματα και στους έχοντες εξουσία έχει το δικαίωμα να αδιαφορήσει και πρέπει γρήγορα να εργαστούν προς την κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής της πρότασής μου (βλ. Αναζητώντας πρότυπο δημοκρατίας για το σήμερα, εκδόσεις Κάκτος) με την οποία θα μηδενιστεί η απάτη του ΦΠΑ, θα εξυγιανθεί η αγορά, θα αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών τουλάχιστον κατά 5%, θα μειωθούν το προσωπικό του Δημοσίου καθώς και η διαπλοκή ορισμένων εξ αυτών με τους φοροκλέπτες και θα περιοριστεί η κυκλοφορία του μαύρου χρήματος που παράγει έγκλημα και χρήστες ναρκωτικών.

Θεοδωρος Σταθης, Πρώην υπουργός

«Ανταπόκριση» από τη Φινλανδία

Κύριε διευθυντά
Διαβάζοντας στη στήλη «Γράμματα αναγνωστών» στην έγκριτη εφημερίδα σας την επιστολή  του κ. Δημ. Μαυραειδόπουλου, με τίτλο «Πότε θα γίνουμε Σουηδία κρύο χιούμορ» θέλω να συμπληρώσω και να διαφωνήσω σε μερικά πράγματα.

Είμαι μόνιμος κάτοικος της Φινλανδίας που γειτονεύει με τη Σουηδία, όπου τα συστήματα είναι ακριβώς τα ίδια. Πραγματικά εδώ στα βόρεια κράτη δεν υπάρχει στην εκπαίδευση του μαθητή το ιδιωτικό φροντιστήριο, διότι ο εκπαιδευτικός κάνει σωστό μάθημα από την πρώτη μέρα που αρχίζουν τα σχολεία.

Καθημερινά δε, υπάρχει πρωινό και γεύμα δωρεάν. Η περίθαλψη μέχρι την ηλικία των 18 είναι δωρεάν. Ποιες είναι όμως κάποιες διαφορές. Οικονομική επιβάρυνση 50 ευρώ σε ανήλικο από 15 έως 18 ετών, αν δεν εμφανιστεί σε προγραμματισμένο ραντεβού. Επίσης κάθε ενήλικος πληρώνει αρκετά σεβαστό ποσό για περίθαλψη ακόμα και στον δημόσιο τομέα.

Παράδειγμα, μια εξαγωγή δοντιού στο δημόσιο κοστίζει 60 ευρώ και στο ιδιωτικό το τριπλάσιο.

Σημειωτέον ότι ο μέσος μισθός είναι περί τα 1.300 ευρώ καθαρά στη Φινλανδία. Η σύνταξη δεν έχει να κάνει με τα έτη εργασίας. Δεν μπορείς να βγεις στη σύνταξη μέχρι τουλάχιστον να γίνεις 63 ετών και ας έχεις δουλέψει 45 ή 5 χρόνια.

Τα αναφέρω όλα αυτά για να γίνει κατανοητό από πού βρίσκονται οι πόροι για την εκπαίδευση και την περίθαλψη των ανηλίκων. Ημουν πέντε μέρες στο δημόσιο νοσοκομείο για περίθαλψη και πλήρωσα 250 ευρώ. Τα γηροκομεία δεν είναι δωρεάν. Και η λέξη «φακελάκι» είναι άγνωστη.

Γιωργος Θεοδωροπουλος, Ελσίνκι

Το Α/Τ «Θεμιστοκλής», ο «αντάρτης» θυρεός

Κύριε διευθυντά
Διαβάζοντας στις «Πτυχές» του φύλλου της «Κ» της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου 2018 το κείμενο του κ. Νίκου Βατόπουλου για τον θυρεό του 1926 στο σπίτι στα Κάτω Πετράλωνα, θυμήθηκα το ιστορικό δημιουργίας ενός θυρεού του αντιτορπιλικού «Θεμιστοκλής» (D-210). Ο «Θεμιστοκλής», όπως όλα τα πλοία του Π.Ν., είχε τον θυρεό του.

Ηταν η δύσκολη περίοδος του 1974 με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο ζενίθ της εντάσεως και το πλοίο, το καλύτερο κατά γενική ομολογία αντιτορπιλικό της εποχής από πάσης απόψεως, μετείχε ενεργά και συνεχώς σε διάφορες αποστολές. Μια ημέρα ήλθε στο πλοίο, για επίσκεψη, ο αείμνηστος Νίκος Κολέτσης, αξιωματικός του Π.Ν., ο οποίος ήταν και αυτοδίδακτος καλός ζωγράφος. Είδε τον θυρεό του πλοίου και αμέσως πρότεινε να σχεδιάσει θυρεό ανταποκρινόμενο στο μαχητικό πνεύμα της περιόδου εκείνης. Πράγματι, σε λίγες ημέρες επανήλθε με το σχέδιο του προτεινόμενου θυρεού. Στο επάνω μέρος υπήρχε το όνομα του πλοίου Α/Τ «Θεμιστοκλής».

Ως κύριο θέμα ο θυρεός είχε στο βάθος τη «σιλουέτα» του πλοίου με πορεία προς Ανατολάς, όπου υπήρχε ανατέλλων Ηλιος με τις ακτίνες του. Πίσω από τον «Θεμιστοκλή» όρθιος στο κατάστρωμα τριήρους ο Θεμιστοκλής με γυμνό ξίφος, που έδειχνε και αυτό προς Ανατολάς, παρότρυνε τον «Θεμιστοκλή» με τη φράση, που ήταν γραμμένη στην κορυφή του θυρεού: «Ως προσωτάτω της Ελλάδος τω βαρβάρω απαντάν», με μικρή απόκλιση από το κείμενο του Πλουτάρχου στο «Βίοι Παράλληλοι» Θεμιστοκλής: «Ως προσωτάτω της Ελλάδος απαντάν τω βαρβάρω κατά θάλασσαν». Ενθουσιαστήκαμε όλοι από τον κυβερνήτη, αντιπλοίαρχο τότε και νυν αντιναύαρχο ε.α. Αναστάσιο (Τάσο) Τριανταφυλλίδη, που χαιρόσουν να τον έχεις κυβερνήτη και μάλιστα σε κρίσιμες περιόδους, μέχρι τον τελευταίο σημαιοφόρο.

Σε λίγες ημέρες ο νέος θυρεός είχε κατασκευαστεί και πραξικοπηματικά, τρόπον τινά, απετέλεσε τον θυρεό του πλοίου, καταργώντας τον μέχρι τότε ισχύοντα επισήμως θυρεό. Οσοι αξιωματικοί υπηρετούσαμε τότε στον «Θεμιστοκλή» έχουμε την τύχη να έχουμε στη συλλογή των θυρεών των πλοίων και υπηρεσιών που έχουμε υπηρετήσει, τον «αντάρτη» θυρεό του «Θεμιστοκλή», ο οποίος ουδέποτε υπήρξε επισήμως ο θυρεός του, αλλά ο θυρεός των «Θεμιστοκλήδων» εκείνης της περιόδου. Της περιόδου που υπήρχε ευγενής άμιλλα μεταξύ των πλοίων ποιο θα ήταν το καλύτερο, της περιόδου που το καθήκον και η αφοσίωση στην πατρίδα, στα ιδανικά και στο Ναυτικό υπερτερούσαν όλων των άλλων.

ΥΓ.: Ο «Θεμιστοκλής» αργότερα έγινε πλοίο-στόχος σε κάποια άσκηση και εβυθίσθη. Το λεβέντικο πλοίο λες και δεν ήθελε να πεθάνει. Με την πρώτη επιτυχή βολή πυραύλου έγειρε προς τα αριστερά, αλλά επανήλθε. Το δεύτερο πλήγμα ήταν από τορπίλη. Ξαναέγειρε, αλλά και πάλι επανήλθε. Το τρίτο πλήγμα, ξανά από πύραυλο, ήταν αυτό που έστειλε το αγαπημένο μας πλοίο στον βυθό. Σε όσους υπηρετήσαμε σε αυτό, ο γράφων επί 4,5 χρόνια, θα μείνει αξέχαστο.

Ματθαιος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ